Firbcanje po mestu: Steber smrti "brače" Kellner

Vid Kmetič
28.08.2023 05:00

Zabavni, celo tipično mariborski so bili dogodki na Glavnem trgu 25. septembra leta 1929.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Glavnem trgu se izvajajo številne akrobacije.
Sašo Bizjak

Prav zanimivi in kakopak zabavni, celo tipično mariborski so bili dogodki na Glavnem trgu 25. septembra leta 1929, ki jih je Mariborski večernik Jutra opisal kot Revolucija na Glavnem trgu.

Že nekaj zaporednih večerov so tam nastopali trije akrobati, nekdanji člani znamenitega cirkusa Kludsky, tako imenovani Trio Kellner. Zadnji večer so velikodušno razpisali nagrado 5000 din, ki bi si jo prislužil tisti, kateri bi se vzpel na jambor, ki so ga na trgu postavili in krstili za smrtni steber. Seveda se je hitro našlo veliko junakov, ki jih je zamikala bogata denarna nagrada, a je vmes posegla policija. Zavoljo varnosti so vso zadevo prepovedali in s skrajnimi napori odgnali "vse reflektante na vabljivo vsoto obljubljenih petih jurjev". Med prerivanjem policije in nagrade željnih junakov pa se je neopazno iz množice do jambora prikradel mladenič in se kot veverica vzpel na "steber smrti". Na vrhu je napravil stojo ter še nekaj drugih akrobacij in gledalce spravil v delirij navdušenja, a tudi v smrtni strah.

Zračna akrobatka na Glavnem trgu
Sašo Bizjak

"Ko se je drzni plezalec spustil zopet na tla, niso brača Kellner hoteli ničesar vedeti o obljubljenih tisočakih, kar je vzbudilo vsesplošno razburjenje, ki se je končalo s tem, da se je cela akrobatska družina le s težavo umaknila v bližnjo gostilno, kjer je nastalo prerekanje kakor na burnem političnem shodu: po zraku so vihteli palice, padale so ostre besede na račun obljubarjev, katerih cirkuški vaIapük, zmes slovenščine, nemščine, češčine in jugoslovanščine, je itak bil predmet ogorčene kritike in jezikovna akrobacija prve vrste. Civilni plezalec je dobil pouk, naj si poišče pravico pri sodišču. Nastal je pravniški problem: brača Kellner so zagrešili očitno prevaro z obljubo, a civilni plezalec prestopek zoper varnost lastnega življenja. Razsodbo bo moral izreči - Salomon."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta