(FOTO) Če bo trava namočena, bo letelo. Na smučanje po pohorskih strminah vabi tudi Filip Flisar

Miha Dajčman Miha Dajčman
18.09.2021 06:00
Čez dva tedna bodo Snežni stadion na Mariborskem Pohorju zavzeli smučarji v retro opravi in z legendarnimi smučmi RC Elan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo proga dobro namočena, bodo smučarji hitri.
Igor Napast

Proga bo trda in ustrezno pripravljena, smo pred dnevi izvedeli pod Pohorjem, ko je Agencija Extrem, organizator Laško pohorskega smuka, v sodelovanju z lokalnimi predstavniki na Snežnem stadionu snemala promocijski video za prvo izvedbo smučarskega tekmovanja po travi, ki mu bo sledila zabava z mešanico starih in novih hitov. Pod budnim očesom Filipa Flisarja, ambasadorja dogodka, kakopak oblečenega v retro oblačila, sta za potrebe videa travnato površino na Pohorju preizkusila Manja Pernek, demonstratorka alpskega smučanja, in deskar Rok Marguč, ki se je dobro znašel tudi na smučeh.

Tekmovali bodo štirje smučarji hkrati

Rok Toplak iz ASK Branik je v zaključnem delu proge postavil vratca, pomočniki postavljavca proge pa so travnato površino zmočili, da so smuči po strmini lažje drsele. Toplak, sicer član tehničnega odbora Zlate lisice, bo progo postavil tudi 2. oktobra, ko se bodo smučarji ob 10. uri v dolino spustili s prelomnice pri "A-drogu". "Na takšnih prireditvah je organizatorjem in delavcem na progi bolj vroče, pozimi je tudi lažje, ker smo na smučeh in ni treba hoditi. Je pa res, da tukaj nimamo skrbi s podlago. Podlaga je dobra, a je zelena," pravi Toplak, ki je idejo organizatorjev hitro sprejel. Dodaja: "V tem smo pod Pohorjem prepoznali tudi možnost promocije za zimski šport."

Filip Flisar na Laško pohorskem smuku ne bo tekmoval, je pa po travi že smučal.
Igor Napast

Igor Napast

Vratca na tekmovalni progi Laško pohorskega smuka bodo postavljena na veliki razdalji, saj bodo hkrati tekmovali štirje smučarji. Čez sankališče PohorJet bodo organizatorji postavili podest. V cilju načrtujejo postavitev skoka s pravo snežno podlago. "Če bo trava dobro namočena, bo letelo, če ne bo, bodo hitrosti manjše," navrže Toplak. O dodatni opremi, ki bi preprečila morebitne odrgnine ali poškodbe, pod Pohorjem ni bilo govora. "Kdor se prijavi na dogodek takšne vrste, je navajen in pripravljen tudi na kakšen lažji padec. Smučanje na travi ni nevarno."

Igor Napast
Manja Pernek in Rok Marguč sta po travi smučala pod budnim očesom Filipa Flisarja, ki se je podobnih podvigov že leteval.
Igor Napast

Zakaj Filip Flisar ne bo smučal

Sodelujoči bodo smučali na legendarnih smučeh RC Elan, obvezna oprema so retro oblačila. V takšni opravi je pod Pohorje na snemanje videa prišel tudi upokojeni smučar prostega sloga Filip Flisar, ki podobno kot med tekmovalno kariero tudi po njej sodeluje na številnih ekshibicijskih in adrenalinskih tekmovanjih. Čez dva tedna na Snežnem stadionu ne bo smučal, ker okreva po poškodbi kolena, aprila si je strgal križno vez. "Nisem še pripravljen za smučanje po travi, a slej ko prej spet bom. Zadnjo poškodbo sem staknil, ko sem najprej smučal po travi, nato pa po snegu in šele na snegu se je zalomilo," je povedal Flisar.

Če bo proga dobro namočena, bodo smučarji hitri.
Igor Napast

Verjame, da lahko dogodek postane tradicionalen. "Vredno je poskusiti smučati na travi. Dogodek ima potencial," meni. Ob tem je navdušen tudi nad obvezno opremo na tekmi: "Spomnim se časov RC Elana, kot otrok sem imel majhne smučke te serije, velikih, dolgih dva metra in štiri centimetre pa ne. Imam pa sedaj ene doma in preteklo zimo sem z njimi celo smučal. Res je dober občutek. Verjetno je smučanje po travi s smučmi RC Elan še bolj 'specialno'. Konstrukcija je prava, o vezeh pa se bomo pogovarjali drugič." Nekdanji smučar prostega sloga podpira odločitev organizatorjev, da se na progo skupaj podajo štirje smučarji, kot je bil tega vajen s svojih tekmovanj. O organizatorjih še pove, da "so tako napredni, da so ugotovili, da tekem na Pohorju ni treba seliti ali odpovedovati, le časovno jih je treba prilagoditi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta