Firbcanje po mestu: Senzacija ob prevozu pošte z jadralnim letalom

Vid Kmetič
24.07.2023 05:00

Marsikomu ni razumljivo, kako je brez motorja sploh mogoče leteti, so se 12. maja 1933 spraševali v Mariborskem večerniku Jutra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jadralno letalo celjskega aerokluba izpred druge svetovne vojne
Zgodovinski arhiv Celje

V nedeljo bo prvič v zgodovini aviatike preletel državne meje brezmotorni avion in ob tej priliki prinesel s seboj tudi pisemsko pošto. Marsikomu ni razumljivo, kako je brez motorja sploh mogoče leteti, so se 12. maja 1933 spraševali v Mariborskem večerniku Jutra.

Januarja istega leta je prvi poskus prevoza pošte z brezmotornim jadralnim letalom uspel znanemu avstrijskemu letalcu Robertu Kronfeldu. Letel je med Dunajem in Semmeringom, prenesel pa približno 20.000 pisem. Na potrebno višino ga je z letališča v dunajskem predmestju Aspern potegnilo motorno letalo, polet jadralca pa je bil izjemno zahteven in mestoma tudi nevaren: "Dvigajoči in padajoči zračni valovi so se poigravali z njegovim letalom. Njegov variometer je včasih kazal padec 3 metre na sekundo, takoj za tem pa dviganje 4 metre na sekundo. Pri tem dviganju in padanju se je premetavala pisemska pošta v trupu letala, kar je Kronfelda pri letenju precej oviralo. Ko je zagledal Semmering, se je spustil v strmih zavojih navzdol in srečno pristal. Tako je slavni Kronfeld dokazal prvi praktičnost jadralnega poleta."

Jadralno letalo celjskega aerokluba izpred druge svetovne vojne
Zgodovinski arhiv Celje

Za izvedbo prvega meddržavnega jadralnega poleta ter prenos pisemskih pošiljk je bil zadolžen Walter Mühlbacher. Kmalu po 14. uri ga je z lahkim letalom Flamingo na graškem letališču Thallerhof do višine 1800 povlekel nekdanji podpolkovnik Alfred Zehcher. Obe letali sta nato brez težav prileteli do tezenskega letališča, kjer ju je pričakalo približno 5000 navdušenih Mariborčank in Mariborčanov, ki tega zgodovinskega dogodka niso hoteli zamuditi.

"Močni kordoni policije in vojaštvo niso mogli zadržati ljudskih množic, ki so vdrle takoj po pristanku na letališče in z velikim zanimanjem ogledovale obe letali. Po izvršenih carinskih formalnostih je pozdravil avstrijska gosta predsednik mariborskega Aerokluba Naša krila ravnatelj g. dr. Tominšek, nakar je sledila zakuska," je 15. maja 1933 o poletu poročal Mariborski večernik Jutra.

Jadralno letalo je s seboj pripeljalo za 19 kilogramov pošte, kakšnih 3000 razglednic in 900 pisem, prav vse pošiljke pa so bile žigosane s posebnim rdečim žigom. Zanje je vladalo, razumljivo, med filatelisti izjemno zanimanje. "Ob 17.45 sta obe letali startali k povratnemu poletu in napravili ob slovesu nad Mariborom lep krožni polet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta