Firbcanje po mestu: Punce, kapo dol!

Vid Kmetič
12.10.2020 06:00

Leta 1971 je revija Antena objavila oglas, da v Mariboru in Ljubljani iščejo dekleta, ki bi se rada preizkusila v igranju nogometa. Odziv je bil presenetljiv, na preizkus je prišlo več kot sto nogometa željnih deklet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa Vijolic s trenerjem 
Arhiv Sonje Krajnc

Tiste, ki so pokazale največ želje in znanja, so postale igralke Vijolic. Vodil jih je znani mariborski trener in nogometni zanesenjak Pepi Kirbiš, ljubljansko ekipo pa Stane Benkovič. Čeprav je bila ženska ekipa v glavnem mestu le neke vrste privesek NK Olimpije in v mnogo slabšem položaju kot naše Vijolice, pa lahko mirno trdimo, da sta ti dve ekipi orali ledino ženskega nogometa v Sloveniji. Že pol leta po nastanku sta se priključili medrepubliški ligi Zahod, v kateri so igrale še ženske nogometne ekipe iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške.

Večino svojih srečanj so takratni ženski klubi odigrali pred tekmami in po njih svojih moških kolegov. Da dekleta niso bila kar tako, priča izjava legendarnega športnega novinarja Francija Pavšerja v Večeru 16. septembra 1971, tri dni pred derbijem Vijolic z Olimpijo v Ljudskem vrtu: "Prvič v življenju sem prenašal ženski nogomet, ko je za Bežigradom Olimpija po enajstmetrovkah premagala borbene Mariborčanke s 5:3. Najbolj sem bil presenečen tedaj, ko je bila končana prvoligaška tekma Olimpija – Bor in ko so pritekla na igrišče dekleta, da bi odigrala še drugi polčas. Tribune so ostale tako polne kot na začetku, nihče ni odšel domov, in to je bil najbolj zgovoren dokaz, da so dekleta ogrela množico. Prepričan sem, da bo takšno razpoloženje tudi v nedeljo v Ljudskem vrtu in da bo spodbujanje še stopnjevalo sposobnosti enih in drugih."

Ekipa Vijolic se je srečala dve leti nazaj
Igor Napast

Že pol leta po nastanku sta se obe ekipi priključili medrepubliški ligi Zahod. Leta 1972 so Vijolice dosegle svoj prvi uspeh in osvojile pokal ženske nogometne lige. Na povratni tekmi v Ljudskem vrtu so pred 8000 gledalci premagale Olimpijo s 3:1. Očitno je tudi ženska različica večnega derbija takrat polnila mariborske tribune.

Udarno enajsterico Vijolic so tvorile: Marjana Urankar, Sonja Ilić, Jožica Eger, Jožica Črešnar, Milena Jugovec, Ema Erjavec, Ida Menhart, Magda Kegl, Blanka Milošič, Marjana Kop in Stanka Horvat.

Z nekaterimi potezami so dokazale, da kljub letom premorejo še veliko nogometnega znanja.
Igor Napast

Da bi obudile spomin na leta, ko so se družile in igrale nogomet, so se nekdanje igralke NK Maribor dve leti nazaj v organizaciji Društva Hiša zbrale na Glavnem trgu v Mariboru in v sklopu Festivala Lent med seboj odigrale tekmo na dva gola. Sonja Krajnc (dekliški priimek Ilič), Ida Sukič (Menhard), Jožica Pernat (Črešnar), Magda Zobovič (Kegl), Jožica Eger (Kristl), Milena Jugovec, Ema Erjavec (Zlatoper), Jelka Marčun (Pušnik) in Mara Žunko so z nekaterimi potezami dokazale, da kljub letom premorejo še veliko nogometnega znanja. Gledalci so jih za nekatere poteze nagradili z glasnim ploskanjem. Po tekmi so si igralke ogledale razstavo časopisnih člankov in fotografij iz let, ko so nosile vijoličasti dres. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta