Firbcanje po mestu: Velemestno lice Glavnega trga

Vid Kmetič
21.08.2023 05:00

Občinski očetje že osvobojenega Maribora so storili marsikaj dobrega, imajoč pred očmi bodočnost Velikega Maribora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni trg leta 1955
Pokrajinski arhiv Maribor

Občinski svet vsakega posameznega mesta je forum, ki mu kroji usodo razvoja bodočnosti. "V njegovih rokah so vsi načrti. Občinski svet je odgovoren za storjene grehe nad mestom in nad njegovim napredkom. Da je temu tako, nam jasno priča nedavna preteklost, ko so občinski očetje že osvobojenega Maribora storili marsikaj dobrega, imajoč pred očmi bodočnost Velikega Maribora, zagrešili pa tudi marsikaj, kar se ne bo dalo zlepa popraviti. Vsi pa, ki se bavijo z načrti za bodočnost, morajo imeti pred vsem srce in ljubezen do mesta, skrbeti morajo, da se ne realizira nobeden načrt, ki bi utegnil kvarno vplivati na razvoj."

Te stavke bi, z nekaj posodobitvami in popravki, lahko brez težav natisnili v današnjih časopisih, ne bi pa bilo nič narobe, če bi viseli na steni v dvorani mestnega sveta, čeprav so bili napisani pred skoraj 90 leti v Mariborskem večerniku Jutra. Pisec se je spraševal o spreminjanju in urejanju mesta ter o tem, kako je treba vsako odločitev dobro pretehtati, saj gre za posege, ki še kako vplivajo ne zgolj na zunanji videz ulic in trgov, ampak tudi in predvsem na življenje prebivalk in prebivalcev.

Leta 1934, ko je zapis nastal, se je podoba Maribora močno spreminjala, načrti mestnih oblasti, mesto je vodil župan Franjo Lipold, so bili veliki in so segali daleč v prihodnost - seveda kar se da v dobrobit prebivalk in prebivalcev. Zanimivo, da so mestne oblasti že takrat imele načrte z Glavnim trgom.

"Stoletja je služil Mariboru Glavni trg za živilskega. Mirno lahko trdimo, da je Glavni trg v tem pogledu odslužil in da ga čaka druga nič manj slavna in častna bodočnost. Z Glavnega trga bodo morale danes ali jutri izginiti vse staromodne stojnice, branjevke se bodo morale seliti s svojimi marelami, prav tako pa tudi vse tržne mize ter vsi prodajalci sadja, sočivja, mleka, lesene robe itd. Na gornjem Glavnem ali tako zvanem novem trgu, ko ga bodo obdajale na vseh treh straneh moderne visoke zgradbe, bo stal že v 'najbližji bodočnosti najbrže monumentalni spomenik iz pohorskega granita enega naših junaških vladarjev na obsežnem elipsastem granitnem podstavku, obrobljenem s široko gredo, poraslo z žlahtno travo, kar bo dalo sivemu granitu plemenit izraz, okolju modernih zgradb pa velemestno lice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta