(FOTO) Glaserjev festival v Malečniku: Odprli razstavo, danes koncert domoljubnih pesmi Orkestra Slovenske vojske

BEB, ANIK
17.04.2024 19:47

Z odprtjem razstave Ljubezen do domovine (Amor patriae) v župniji v Malečniku se je začel 3. Glaserjev festival. Do konca tedna bo še več dogodkov pod skupnim geslom Domovina. Dom. Sreča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na razstavi so na ogled dokumentov, ki govorijo o ljubezni do domovine. 
Saso Bizjak

Festival, ki ga organizira Župnija sv. Peter Maribor - Malečnik v sodelovanju z Osnovno šolo Malečnik, Slovensko matico ter Pokrajinskim in Nadškofijskim arhivom Maribor, letos poteka pod častnim pokroviteljstvom ministrstva za obrambo. Festival je posvečen spominu na delo duhovnika, pesnika in pisatelja Marka Glaserja (1806-1889), ki je skoraj pol stoletja deloval v Malečniku, bil pa je tudi osebni prijatelj škofa Antona Martina Slomška.

V sredo dopoldne so ga začeli z vsebinami za malečniške osnovnošolce. Ti so obiskali pokrajinski in nadškofijski arhiv v središču Maribora. Zvečer so s kulturnim programom, v katerem so sodelovali uporabniki zavoda VDC Polž, odprli razstavo, za katero so gradivo pripravili v omenjenih arhivih. Na ogled pa bo še cel mesec. Avtorja sta Lilijana Urlep in Jure Maček, ki sta obiskovalce na otvoritvi popeljala skozi razstavo, nagovorila pa jih je tudi direktorica Pokrajinskega arhiva Nina Gostenčnik. Župnijski upravitelj v Malečniku dr. Sebastijan Valentan se je zahvalil vsem za sodelovanje.

"Predstavljeni so arhivski dokumenti in reprodukcije, ki se večinoma nanašajo na Malečnik in Šempeterčane skozi zgodovino. Govorijo o ljubezni do domovine in domoljubju, ki so jo naši predniki skozi stoletja čutili in izražali do avstrijske, obeh jugoslovanskih in v zadnjem obdobju slovenske domovine. Kazala se je na različne načine, od proslav in manifestacij, pisanja in prebiranja domoljubnih pesmi, članstva v različnih domoljubnih organizacijah in društvih, sodelovanja v vojaških spopadih itd. Razstava želi pri obiskovalcih spodbuditi premislek o ljubezni do domovine v preteklem in prihodnjem času," je povedala Urlepova.

Župnijski upravitelj v Malečniku Sebastijan Valentan
Saso Bizjak

Program festivala je sicer namenjen vsem generacijam. Osrednji dogodek festivala bo jutri, v četrtek, ko bo ob 19. uri v baročni cerkvi sv. Petra v Malečniku veliki festivalni koncert domovinskih pesmi z Orkestrom Slovenske vojske in sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt v počastitev leta generala Rudolfa Maistra. Brezplačne vstopnice je mogoče rezervirati na: zupnija.malecnik@rkc.si. Slavnostni govornik na koncertu bo brigadir Peter Zakrajšek

Sašo Bizjak

V petek se bodo šolarji dopoldan srečali s pisateljem Ferijem Lainščkom, ob 17. uri pa prireditelji vabijo v Glaserjev salon župnije na literarno srečanje s pesnikom Tonetom Kuntnerjem. Takrat bo tudi razglasitev nagrajencev natečaja za najboljšo pesem o domovini Sloveniji. V soboto, 20. aprila, pripravljajo ekskurzijo v mariborsko kadetnico, stolno cerkev in v samostan šolskih sester. Za ekskurzijo se je treba prijaviti na e-naslov župnije. Festival bodo sklenili v nedeljo, 21. aprila, s spominsko sveto mašo ob 10. uri za Marka Glaserja v Marijini romarski cerkvi na Gorci v Malečniku. Po maši bodo na Glaserjevo grobnico položili venec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta