Firbcanje po mestu: Ste vedeli, da je Kraljestvo živali iz Maribora

Vid Kmetič
14.11.2022 05:00

Mariborska tovarna čokolade Mirim je združila prijetno s koristnim in izdala sličice Kraljestvo živali in Popotovanje po okrogli Zemlji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna čokolade Mirim v Mariboru.
Borut Maister

Zagotovo je vsak v otroštvu kaj zbiral, marsikdo svojo zbirateljsko strast goji vse življenje. Nekaterim so bile všeč značke, drugi so v albume vlagali pisane znamke najbolj eksotičnih dežel sveta. Zbirali smo tudi za današnji čas bizarne reči, denimo papirnate serviete pa prazne cigaretne škatlice, tako fantje kakor dekleta smo za zaklad šteli prazne pločevinke gaziranih pijač.

Največjo strast pa smo doživljali ob zbiranju samolepljivih sličic, ki smo jih lepili v albume, in tedne, če ne mesece iskali tiste dve ali tri, ki so nam še manjkale. Vsak dan pred poukom in po njem se je odvijala živahna menjava teh dragocenih nalepk.

Opica Vali, Kraljestvo živali, Sandokan, Bruce Lee, Argentina '78 in kar je še bilo teh serij zagotovo še dandanes marsikoga od nas popeljejo v brezskrbno otroštvo. In ena od omenjenih serij sličic ima korenine v našem mestu. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so se v Mariborskem večerniku Jutra spraševali o primernosti in predvsem aktualnosti takratnih učbenikov: "Kakor naše knjige v veliki meri le prav malo ustrezajo sodobnim izsledkom, tako se tudi žal šola premalo ozira na strukturo otrokovega obzorja. Predavanja in prisiljena berila s pesmicami o živalih, suhoparni sestavki o potovanjih - vse to ne more mladine ogreti. Znanje ostane morda do izpita, kmalu pa - izhlapi, saj je bilo le po naključju vlovljen - balast." In dalje poročajo, da je prijetno s koristnim združila mariborska tovarna čokolade Mirim: "Da dobi otrok poleg čokolade tudi nekaj poučnega, je izdala dve zbirki sličic, ki jih deca nalepijo v albume, Kraljestvo živali in Popotovanje po okrogli Zemlji."

Sličice, ki so jih "deca" lepila v albume, je z besedilom opremil mladinski pisatelj Radivoj Rehar in tako so otroci dobili kar naenkrat veselje do živalskega sveta in zemljepisa ter ob sličicah pridobili tudi nekaj znanja. "V razredu na neki okoliški šoli si je ves razred pridobil povsem samostojno zoološko in geografsko znanje potom Mirimovih albumov. Mladina ima z albumi nepopisno veselje, saj so pa poleg ličnosti tudi najboljše - učilo," so še poročali v časniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta