(FOTO IN VIDEO) Arsenovič že drugič za protokolarno županovo izbral vino s Piramide

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.05.2023 19:10

Strokovna komisija na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor med 27 mariborskimi vini izbrala pet najboljših, mariborski župan odločil, da bo protokolarno vino renski rizling Vinogradov Horvat letnik 2017

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenović je izmed petih najboljših vzorcev izbral županovo vino.
Saša Arsenović je izmed petih najboljših vzorcev izbral županovo vino.
Igor Napast

Županovanje, šport in vino so tri moje velike strasti, je župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič poudaril po izboru protokolarnega vina na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor. Šestnajst pridelovalcev in pridelovalk grozdja z območja MOM je na razpis prijavilo 27 vin. Strokovna komisija je ocenila vse vzorce in izbrala pet najboljših, med katerimi je Arsenovič izbral rujno kapljico, ki bo protokolarno vino za letošnje leto.

"Z izborom županovega vina želimo pokazati, koliko nam pomeni vinogradništvo, ki je del naše kulture. Vinogradi so tukaj več kot tisoč let. Vesel sem, da je vedno več mlajših vinarjev, ki se trudijo in pridelujejo odlična vina. Štajerska se glede ponudbe vina vrača v svoje najboljše čase. Želim si še več investicij v kmetijstvo, nove kleti in nastanitve, kamor se vinogradniški svet v bolj razvitih regijah obrača. Delo z vinom ni lahko, naša vina so podcenjena, skupaj moramo dvigniti vrednost celotne vinske regije," razlog za izbor pojasnjuje mariborski župan. Občina bo županovo vino uporabljala za protokolarne in promocijske namene. Odkupila ga bo 600 steklenic.

Igor Napast

Najbolje ocenjena mariborska vina v tokratnem izboru so bila: laški rizling letnik 2018 in saugvinon letnik 2018 kleti Consortium Paulinum iz Hrastja pri Limbušu, renski rizling 2019 s Piramide kleti Hiša Joannes Protner, modri pinot letnik 2019 Vinarstva Borut Anderlič z Meljskega hriba in renski rizling letnik 2017 Vinogradov Horvat s Piramide. Prav slednje vino, ki je nastalo pod budnim očesom enologinje Sabine Horvat, je za protokolarno vino izbral Arsenovič. "Pri tem vinu me je navdušilo, da je izjemno mineralno, zeliščno ter da je za belo vino iz naših krajev zelo mladostno in iskrivo za letnik 2017. Prepričan sem, da bo še dolgo takšno. Zelo je elegantno, in kar je pomembno pri vinski industriji - kliče po še. Mislim, da je tudi dober spremljevalec hrani," je renski rizling Vinogradov Horvat opisal Arsenovič. Tudi prvo županovo vino (izbrano leta 2020) je bil renski rizling, a letnik 2016, vinarske zadruge Vino Piramida Maribor, ki ga je pridelal Boštjan Protner.

 

Tudi drugič je župan za protokolarno vino izbral renski rizling. 
Igor Napast

Dvoje vin iz ožjega izbora je bilo letos s Piramide, kjer vinogradi v tem trenutku niso v najboljšem stanju. Župan pravi, da je to ena od stvari, ki ga v Mariboru najbolj bolijo, ter da je nekaj idej, kako urediti Piramido v "najlepši park" z obdelanimi vinogradi. "V tem trenutku se tega projekta še ne moremo iti. Upam pa, da se prihodnje leto z državo in Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov dogovorimo, da dobimo možnost vlaganja na območje Piramide. Upam, da se nam to s to vlado uspe dogovoriti. Čas je že, da Piramido postavimo v okvir, ki bo v ponos mestu in regiji, in da bo navdihovala tudi vinogradnike," je še dejal Arsenovič.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta