(FOTO) Dan Univerze v Mariboru: Častni doktor Nobelov nagrajenec Sir Paul Winter, zaslužna profesorica Dušica Pahor

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
12.09.2024 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sir Paul Winter (levo) je prvi Nobelov nagrajenec, ki je postal častni doktor UM. To je velika čast tudi za samo univerzo. 
Andrej Petelinšek

Univerza v Mariboru je obeležila dan univerze in proslavila 49. obletnico svoje ustanovitve. Nagradila je najbolj izstopajoče dosežke preteklega leta in se ozrla v izzive, ki so pred njo. Osrednji govornik je bil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Univerza je mestu in regiji dala razvojno vzpodbudo, ima pa odgovornost oblikovati kritične posameznike, je izpostavil. "Manko znanj in humanistične širine lahko nekritično prispevata k zdrsu v nedemokratične prakse in rušita skozi dolge zgodovinske boje postavljene sisteme spoštovanja človekovih pravic," je poudaril. 

Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek
Peter Svetina
Andrej Petelinšek

Nobelovca je pripeljalo podjetje Lek

V Kazinski dvorani SNG Maribor je bilo tokrat še posebno slovesno, saj je univerza gostila Nobelovega nagrajenca za kemijo iz leta 2018, Sira Gregorya Paula Winterja. Podelila mu je najvišje priznanje, naziv častni doktor. Pionirja na področju humaniziranih in humanih terapevtskih protiteles, ki so privedla do razvoja terapij z monoklonskimi protitelesi za bolezni, kot so rak, revmatoidni artritis in multipla skleroza, je za priznanje predlagala fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki z Winterjem sodeluje prek farmacevtskega podjetja Lek. Kot je znano, je fakulteta zelo angažirana pri Lekovih investicijah v Lendavi, pa tudi v Ljubljani, ki temeljijo na Winterjevih znanstvenih dognanjih. 

Andrej Petelinšek

"Druži nas želja, da ustvarjamo okolje, v katerem se bodo razvijale inovativne rešitve za najtežje zdravstvene izzive našega časa. Takšna partnerstva omogočajo neposredno povezavo med akademskim znanjem in industrijsko prakso, kar prispeva k hitrejšemu prenosu raziskovalnih dosežkov v praktične rešitve," je razmišljal rektor Zdravko Kačič, ki je svoj nagovor osredinil na poslanstvo širjenja znanja in sodelovanja univerze z gospodarstvom. 

Andrej Petelinšek

Sir Winter, prejemnik številnih nagrad, čigar tehnike uporabljajo za proizvodnjo nekaterih najbolje prodajanih zdravil na svetu, je v Mariboru povedal, da ga je poklon UM presenetil, univerzitetna ceremonija z akademskim zborom pa popeljala v domačo kapelo v Cambridgeu. "Ko se življenje zdi nepošteno, se opomnim, da življenje pogosto tudi je izredno nepošteno - je samo igračka naravne selekcije. A zakaj ne bi te darwinistične sile usmerili v skupno dobro, v ustvarjanje novih zdravil," je razlagal o svoji osnovni ideji, ki ga je vodila do prelomnih odkritij, ter poudaril, da so za njegove dosežke zaslužni tudi njegovi učitelji, akademski kolegi, industrija, pacienti in neizprosna konkurenca. 

Zbrane sta navdušila Tinkara Kovač in Marko Hatlak. 
Andrej Petelinšek

Deveta zaslužna profesorica

Univerza je podelila tudi naziv zaslužni profesor. Tokrat je šel v roke ženske. Prejela ga je doktorica medicine in redna profesorica za področje oftalmologije Dušica Pahor za izjemne dosežke in zasluge pri razvoju in delovanju medicinske fakultete ter pri večanju njenega ugleda. Bila je prodekanja za raziskovalno dejavnost, predstojnica katedre za oftalmologijo, od leta 2001 je tudi predstojnica oddelka za očesne bolezni UKC Maribor ter odgovorna urednica ugledne znanstvene revije Acta Medico-Biotechnica. "Uspešni se ne primerjajo z drugimi, ampak zahtevajo od sebe trdo in neizprosno delo. Uspeh ni cilj, uspeh je posledica našega dela," je povedala v svojem zahvalnem govoru. To je šele deveta zaslužna profesorica v 44-ih letih, odkar UM podeljuje ta naziv, ki ga ima skupno 86 ljudi.

Dušica Pahor je naziv zaslužna profesorica prejela za izjemne dosežke in zasluge pri razvoju in delovanju medicinske fakultete. 
Andrej Petelinšek
Letošnji nagrajenci Univerze v Mariboru. 
Andrej Petelinšek


Z nagradami, priznanji in listinami se je druga največja slovenska univerza zahvalila še študentom, podjetjem in posameznikom. Listino za razvoj obštudijskih dejavnosti je prejel študent Matej Makoter (pravna fakulteta), listino za kulturne dosežke Vanja Kolanovič (medicinska fakulteta), listino za prispevek k inovacijski dejavnosti študentov Luka Kobale (fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko), plaketo Leona Štuklja moška odbojkarska ekipa ferija, znak Leona Štuklja pa judoist Enej Marinič (ekonomsko poslovna fakulteta). Naj prostovoljec študent je Klemen Tršinar (fakulteta za naravoslovje in matematiko). Svečane listine so prejeli raziskovalec Josip Orbanić na predlog fakultete za logistiko, informacijsko podjetje Microcop in izredni profesor Artur Pahor pa na predlog medicinske fakultete.   

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta