(FOTO) Dvajset let Reporterja Milana: "Ker je Maribor nekaj posebnega"

Miha Dajčman
02.04.2021 18:50
Da resnica ni plenica, pa vendar marsikomu smrdi, je v Mariboru že oguljena fraza. Od 1. aprila 2001 resnico na komičen in satiričen način razkriva ekipa Reporterja Milana iz Radia City.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reporter Milan na koncertu Radia City pod Pohorjem leta 2007.
Igor Napast

Ob jubileju Reporterja Milana je Matjaž Šalamun - Šalca, idejni vodja radijske oddaje, ki je v dveh desetletjih prerasla v sinonim za mariborski humor, dejal, da se projekta zagotovo ne bi bil lotil, če bi mu kdo povedal, da bo vsak delavnik 20 let počel prav to. "Malo je čudno, ko te otroci ali pa celo že vnuki od prijateljev poslušajo. Še vedno. Ampak tako je, ker je Maribor nekaj posebnega. No, ko smo ob jubileju govorili o letu 2041, pa mislim, da je res bila šala nagnjena k pretiravanju," je povedal Šalca.

Ekipo Reporterja Milana sestavljajo Matjaž Šalamun - Šalca, Dejan Vedlin in Tine Križanič.
Foto: Radio City
Radio City

Zunaj okvirjev

Od 1. aprila 2001 so poslušalci Radia City lahko slišali več kot 5600 radijskih oddaj Reporter Milan, ki jih ustvarjajo Šalamun, Dejan Vedlin in Tine Križanič. "Zahvaljujoč temu, da smo zelo razgibana družba in da predvsem Štajerci radi hudo težke situacije obrnemo na hec, je Reporter Milan obstal," ugotavlja Šalca. Nič drugače ni v času epidemije.

Reporter Milan v Nani
Marko Pigac/mp Produkcija

Reporter Milan je iz prvotnih šestih minut postal triminutna oddaja, ki je za pozornost radijskih poslušalcev bolj primerna, a še vedno zunaj okvirjev, ki jih sprejemajo na komercialnih radijskih postajah širom Evrope. "Reporter Milan ostaja izjema. Ne le v Sloveniji, ampak tudi širše. Analitiki, ki imajo v obdelavi našo frekvenco, predvsem iz tujine, so se 'piknili' v to, da tako dolgo govorimo. A ko smo jim pokazali naše številke raziskav, ki jih na radiu merijo za potrebe naročnikov oglasov, so vztrajali, naj Reporter Milan ostane. Te številke so po vseh teh letih neverjetne," poudari Šalamun in pripomni, kako se mu vedno znova zdi fascinatno, ko ob 9.50 in 15.15 opazuje ljudi v avtomobilih, ki se nasmejijo njihovim oddajam.

Boljše, da se ljudje vsaj nasmejijo

Iz radijske oddaje je Reporter Milan postal društvo, ki je množice nasmejalo tudi na odrih, trojica je nastopala po vsej Sloveniji, čeprav Šalamun, Križanič in Vedlin niso imeli igralskih izkušenj. "Naša pot na odrih je šla od kleti Narodnega doma do večkrat razprodanega božičnega standupa v dvorani Tabor. Od 90 do 4100 prodanih kart. Tega se tudi sami nismo zavedali. Ob tem smo humorju skušali dodajati tudi glasbene vložke in vse drugo. Nikoli si nisem mislil, da bom na odru stal več kot 600-krat. In čeprav smo poskušali in naredili vse, kar se da, ne pomeni, da ne najdemo vedno kaj novega, izzivi so," pojasni Šalamun.

Reporter Milan na koncertu Radia City pod Pohorjem leta 2007.
Igor Napast

Ekipo Reporterja Milana, predvsem Šalamuna, ljudje pogosto vprašajo, kako jim uspeva vedno znova najti teme in ob tem še vedno ostati smešni. "En dan pred novim 'lockdownom' je bil podpis pogodbe za drugi tir. Tam je bil mrtvo-hladno koncert, ljudje so bili sicer na razdalji, za 'šlag' na torto pa so imeli šest jahačev na lipicancih. To zelo dobro odraža aktualno dogajanje v politiki in tudi stroki. Otroci ne gredo v šolo, šport je prepovedan, lahko pa greš v trgovino in kupiš samorezne vijake. Če to ni povod za humor, ne vem. Drugega kot smejati se ne moreš. Iz tega, žal, raje narediš dobro komedijo, da se vsi nasmejijo, kot da so ljudje jezni. Pa čeprav imajo razloge za to. Nikoli nisem rekel, da si je kdo od stroke ali politike izmislil virus, a način, kako se lotevamo tega, je smešen, če ne že tragičen," še pravi Šalamun.

27. avgust 2004, Maribor - Ekipa Reporter Milan, od leve: Dejan Vedlin, Tine Krizanic in Matjaz Salamun. 
Janko Rath
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta