(FOTO) Enajst mesecev prodajali brez testov: Zdaj morajo tudi branjevci na testiranje

Barbara Bradač Barbara Bradač
12.02.2021 02:00
Ob množičnem sproščanju ukrepov se ti zaostrujejo za prodajalce na tržnicah: od danes morajo predložiti negativni test na covid-19. In še ena nelogičnost: prodajalci na kramarskem sejmu negativnega testa ne potrebujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od izbruha epidemije marca lani branjevke na tržnici niso potrebovale negativnega testa na covid-19.
Andrej Petelinšek

Z današnjim dnem bodo negativni test na prisotnost SARS-CoV-2 morali predložiti tudi branjevci na tržnicah. Tako izhaja iz trenutnega vladnega odloka, ki velja do vključno nedelje, a tudi po novem odloku, ki velja od ponedeljka, prodajalci na tržnicah potrebujejo negativni test. Prodajalci ob premičnih stojnicah, kot je prodaja na kramarskem sejmu, pri stojnici ob cesti ali stojnicah znotraj kakšnega trgovskega centra pa negativnega testa ne potrebujejo.

​Dvajset evrov si ne morejo privoščiti

Enkrat na teden je tako obvezno testiranje branjevcev, da lahko prodajajo na tržnicah. "Od marca do zdaj, torej enajst mesecev, so lahko naši kmetje prodajali brez testov, tudi takrat, ko so bili v veljavi najstrožji ukrepi. Ves ta čas so občane oskrbovali z zdravo domačo hrano, sedaj pa se morajo testirati, četudi prodajajo zunaj, na prostem," novega ukrepa ne razume Nataša Matijevič, vodja tržnic pri mariborski Snagi. Tudi sama in še trije delavci na tržnici so test že opravili. "Od branjevcev na zelenih tržnicah nimam podatka, da bi katerikoli prodajalec v vsem tem času zbolel za korono. V mlečno-mesnem paviljonu je zbolela ena prodajalka, ki se je nalezla od otroka. To je vse v enajstih mesecih," je povzela statistiko Matijevičeva.

Igor Napast

Snaga za prodajalce ne bo organizirala testiranja na tržnici, saj bi moral vsak branjevec, kot je povedala Matijevičeva, plačati zdravstvenemu domu okoli 20 evrov. "Tega pa si branjevci ne morejo privoščiti. A ne samo to. Povprečna starost prodajalcev na tržnici je nad 70 let. Večina jih nima pametnega telefona, desetina jih sploh nima mobilnega telefona. Sprašujem se, kako bodo te omike, ki dobijo na telefon rezultat testa, tega sploh znale aktivirati," razmišlja Matijevičeva. Obveščena je, da bodo zdravstveni domovi organizirali mobilne ekipe tudi po okoliških krajih, da se bodo branjevci lahko testirali v svojem kraju. Testi naj bi se izvajali prav tako čez vikend.

​Na tržnici test ja, pri stojnici ne

"Ne moremo si privoščiti, da na test ne bi šli, saj je prodaja na tržnicah za nas bistvena. Je pa nelogično, da je to obvezno zdaj, ko že ves čas prodajamo zunaj, na prostem, in s strankami nikoli nimamo stika več kot pet minut. Ker kdo bo klepetal, če mraz stiska," opiše stanje Erna Skok, ki se je testirala že včeraj. "Dokler se bomo lahko zastonj testirali, porabimo samo čas, ki ga sicer tudi nimamo, a če bo treba teste plačati, je boljše, da na tržnico sploh več ne gremo, ker se ne izplača več," je še dodala Skokova.

Igor Napast

S prejšnjim tednom je zaživela tudi prodaja na tržnici v pritličju Slavije, kjer so kmetje organizirali alternativno tržnico tisti na Trgu svobode. Z novim lastnikom so se dogovorili, da lahko v pritličju še naprej prodajajo. "Ali se moramo testirati ali ne, ni najbolj jasno. Glede na veljavni odlok se nam ni treba, če pa bo treba, se tudi bomo," je povedala Slavica Pesel s kmetije Pesel.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta