(FOTO) Čustvena premiera na odru SNG Maribor

25.09.2021 19:53
Sinoči je bila na odru drame SNG Maribor premiera koprodukcijske predstave To noč sem jo videl. Pri gledalcih je sprožila čustvene odzive.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aplavz je trajal sedem minut. 
Igor Napast

Sinoči je bila v SNG Maribor premiera predstave To noč sem jo videl, ki je nastajala v veliki mednarodni koprodukciji mariborske drame, dunajskega Burgtheatra, Jugoslovanskega dramskega pozorišta in Cankarjevega doma Ljubljana. Gre za enega najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini države, ki je na svojo razprodano krstno uprizoritev privabil veliko znanih obrazov. Štiri urna predstava, ki je brezčasna zgodba o času, ki nekatere spremeni v ljudi, druge pa v pošasti, se je končala s katarzo. Val navdušenja so gledalci izkazali s huronskim aplavzom in stoječimi ovacijami. Aplavz, ki je trajal sedem minut, je vrhunec doživel, ko sta se na odru prikazala še režiser in avtor odrske priredbe Janez Pipan in avtor romana Drago Jančar. Publike se je predstava čustveno dotaknila. Takšni so bili tudi odzivi. Ustvarjalci projekta so bili deležni poplave čestitk in pohval, še posebej prvakinja Nataša Matjašec Rošker, ki je igrala glavno vlogo.

Aplavz je trajal sedem minut. 
Igor Napast

Nadideološka in nadčasovna zgodba

Jančar je na sprejemu po predstavi povedal, da tik po premieri težko najde besede in spregovoril o tematiki, vezani na drugo svetovno vojno. "Okrog sebe slišim samo navdušenje, vsi grozno hvalijo predstavo in pravijo, da jih je čustveno prizadela. Mislim, da je segla malce širše in je v vsem tem mikrokozmosu gledališča in umetnosti trenutek možnosti za slovensko spravo. Da enkrat stopimo čez vse strašne stvari, ki so se zgodile. Mogoče lahko umetnost kaj malega pomaga pri tem," je povedal. O sami zgodbi pa, da je nadideološko in nadčasovno prikazana: "Predstava govori o čustvih in odnosih med ljudmi. Publika jo je tudi tako sprejela."

Igor Napast
Ustvarjalcem predstave je med prvimi čestital mariborski župan Saša Arsenovič. 
Igor Napast

Režiser Pipan je cel projekt opisal kot izjemen dogodek. "Sodelovanje z mednarodno ekipo je bilo izjemno. Nič ne pretiravam, ko rečem, da je bila to najbolj profesionalna in najbolj privržena ekipa igralcev, s katerimi sem kadarkoli delal. Take mobilizacije in želje, da realiziramo ta projekt, še nisem doživel. Z velikimi skrbmi sem prišel na prvo vajo, ampak po nekaj dneh so te skrbi minile," je ekipo pohvalil Pipan.

Pomembno je uživati na odru

Srbski igralec Milan Marić, ki je upodobil lik oficirja jugoslovanske vojske Stevana Radovanovića, v katerega se zaljubi protagonistka Veronika Zarnik je dejal, da je po eni strani žalosten, ker se je projekt končal, po drugi pa je komaj čakal premiero. "Bilo je vznemirljivo in lepo pripravljati predstavo, zdaj pa se začenja druga faza, ko predstava začne živeti. Od nas je odvisno v kateri smeri jo bomo vodili," še pove. Kakšni bodo odzivi publike v Beogradu ne razmišlja. "Ko delaš predstavo je pomembno, da uživaš, ne da igraš zaradi publike. Njo samo pustiš, da gleda kako se ti igraš na odru," je še povedal Marić.

Igor Napast

Premiera je kot svečan dogodek pritegnila ogromno znanih obrazov, med katerimi niso manjkali župan Saša Arsenovič, ki se je po predstavi mudil čestitati avtorjem, nekdanja političarka Katarina Kresal, odvetnik Peter Čeferin, rektor UM Zdravko Kačič, Mitja Čander, Rudolf MogeManca Košir, Majda ŠircaDragica Petrovič, Suzana Žilič Fišer, Andrej Brvar, Uršula Cetinski, poslance državnega zbora je zastopal Andrej Rajh. Prisotni so bili tudi direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetniški vodja drame Aleksandar Popovski in vodja opere Simon Krečič. Navdušenja nad predstavo ni skrival tudi igralec Vlado Novak

Vrhunec navdušenja na poklonu je bil ob pojavi režiserja Janeza Pipana in avtorja romana Draga Jančarja.
Igor Napast
Igor Napast

Sledi nekaj ponovitev v Mariboru, nato pa gostovanja na Dunaju, v Beogradu in Ljubljani.

Stoječe ovacije za ustvarjalce predstave.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta