Firbcanje po mestu: Marborski Bronx in kako so se kupovali "cigli"

Vid Kmetič
06.09.2020 05:00

Bronx v New Yorku poznamo vsi, predel mesta, ki ga stereotipno in pod vplivom hollywoodske filmske produkcije večina povezuje z nevarnostmi in kriminalom te ameriške metropole. Le malo Nemariborčanov pa ve, da imamo tudi v Mariboru Bronx.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekoč je bilo treba za prehod oziroma vstop v mariborski Bronx plačati.
Andrej Petelinšek

To je predel na desnem bregu Drave, med Ruško cesto in Valvazorjevo ulico, od studenškega železniškega kolodvora na vzhodu do Sokolske ulice na zahodu. "Glavni vhod" v Bronx je ob koncu Studenške brvi, tik pred potko na Ruško.
Za prehod je bilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja občasno, po navadi ob večerih, treba plačati "carino" oziroma kupiti opeko ("cigl"). Navadno je na koncu mostu stal kak desetletni mulc, domorodec iz Bronxa. Če ga potencialni kupec ni jemal resno, je poklical nekaj starejših prijateljev. Že pogled nanje je običajno zadostoval, da je bila kupčija hitro sklenjena, in le izjemoma je bilo potrebno dodatno prepričevanje. Včasih pa jo je kupec kljub temu malo skupil, vzgojno in s pojasnilom, da ne bo drugič spet tako neumen in bo kupoval drage opeke.
Obstajajo pa tudi taki, ki so morali cigl kupiti kar dvakrat – na začetku mosta in na njegovem koncu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta