(FOTO in VIDEO) Opazili smo ga v Mariboru: Avtomobil Google Street View posodablja posnetke slovenskih cest

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.04.2024 10:32

360-stopinjske posnetke, ki jih Google zbira v okviru projekta Street View, redno nadgrajujejo. Znova je za sveže fotografije na vrsti Slovenija, v teh dneh se bo posebej opremljeno vozilo vozilo po Mariboru in Ptuju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Po informacijah uradne spletne strani Google Street View so avtomobili Google Street View znova v Sloveniji, enega izmed njih smo v objektiv ujeli na bencinski črpalki v Mariboru, od koder se je zapeljal mimo glavne avtobusne postaje in zavil desno proti Melju. Voznik nam je potrdil, da se bo ta dan vozil po mestu ob Dravi, kaj več pa nam ni smel izdati. Avtomobil znamke opel je imel nizozemsko registrsko oznako. V preteklosti so po slovenskih cestah vozili Googlovi avtomobili z madžarskimi registrskimi oznakami. 

Med mesecem aprilom in novembrom letos bodo posebej opremljeni avtomobili obiskali še več slovenskih mest. Med njimi Mursko Soboto, Ljutomer, Ptuj, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Celje in Velenje, Trbovlje, Hrastnik, Zagorje ob Savi, Litijo, Krško in Brežice, Novo mesto in Kočevje, pa Postojno, Ilirsko Bistrico, Pivko, Bloke, Loško Dolino, Cerknico, Ljubljano, Kamnik, Kranj, Domžale, Novo Gorico ter Koper, Izolo in Sežano. 

Gregor Grosman

Na strehi avtomobilov je sistem kamer, ki ga uporabljajo za pridobivanje posnetkov. S to opremo Google razkriva, da so zajeli že več kot 16 milijonov kilometrov po vsem svetu, po zbiranju posnetkov pa sledi njihovo poravnavanje in pretvorba fotografij v 360-stopinjske posnetke. Ker morajo biti 360-stopinjski posnetki brez vrzeli, delajo posamezni fotoaparati posnetke tako, da se slike delno prekrivajo. S posebnimi algoritmi za obdelavo fotografij zagotovijo, da stiki med posameznimi posnetki niso moteči in da je prehod med njimi čim manj opazen.

Gregor Grosman

Hitrost odboja avtomobilskih laserjev od površin tehnikom pove, kako daleč je neka zgradba ali predmet, in jim tako pomaga izdelati 3D-modele sveta. Obraze in registrske tablice na posnetkih sistem samodejno zamegli. Street View je sicer priljubljena funkcija Google Zemljevidov in je na voljo v več kot 200 državah po vsem svetu, tudi v delih Arktike in Antarktike. 

Nazadnje smo o obisku Street View avtomobilov pisali meseca marca 2022, ko so se vozila prav tako zapeljala skozi več slovenskih mest. Zahvaljujoč njihovim posnetkom pa lahko uporabniki virtualno obiščejo številna mesta, gradove in dvorce, pa tudi naše naravne znamenitosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta