(FOTO in VIDEO) Martinovanje v Mariboru: Da se ne bi kdo napil do dveh!

Jon Knez Jon Knez
11.11.2022 15:49

Mariborsko martinovanje na šestih lokacijah je postreglo z novitetami, a ohranilo bistvo, da gre za štajerski praznik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martinovo je štajersko novo leto. 
Andrej Petelinšek

"V Düsseldorfu živim že 53 let in sem prišla v svoj rodni Maribor, saj sem slišala za veliko martinovanje, na katerem še nikdar nisem bila. Navdušena sem in hvaležna, da sem tukaj. To je štajerski običaj, ki nas spominja na otroštvo, ko smo martinovanja praznovali drugače. Poseben praznik je to, nekaj za štajersko dušo," nam je ob pričetku martinovanja povedala Danica Dyllong, rojena Mariborčanka s stalnim prebivališčem v Nemčiji. Martinovati je pričela na izhodiščni točki - pred Hišo Stare trte, kjer se je po treh letih znova v živo brez omejitev pričelo martinovanje oziroma štajersko novo leto. Letos na šestih lokacijah z glavnino na Trgu Leona Štuklja, kjer je bil glavni program. Skupno je na vseh lokacijah sodelovalo 60 ponudnikov, ki so postregli več tisoč gostom.

Točenje mladega vina v sod. 
Andrej Petelinšek
Voz s sodom cuvéeja je vlekel tudi župan Saša Arsenovič.
Andrej Petelinšek

Vsa prizorišča - Hiša Stare trte, Vodnikov trg, Koroška cesta, Grajski trg in Trg svobode ter osrednje prizorišče na Štukljovem trgu so zaživela ob 11:11. Malečniški brači, ki že vrsto let obirajo Staro trto, so v družbi vinskih kraljic, mestnega viničarja Staneta Kocutarja in gospodarja Stare trte - župana Saše Arsenoviča krenili na pohod po prizoriščih. S seboj so brači vlekli voz s sodom, v katerega so vlivali vzorce vina in iz tega naredili cuvée oziroma mešanico mladih vin, ki jih je nato župan krstil na Glavnem odru. "Da ne bi kdo v sod vlival vina, ki ste ga že pili iz kozarcev," je bračem pred najstarešjo trto ukazal njihov vodja Alojz Jenuš - Slavek in dodal: "Da se mi ja ne bi kdo napil do dveh, saj takrat gremo na oder! Če bo kateri malo čuden, bo šel domov. Gospod župan, greste z nami? Ampak potem boste morali vleči voz," je župana hecal Slavek, nato pa ga le razrešil obveznosti. "Naj prideta dva konja, da bosta vlekla voz," je poklical svoje brače, ki se jim je pri vleki vendarle dobrovoljno pridružil tudi župan. "Imamo sprehode po vinskih poteh tako na Meranovem kot v Vodolah. Danes je v operi SNG Maribor še premiera Tesle. S tem se povezujejo kultura pitja, bivanja in veselja," je dejal župan.

Mestni viničar Kocutar je pozdravil drugačen potek martinovanja, saj se mu zdi prav, da se vse, kar je v Mariboru povezano z vinom, pričenja pri Stari trti na Lentu. "Martinovo se je preneslo na ulice. Upam, da bo tako tudi v prihodnje. Morda je komu na Trgu Leona Štuklja prehrupno, pa lahko najde svoj mir na Koroški cesti ali Grajskem trgu," je dejal. Glede mladih vin, ki so jih sproti zlivali v sodček, pa: "To je nekakšen cuvée, ki ga bodo brači simbolično raztočili. Letošnja vina so zelo dobra. Glede na to, da so se trgatve pričele zgodaj, bo letnik zelo zanimiv."

Andrej Petelinšek
Za hrano so bile na voljo tradicionalne štajerske jedi.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Na Koroški cesti so bili ponudniki hrane in pijače za bolj fine meščane, se pravi s kozarci na pecelj in kulinariko "na nivoju" po bistveno višjih cenah. Torej, brez plastičnih kozarcev in klobas s kislim zeljem kot na Trgu Leona Štuklja. Vodjo bračev Slaveka smo povprašali o letošjni letini in martinovanju, ki je po treh letih pavze zavoljo epidemije znova v mestu. "Maribor je s krstom mošta dobil dober letnik. Po letih suše smo se poveselili, kot se spodobi, in to na več lokacijah. To je bila naša ideja že leta nazaj, ampak smo morali dobiti potrditev iz Ljubljane," je zbodel organizatorje, ki so za zasnovo novega koncepta martinovanja angažirali etnologa dr. Janeza Bogataja iz Ljubljane.

Glavnina dogajanja se je na Štukljevem trgu pričela ob 14. uri. Okoli 30 ponudnikov vina toči vino in "špricarje" vse do poznih večernih ur.

Vinski kraljici Neža Jarc in Ana Protner.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta