(FOTO) Dom Danice Vogrinec: Rdeča cona v športni dvorani na Taboru ni več potrebna

Barbara Bradač
10.03.2021 02:00
Direktor največjega doma za starejše v državi Marko Slavič meni, da bi bilo smiselno, ​če bi športna dvorana na Taboru ostala v pripravljenosti, a pristojno ministrstvo njegovemu predlogu ni sledilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Športno dvorano na Taboru bodo izpraznili do konca tedna. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Največji dom za starejše v državi, Dom Danice Vogrinec Maribor, je lani decembra, ko so se soočali z izbruhom koronavirusa, vzpostavil zunanjo rdečo cono v športni dvorani Železničarskega športnega društva Maribor. A potrebe po tej zunanji rdeči coni več ni, število okužb med stanovalci je močno upadlo, zato jo zapirajo. V treh mesecih je v prostorih dvorane začasno bivanje skupaj dobilo okoli 300 stanovalcev doma.

Andrej Petelinšek

"Cona je bila vzorno organizirana in je tako tudi delovala. Maksimalno so se vsi potrudili, od civilne zaščite, ki jo je postavila, da ne govorimo o osebju doma, ki je res dobro funkcioniralo in poskrbelo za obolelim stanovalcem prijazne pogoje," je trimesečno delovanje povzela dr. Božena Kotnik Kevorkijan, vodja strokovne skupine koordinatorjev pri ministrstvu za zdravje za podravsko regijo. Dogovorjeno je, da bo do konca tega tedna dvorana izpraznjena, pospravljena in očiščena ter predana lastniku, Športnim objektom Maribor. "Dobro je služila namenu in cilj je bil dosežen, da se ni virus bolj razširil po domu," dodaja vodja skupine.

Andrej Petelinšek

Direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič sicer meni, da bi bilo smiselno, kljub temu da je to povezano s stroški, ​da bi takšna dvorana ostala v pripravljenosti in bi jo bilo možno kadarkoli po potrebi aktivirati, tudi za potrebe kakšnih drugih institucij v tem delu Slovenije. A ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve njegovemu predlogu ni sledilo. Ob okužbah tako ponovno vzpostavljajo rdeče cone znotraj doma. "Te lahko rešujejo neko hipno situacijo, ampak na dolgi rok pa organizacija in delovanje rdečih con znotraj doma ob normalni skrbi za stanovalce realno ni mogoča, ker zavzema prostore, ki so namenjeni standardnim storitvam, na katere so stanovalci navajeni in jih mi redno izvajamo. Na dolgi rok je treba domove prenavljati in pripravljati na takšne epidemiološke situacije," razmišlja Slavič.

Trenutno je rdeča cona doma organizirana v enoti na Taboru, kjer ni niti enega obolelega, ena obolela je v bolnišnici, drugim je že pretekla doba kužnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta