(FOTO) Festival Lent vrača smeh in družabnost: Nastopili bodo Mi2, Siddharta, Big foot mama, Tadej Toš ...

Jasmina Cehnar
27.05.2021 16:50
Festival Lent bo mestu vrnil življenje in to ne le konec junija, pač pa tudi skozi poletje; konec avgusta štirje veliki koncerti, 3. septembra pa velik zaključek z Operno nočjo na Glavnem trgu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič, Vladimir Rukavina in David Kastelic optimistično in uglašeno o Festivalu Lent Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Tu smo in šibamo," so besede, s katerimi je Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, odprl tradicionalno tiskovno konferenco pred letošnjim Festivalom Lent. Ta se iz lanskoletne avgustovske izvedbe znova vrača v ustaljeni termin, med 25. junij in 3. julij, v mestu pa naznanja, kot pravijo organizatorji, ne le začetek poletja, ampak tudi občutek, da se življenje ponovno vrača v tire normalnosti. Glede na to, da so se z akcijo Pet pred dvanajsto trudili za sproščanje kulturnih prireditev, da so ljudje lačni kulture in da so dogodki ne nazadnje spet možni, je logično, da festival zaženejo čim prej, je povedal prvi mož multikulturnega festivala.

Tiskovno konferenco je popestril Zračni kvartet Kanta.
Igor Napast

Nov veter v smeri želja MOM

Festival Lent bo sicer potekal v podobnih okvirih kot lani - brez Glavnega odra, na manjših prizoriščih in s pretežno slovenskimi izvajalci, je pa že čutiti nov veter, ki piha v smeri želja ustanovitelja, torej Mestne občine Maribor. Ta v prvi vrsti vztraja pri dogajanju čez vse poletje. Narodni dom se je tokrat v tej smeri še posebej potrudil in z glasbo z balkonov in Muziko na cesti pripravlja dogajanje vse poletne vikende, za konec avgusta pa še štiri večje koncerte, med njimi Dubioze Kolektiva, najverjetneje pa tudi Magnifica in 2Cellos.

Saša Arsenovič, Vladimir Rukavina in David Kastelic
Igor Napast

Ker so se povezali z SNG Maribor in Festivalom Ezl ek, se bo Lent velikopotezno zaključil 3. septembra z Operno nočjo. Ta se bo zaradi predvidene prenove promenade Mestnega parka izjemoma odvijala na Glavnem trgu, Narodni dom pa bo dogajanje razširil s svojimi glasbenimi prireditvami. Nasploh so letos k sodelovanju povabili več javnih zavodov in kulturnih institucij, ponovno so se povezali tudi s festivalom Borštnikovo srečanje, ki se zaključuje, ko se Lent začenja.

270 prireditev na 36 prizoriščih

"Ves čas razmišljamo o novih vizijah, ki jih imamo sami, prisluhniti skušamo vsaki dobri ideji, tudi ustanovitelju, upamo, da se bo letošnje poletje to v veliki meri že pokazalo," je povedal Rukavina in pozval tudi druge kulturne institucije ter nevladnike, ki še niso, da pristopijo in v prihodnje skupaj poskušajo ustvariti "boljši, lepi in daljši Festival Lent".

​Ta bo kljub omejitvam ponudil 270 prireditev na 36 prizoriščih in z izvajalci iz 22 držav. Organizatorji poudarjajo, da bodo vse pripravili v skladu s tisti čas veljavnimi pravili, pri tem pa računajo, da se bodo ukrepi do takrat še dodatno sprostili, saj je po besedah Rukavine težko finančno vzdržno delati dogodke za 500 ljudi.

Investicije kot priložnost

Da se mu povezovanje zdi dobra popotnica za naprej, je povedal mariborski župan Saša Arsenovič. In da verjame, da bodo z dobrimi vsebinami dolgoročno pritegnili več denarja iz gospodarstva, kar je "edina pot, ki nam zagotavlja finančno vzdržnost in razvoj festivala". Za prihodnost se mu zdijo ključni tudi načrtovani infrastrukturni projekti, vse od Centra Minoriti, ki bo vzpostavljen z obnovo Sodnega stolpa, Vojašniškega trga, obnove promenade Lenta, novega Rotovškega trga in brvi čez Dravo, ki bo po njegovem mnenju festivalu prinesla možnost širitve na desni breg, kjer je brežina primernejša za postavitev tribun. "Iščemo tudi rešitve, kako umestiti fiksno platformo na stebričkih v reko Dravo, ki bi lahko celo leto služila nekaterim vsebinam in dala naboj in razvoj tudi Festivalu lent," je še dejal župan.

Vladimir Rukavina je podpisal pogodbo z Davidom Kastelicem, predstavnikom Zavarovalnice Sava, ki je generalni sponzor.
Igor Napast

Proračun junijskega dela festivala je 700.000 evrov, za dogajanje v juliju in avgustu pa še ni začrtan, obseg poletnih dogodkov bo namreč odvisen od izkupička prvega dela festivala, je pojasnil Rukavina, ki je podpisal tudi pogodbo z generalnim pokroviteljem, Zavarovalnico Sava. "Mariboru vračamo možnost smeha, življenja, družabnosti, krasnega mesta, ki se bo v prihodnosti bistveno bolj razvijalo," je bil optimističen tudi David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta