(FOTO in VIDEO) Ko te "rukne" ležeči policaj: Če bi se vozniki držali omejitev, hitrostnih ovir ne bi potrebovali

Gregor Grosman
11.03.2021 03:45
Na območju mariborske občine imamo 173 hitrostnih ovir oziroma tako imenovanih ležečih policajev. Kdo daje pobude za namestitev hitrostnih ovir, kdo sprejema odločitve in katera območja veljajo za prednostna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primer montažnih hitrostnih ovir v Poštelski ulici, kjer je sicer zelo malo prometa, vendar po ulici vodi šolska pot. 
Andrej Petelinšek

Umirjanje prometa ima za osnovni cilj ureditev prometnih razmer v naseljih in drugih bivalnih okoljih, tako da bodo primerna za bivanje in prijetno počutje prebivalcev. Tako piše v tehnični specifikaciji za javne ceste na temo naprav in ukrepov za umirjanje prometa, ki jo je izdala Direkcija RS za ceste. Urbanistično načrtovanje zahteva interdisciplinaren pristop, ki vključuje strokovnjake s področja urbanizma, arhitekture, prometa, komunalne infrastrukture, sociologije, ekonomije in drugih. A čeprav v nadaljevanju navajajo, da je pomemben faktor pri urbanističnem načrtovanju dialog z javnostjo, se pogosto zgodi, vsaj na področju hitrostnih ovir, da se na kakšni lokaciji pojavijo ali izginejo praktično čez noč.

Nekatere bolj, druge manj prijazne do avtomobilov

Tako smo konec lanskega leta v Ulici pariške komune v Mariboru dobili montažno hitrostno oviro, tako imenovanega ležečega policaja, ki pa je medtem ni več. Ker se vozniki niso držali omejitev hitrosti, so tudi na obeh straneh dovoza na Lent postavili dodatne montažne ovire. Nameščene so na številnih lokacijah po mestu, pri čemer so nekatere ovire bolj, druge manj prijazne do avtomobilov. Veliko je seveda odvisno od tega, kako hitro se voznik odloči peljati preko njih.

Asfaltni hitrostni oviri pri Betnavskem gozdu sta med vozniki zelo nepriljubljeni. 
Andrej Petelinšek

Na območju mestne občine Maribor je 173 hitrostnih ovir, natančen spisek vodijo pri uradu za komunalo, promet in prostor. "Na mariborskem cestnem omrežju je na območju občinskih cest po zadnjih evidencah iz leta 2017 izvedenih in nameščenih 164 ukrepov za umirjanje prometa. Gre za različne ukrepe: sinusoidne grbine, dvignjene ploščadi, montažne hitrostne ovire, zamike osi vozišča, šikane, zvočne ovire," naštevajo na občini. Od zadnjega popisa so izvedli še devet ukrepov umirjanja prometa: na Kardeljevi cesti šikane, na križišču Kremplove in Wilsonove dvignjeno križišče, Šentpetrska ulica je dobila sinusoidne grbine, Ulica borcev prav tako, na Šentiljski cesti so uredili dvignjen prehod, na Partizanski cesti enako, Ulica Pohorskega odreda je bogatejša za dvignjen prehod za pešce, Ulica Moše Pijada za dvignjen prehod, še eno montažno oviro pa so postavili v Šolski ulici v Limbušu.

Upoštevajo tudi pobude občanov

Vse ovire morajo biti skladne s tehničnimi smernicami, ki pri načrtovanju upoštevajo tako prej omenjene tehnične specifikacije kot tudi pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Odločitev o ukrepu umirjanja prometa sprejme občinski urad za komunalo, promet in prostor, pri tem izpostavljajo, da upoštevajo pobude občanov, mestnih četrti oziroma krajevnih skupnosti, policije, pogosto so pobudniki zanje tudi šole in vrtci.

V Ulici pariške komune so montažno hitrostno oviro odstranili. Na njeno mesto pride asfaltna.
Andrej Petelinšek

​Prednostno nameščajo hitrostne ovire v neposredni bližini šol, vrtcev, domov starejših občanov in na mestih, kjer so pogoste kršitve omejitve hitrosti. Če se ukrepi umirjanja prometa izvedejo v asfaltni obliki, izvedejo postopek javnega naročila, za katerega lahko ponudbe oddajo gradbena podjetja, medtem ko je postavitev montažnih ovir v domeni Nigrada.

Čez zimo ovire ostajajo

Letošnjo zimo v Mariboru montažnih hitrostnih ovir niso odstranjevali. "Upravljavec se je tako odločil, ker jih tudi v drugih mestih ne odstranjujejo," je pojasnil Bojan Šuman iz Nigrada, s katerim smo obiskali nekaj lokacij, kjer so postavljeni ležeči policaji. Tudi z občine so nam odgovorili, da so se tako izognili stroškom odstranitve in ponovne namestitve. "Zime so namreč mile in je bolje, da se obstoječe montažne hitrostne ovire markirajo in tako voznik pluga tega dvigne na območju hitrostne ovire," so pojasnili.

Bojan Šuman iz Nigrada pojasnjuje, da je montažnih hitrostnih ovir v Mariboru največ 20 odstotkov. 
Andrej Petelinšek

Za kakšen tip hitrostne ovire se upravljavec odloči, takšno postavijo, je pojasnil Šuman. "Odvisno od tega, kaj želimo doseči." Montažne so v Mariboru v manjšini, kakšnih 20 odstotkov vseh, njihova namestitev pa je hitrejša in cenejša od asfaltnih. Montažne so postavljene v enem dnevu, medtem ko ureditev asfaltnih traja več dni, razloži sogovornik.

Montažne so praviloma začasne

Letos pri Nigradu niso postavili (še) nobene nove hitrostne ovire, umaknili so zgolj omenjeno montažno v Ulici pariške komune. Pa še to zato, ker bo na tem mestu urejena nova, asfaltna. Strošek demontaže je bil nekaj sto evrov. Praviloma so montažne (višina teh je 3, 5 ali 7 centimetrov) začasne, ko se uredi cesta, pa uredijo asfaltne ali dvignjeno križišče. Te so sicer višje, do robnika pločnika, a vseeno udobnejše, saj se z vozilom drugače zapelješ nanje. Sicer je udobje vožnje v rokah proizvajalca, kako naredi sinusoido, v primeru asfaltnih pa se te pogosto sčasoma posedejo in deformirajo. Strokovnjak pojasni, da nastane "ugreznina" zaradi tako imenovane represije, ki jo povzroči zaviranje vozil. "Če preko ovire pelješ s primerno hitrostjo, se vozilo ne more poškodovati," je prepričan Šuman. Posebej izpostavi, da če bi se vozniki držali omejitev hitrosti, ukrepi za umirjanje prometa sploh ne bi bili potrebni.

Hitrostna ovira v Tomšičevem drevoredu iz leta 2001 je bila ena prvih v Mariboru. Montažno so kmalu nadomestili z asfaltno. 
Sašo Bizjak

Med prve hitrostne ovire v Mariboru lahko štejemo tiste v Ljubljanski ulici, Trubarjevi ulici pri Mestnem parku, na Zrkovski cesti in v Tomšičevem drevoredu, našteje Šuman.

Kako peljati, da čim manj obremenimo vozilo

Marjan Laptuš, vodja tehničnih pregledov pri Avtu Krka na E centru v Mariboru, kjer z ekipo dnevno pregledajo več kot 50 vozil, na vprašanje, kakšne poškodbe lahko povzročijo hitrostne ovire, če voznik z avtomobilom prehitro zapelje nanje, odgovarja: "Posebej obremenjeni so blažilniki (amortizerji), volanski končniki, pride lahko tudi do zračnosti v krogli vilice, to pa je pogost razlog, zaradi katerega vozilo ne opravi tehničnega pregleda." Na poškodbe premnega sornika poleg vožnje čez hitrostno oviro ali pločnike sicer vplivajo tudi slabe, zakrpane ceste, dodaja sogovornik. Hitrostne ovire tako niso edini dejavnik, zagotovo pa bistveno pripomorejo k temu, da imajo vozniki lahko težave pri tehničnem pregledu. Stroški popravila opisanih pomanjkljivosti pa lahko zelo hitro presežejo nekaj sto evrov, odvisno od avtomobila.

"Če preko ovire pelješ s primerno hitrostjo, nobena ne bo poškodovala vozila," je prepričan Bojan Šuman.
Andrej Petelinšek

Na tehničnem pregledu so imeli primer, ko je stranka povedala, da si je pri vožnji čez hitrostno oviro poškodovala plastiko pred prednjim odbijačem, tudi kakšna izpušna cev je že utrpela udarec. Predvsem ozke hitrostne ovire Laptuš izpostavi kot najbolj problematične. "Preko daljših je z vozilom mogoče lepše prepeljati, večinoma imajo ustrezen nagib klančine, pri kratkih pa, tudi če se skoraj ustaviš, 'rukne'". Razlog je v tem, da so izbočene in nanje nikakor ne moremo lepo zapeljati.

Kako torej peljati čez hitrostne ovire, da čim manj obremenimo vozilo? Laptuš voznikom svetuje, da resnično čim bolj počasi peljejo preko njih. Nekateri so kreativni in se jim skušajo izogniti tako, da kjer je mogoče, zapeljejo preko s samo dvema kolesoma, saj je udarec pri takšni vožnji bistveno manjši.

Večji hrup in onesnaževanje

Na mariborski občini se zavedajo problemov, ki jih lahko povzročajo hitrostne ovire, ter dejstva, da niso rešitev za vse težave. "Dokazano je, da hitrostna ovira poveča emisije izpušnih plinov in hrup za do 25 odstotkov. V bližini hitrostnih ovir se povečajo vibracije zaradi vožnje težjih vozil, na okoliških stavbah se lahko pojavljajo razpoke. Tudi prometni tokovi se lahko preusmerijo, če se vozniki izogibajo oviram," so izpostavili.

Andrej Petelinšek

Ovire pa lahko predstavljajo tudi zamude pri vožnji intervencijskih vozil. V tehničnih specifikacijah najdemo celo napotek, da se na cestah, po katerih poteka proga javnega potniškega prometa, ne smejo uporabljati naprave in ukrepi za umirjanje prometa, ki zaradi svojih lastnosti bistveno poslabšujejo udobnost vožnje. Tudi na glavnih dovoznih cestah do objektov javnih intervencijskih služb (gasilci, reševalci, policija …) jih ni priporočljivo uporabljati, saj voznike fizično silijo k zmanjšanju hitrosti. To pa lahko povzroči zamude in neudobnost vožnje za paciente v primeru reševalnih vozil, tudi do deset sekund. To pa je čas, ki je lahko v primeru reševanja življenja še kako pomemben.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta