(FOTO) Dražba mariborskega stanovanjskega sklada: "To je varna investicija za penzijo"

Jasmina Cehnar
22.04.2021 17:35
Pomladanska dražba javnega stanovanjskega sklada kljub velikemu predhodnemu zanimanju ni pritegnila veliko dražiteljev. Vplačanih je bilo 36 varščin, prodanih 13 enot od 17, izkupiček pa je znašal 401.000 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trije najbolj vneti dražitelji stanovanja v Lekarniški ulici 9 so izhodiščno ceno s 25 tisočakov dvignili na 34.000 evrov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Prvič, drugič, smo tik pred tretjič ... Da kdo več?" je na včerajšnji dražbi odsluženih nepremičnin Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor njena vodja Barbara Vodan Jecelj skušala čim več iztržiti od maloštevilne konkurence, ki tudi ni bila pripravljena na veliko višati cene. Na tokratni dražbi, ki je potekala pod strogimi zaščitnimi ukrepi, enote očitno niso bile tako atraktivne, poleg tega je kar nekaj iskalcev poslovnih priložnosti svoje resurse raje preusmerilo v boljšo ponudbo dražbe mariborske občine, ki se odvija skorajda sočasno.

Stanovanje kupil za svoje delavce

Vplačanih je bilo tako 36 varščin, prodali so trinajst nepremičnin, štiri pa niso pritegnile nikogar. Med njimi je brez novega lastnika ostalo tudi sto kvadratnih metrov veliko svetlo, a statično vprašljivo stanovanje v degradirani vili v Cankarjevi 26 a, ki smo ga predstavili v Večeru. Izklicna cena 80.000 evrov je bila očitno preprosto previsoka. Nasploh je bil največji interes za manjša stanovanja z izhodiščnimi cenami med 15.000 in 25.000 evri. Tisto na 41 kvadratnih metrih na Kozinovi cesti 5 v Počehovi z izklicno ceno 15 tisočakov je kljub temu, da gre za polklet, na vsak način hotel dobiti gradbinec Jasmin Mustafić, ki mu je to s ceno 18.400 evrov nato tudi uspelo. Namenil jo bo svojim delavcem, za katere v Mariboru težko najde najemno stanovanje. "Namestitev delavca po glavi tudi stane, in sicer od 150 do 180 evrov. Bolj se splača nekaj kupiti, renovirati in tja nastaniti najmanj tri ljudi," je razkril svoje načrte.

Brez novega lastnika je ostalo sto kvadratnih metrov veliko svetlo, a statično vprašljivo stanovanje v degradirani vili v Cankarjevi 26 a. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Še najbolj "vroča roba" je bila gola soba brez stranišča in kopalnice v zaščiteni hiši v Miklošičevi 6 pri Univerzitetni knjižnici Maribor. Za 32 kvadratnih metrov se je potegovalo največ, osem dražiteljev, ki so izklicno ceno 19.000 evrov po polžje dvignili na končnih 33.400 evrov. "To je varna investicija za penzijo. Računam, da se mi vložek povrne v 30 letih, na hitro tu danes več ne moreš zaslužiti," je povedal zmagovalec Saša Horvat, prav tako iz gradbenega sektorja, ki pa je dražil sploh prvič. Tudi on bo sobo obnovil, da bo primerna za najem.

Igor Napast

Daleč od najuspešnejših let

Mnogo bolj dinamično je bilo pri prodaji stanovanja v Lekarniški ulici 9, kjer so trije od šestih dražiteljev izhodiščno ceno s 25.000 evrov hitro nabili na 34 tisočakov. Eden od osmoljencev je ob doseženem znesku le zmajeval z glavo, tisti, ki je uspel, pa o svojih načrtih z manjšim temačnim in dotrajanim pritličnim stanovanjem v mestnem jedru, ki ga skupni hodnik deli na dva dela, ni želel razpravljati. So pa bili skorajda vsi včerajšnji kupci investitorji.

Pomladanska dražba JMSS Maribor se je zaključila z izkupičkom 401.000 evrov, to je 35.400 evrov ali slabih deset odstotkov več, kot je bila skupna vrednost izklicnih cen prodanih enot. Rezultat je daleč od najuspešnejših let, ko je JMSS izplen povišal tudi za 40 odstotkov, a so na mariborskem skladu kljub temu zelo zadovoljni. "Sklad svoje nepremičnine prodaja že zadnjih več kot deset let in tiste, ki so v fondu za prodajo ostale, so v tako slabem stanju, da ne prinesejo velikega izkupička," je pojasnila direktorica Irena Španinger. Denar bo sklad porabil za obnove obstoječih stanovanj.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta