Firbcanje po Mariboru: Platana je ostala na sredi nogometnega igrišča

Vid Kmetič
24.10.2022 04:25

Nogomet je v najbolj nogometno mesto v Sloveniji prispel konec devetnajstega stoletja, ko je bilo odigrano prvo uradno zabeleženo nogometno srečanje. Prvi nogometni klub pa je bil leta 1908 ustanovljeni Marburger Sportvereinigung.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko so želeli zelenico spremeniti v igrišče, so temu nasprotovali v Olepševalnem društvu Maribor. 
Andrej Petelinšek

Nogomet je v najbolj nogometno mesto v Sloveniji prispel proti koncu devetnajstega stoletja., ko je bilo odigrano prvo uradno zabeleženo nogometno srečanje.

29. junija 1898 je Mariborsko telovadno društvo (Marburger Turnverein) organiziralo Osmi južnoavstrijski okrožni telovadni festival, na katerem so želeli Mariborčanom predstaviti nekatere nove športne panoge. Med temi je bil visoko na prvem mestu seveda nogomet. Marburger Zeitung je svoje bralce obširno poučil o nogometnih pravilih, na tezenskem vojaškem vadbišču pa sta se pomerili ekipi Univerze v Gradcu (Universität Graz) in Graške tehniške univerze (Technische Universität Graz). Na dan srečanja je popoldan v Mariboru močno deževalo, zato so bili organizatorji telovadnega festivala bili prisiljeni odpovedati vse dogodke, odigrana je bila le nogometna tekma. Očitno se jim je zdela predstavitev nove športne igre preveč pomembna, da bi jo preprečilo poletno deževje. Srečanje so si ogledali tudi vsi pomembni mariborski politiki na čelu s takratnim županom Aleksandrom Nagyjem. Zanimivo, da se rezultat prve nogometne tekme Marburger Zeitungu ni zdel pretirano pomemben, saj ga v poročilu ne zasledimo.

Kmalu je začela nogomet igrati mariborska mularija, čeprav so nogometna pravila slabo poznali, žoge pa so si naredili kar iz cunj - tako imenovani Fetzenball. Počasi so prvine igre prodirale tudi v Maribor, predvsem s prišleki, popotniki in vojaki. Navdušenje je rastlo, predvsem ob novicah o uspehih klubov iz Gradca, Celovca in Dunaja.

Za prvi mariborski nogometni klub velja 1908 ustanovljeni Marburger Sportvereinigung. V njem so igrali izključno srednješolci in mariborske šolske oblasti so jih izjemno podpirale. V uporabo so sicer dobili travnik v Ljudskem vrtu, a ko so ga želeli preurediti, so kmalu naleteli na nasprotovanje Olepševalnega društva. Ti so nasprotovali sekanju dreves in na koncu celo dosegli, da je sredi nogometnega igrišča ostala velika platana. Takrat je bojda nastala tudi anekdota, da je bila prav platano najtežje preigrati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta