(FOTO in VIDEO) Ho ho ho. Bo kdo kuhano vino? Kako Renato Volker toči 'kuhančka' in zbira prispevke za društvo Upornik

Miha Dajčman Miha Dajčman
16.12.2022 02:00

"Renato je postal prepoznaven znak decembra v Mariboru, ker prinaša dobro voljo med ljudi," o Mariborčanu, ki na svojevrsten način zbira donacije, pravi Boris Krabonja iz Upornika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za odrasle Renato Volker toči kuhano vino, najmlajšim pa podari bonbon.   
Andrej Petelinšek

Če se boste do konca decembra ob večerih, med 17. in 19. uro, sprehodili po ulicah središča mesta, boste bržkone naleteli na vsestranskega umetnika Renata Volkerja, ki s kapo z napisom Upornik, na kateri so lučke, in rdečim šalom St. Moritz mimoidočim toči kuhano vino iz termovke, ki jo ima v predpasniku na prsih. Če je predpasnik rdeče barve, toči rdeče vino, ko ima bel predpasnik, je na voljo belo vino. Volker že tretje leto v zameno za topli napitek sprejema donacije, ki jih nato preda humanitarnemu društvu Upornik.

Andrej Petelinšek

Že prepoznaven znak Maribora

"Ob 17. uri grem od doma. Slovenska, Gosposka, Glavni trg, Jurčičeva, Vetrinjska, Grajski trg je moj osnovni krog," nam je sporočil, ko smo dejali, da bi se mu pridružili ob njegovem pohodu. "Ho ho ho. Bo kdo kuhano?" in "Familija, pridite na kuhančka!" je vpil po Gosposki, kjer smo ga prestregli. V času našega druženja je v nemščini najprej svojo aktivnost pojasnjeval družini iz sosednje Avstrije, po nekaj domačinih je bila naslednja donatorka Palestinka z majhno deklico, ki ji je podaril bonbon. "Otrokom povem, da naj vzamejo bombon od mene, ne pa od stricev z brki in belim kombijem," navrže v smehu in doda, da so bomboni veganski, ker je neka mimoidoča nekoč dejala, da je veganka.

Andrej Petelinšek

"Včasih je težko, obupam, ampak potem pa gremo dalje," nam pove Volker, ko ga opazujemo med njegovo akcijo. Pogosto se ob njegovih pozivih mimoidoči ne odzovejo, velikokrat mora tudi pojasnjevati, kam gre darovani denar. Pri Uporniku so mu v ta namen pripravili vizitke. "Kar nekaj ljudi se je na nas obrnilo pred dvema letoma in lani, ali vemo, da nek čudak po ulici zbira denar v našem imenu. Razložili smo jim, da vemo, kdo je in kaj počne. No, letos teh primerov ni bilo, očitno se je v treh letih dobro uveljavil in zdaj je že prepoznaven znak decembra v Mariboru, ker prinaša dobro voljo med ljudi," še doda Krabonja.

Dobrodelno kuhano vino

Ko gre mimo uličnih glasbenikov in znamenitega lutkarja na Jurčičevi, jim vino podari. "Enkrat mi je pisal nekdo iz Ljubljane, da bo poslal SMS Upornik5 na 1919, če kuhano vino nesem lutkarju. Vidim, da dobro v ljudeh živi," pove Volker. Največ denarja zbere na Gosposki in Glavnem trgu. "Največji bankovec, ki sem ga dobil za en kozarček, je bil za 50 evrov. Tip niti ni vedel, za kaj gre. Ko sem mu razložil, kaj Upornik dela, so se mu ulile solze. Prosil me je še za podatke o Uporniku," razlaga Volker. V prvih dveh letih akcije je v decembru za dober namen zbral 2000 evrov.

Andrej Petelinšek

Vino, ki ga skuha doma, mu donirajo dobri ljudje in vinogradniki. Ko je termovka prazna, pokliče mamo, da pogreje že pripravljeno novo rundo, in kmalu s Trga Leona Štuklja, kjer je doma, začne nov krog po ulicah. Povprečno stoči štiri litre kuhanega vina na dan, včasih tudi šest litrov. Letos so mu papirnate kozarce donirali v Rooster coffeeju in Piafu. "Renato je zame izjemen človek, ker je odprt in zna na svoj način provocirati stereotipe, ki v naši zahojeni družbi še vedno veljajo. Zna stopiti v čevlje tistih, ki jim življenje ni naklonjeno, zato ga imam za velikega človeka," o Volkerju in njegovem svojevrstnem zbiranju denarja za pomoči potrebne zaključi Krabonja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta