(FOTO IN VIDEO) Jagodno deželo v Bohovi pri Mariboru obrali v pol ure: "Jagode so super, samo preveč ljudi je"

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.05.2024 11:14

Jagode, rdeče jagode, so mnogo ljubiteljev teh sadežev privabile v Maribor. Najbolj nestrpni in najbolj željni rdečih sadežev so stali v dolgi vrsti že uro pred otvoritvijo. V Mariboru še Kraljestvo jagod

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

"Jutri odprete Jagodno deželo? Bi prišla na en pogovor in reportažo narediti," je bila v petek moja prošnja Sabini Pušnik iz Radelj ob Dravi, ki skrbi za Jagodno deželo v Bohovi pri Mariboru. "Bomo tam. Odpremo ob 8. uri, ampak pridite prej, vsaj pol prej, potem se ne bova mogli nič pogovarjati," pove. Malo nejeverno, ampak seveda upoštevam. In se na lastne oči zjutraj prepričam, kako prav je imela. 

Šele nekaj čez pol osem je bila ura, a pred vhodom v Jagodno deželo se je že vila vrsta. Najbolj nestrpni in najbolj željni rdečih sadežev so bili tam že pred sedmo uro. V eni ali obeh rokah po eno vedro. Pravo mravljišče obiralcev se je razleglo po približno štiri hektarje veliki njivi, ko so odprli. Tako hitro so nabirali in toliko ji je bilo, po grobi oceni približno 500, da so bile rdeče jagode pobrane skorajda v dobre pol ure. In dežela je v dveh urah za ta dan zaprla vrata. 

Maribor - Bohova - Jagodna dežela - jagode - pobiranje
Saso Bizjak
Maribor - Bohova - Jagodna dežela - jagode - pobiranje
Saso Bizjak

Še Sabino Pušnik, sicer tudi sodelavko kmeta Andreasa Kürbischa iz sosednje Avstrije, ki je najemnik zemljišč, je odziv prvo uro prvega dne presenetil. Takšnega niso pričakovali. "Veseli nas, da so stranke zadovoljne in da se vsako leto vračajo. Vsakega smo veseli," pove Pušnikova in se spomni, da je prvo leto prvi dan obiranja, ko so začeli leta 2008 na Pobrežju, prišlo le pet strank. Med prvimi strankami je takrat bil in je še danes Jože Rudelič iz Miklavža. "Rad imam jagode, hči pa jih obožuje," je povedal že vrsto let stalna stranka, ki se s Pušnikovo dobro pozna. "Doma imam nasajene, pa tudi zorijo, ampak so tu boljše," je dodal, Pušnikova pa v smehu pojasnila: "To so zaradi nas." 

Nato se je razvedelo, da lahko jagode ljudje sami naberejo in sadeže tudi vmes jedo. Koliko jih pojedo, nihče ne šteje. "Naj si vsak privošči," pove. Vzgajajo večkrat rodne jagode sorte Alexandria. Gre za jagodo, ki ima zelo dobro rodnost. Letos so odprli deželo osem dni prej kot lani. "Glede na aprilsko vreme smo načrtovali sredi maja, a potem je dež in hladno vreme vse postavilo na glavo."

Saso Bizjak
Saso Bizjak
Maribor - Bohova - Jagodna dežela - jagode - pobiranje
Saso Bizjak

S Ptuja, Poljčan, Savinjske doline, so prišli obiralci, a pridejo tudi še iz bolj oddaljenih krajev. Med jagodami, ki so obdane s slamo, da jih ubrani plevela, a letos zaradi dežja nekoliko manj uspešno, zato pa so jagode lepe, čiste, nič blatne. V 12 minutah je prvi obiralec napolnil šest kilogramsko vedro. 

"Niso še vse prav zrele, kakšna je gnila. Pa mokro je, je le deževalo," je povedala Betka iz Kamnice. Lani so prodajali po 2,99 za kilogram, letos 3,15 kilogram. Tako je tudi cena marsikoga prepričala, da pride. "Resda niso še zelo sladke, ampak takšne imam rad. Predvsem mi je pomembno, da so sveže nabrane, da niso prešle skozi hladilnik in čez mnogo rok," je dodal Adem iz Maribora.

Maribor - Bohova - Jagodna dežela - jagode - pobiranje
Saso Bizjak
Maribor - Bohova - Jagodna dežela - jagode - pobiranje
Saso Bizjak

Iz Zgornje Savinjske doline je prišla Mojca: "Ker vem, kaj nabiram. So sveže in odlične." Kar nekaj veder je imela. Naredila bo sok, marmelado in najedli se jih bodo. Polno vedro jih je hitro nabrala Sonja Zorko iz Poljčan: "Če si vajen ročnega dela je hitro nabrano. Prva klasa so, tudi zelo okusne. Debele. Res se splača. Prvič, vsaj približno veš, kaj ješ. Drugič. Nabrala sem jih sama in so tako res sveže." Kaj pa križ, ob prepogibanju, ga čuti? "Ko je kaj tako dobrega kot so jagode, pozabiš na križ," pravi in dodaja, da jih bosta pojedla pa mož in vnuk. 

Andreas Kürbisch je avstrijski kmet. Takšno pridelavo in prodajo jagod ima že od leta 2005 v na avstrijskem Štajerskem v kraju Lonč (Deutschlandsberg). "Razlika med Avstrijo in Slovenijo je, da v Sloveniji pridejo vsi naenkrat in to ogromno ljudi, v Avstriji pa prihajajo postopoma in počasi. Ne tako, kot danes tu. Vem, da bo problem, ker še ni toliko jagod in še niso vse popolnoma zrele," se je razgovoril. Pušnikova pa pojasnila, da so morali odpreti, saj so napovedani deževni dnevi in bi bilo škoda, da bi zrele jagode zgnile. 

V srečo, četrtek bodo prišli pogledati, če so že dozorele in se nato odločili ali bodo konec tedna ponovno odprli.

Saso Bizjak
Maribor - Bohova - Jagodna dežela - jagode - pobiranje
Saso Bizjak
Maribor - Bohova - Jagodna dežela - jagode - pobiranje
Saso Bizjak

V Mariboru je jagode možno nabirati tudi v Kraljestvu jagod. 

Maribor - Kraljestvo jagodna POBREŽJU - jagode - Primož
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta