(FOTO in VIDEO) Skoki v Dravo: Po zraku se je širil vonj po adrenalinu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.07.2021 18:35
Devet skakalcev iz štirih držav je na Stari most in k reki Dravi privabilo številne obiskovalce - dih so jemali s svojim pogumom in akrobatiko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Si tako pogumen, da bi skočil z mostu v Dravo?" je mlad fant izzival prijatelja, ki je odločno zmajal z glavo. "Mogoče v morje, v reko pač ne," mu je odvrnil. A junakov, ki so danes skočili kar 15 metrov v globino, je bilo dovolj, kar devet se jih je zbralo, pa ne samo domačinov, temveč tudi tujcev, ki so vsi od prvega do zadnjega priznali, da je dih jemajoči skok z mostu v reko za navadnega opazovalca zanje zvrhana čaša adrenalina.

Andrej Petelinšek

Strah pred skoki še vedno prisoten

Skok na glavo, pri tem pa še lastovka, dvojni salto z vijakom so bili prava paša za oči za številne radovedneže, ki so se zbrali, bodisi na Glavnem mostu bodisi pod njim, na obeh bregovih reke Drave. Za tekmovalce iz Srbije, Danske, Avstrije in Slovenije tradicionalno skaknje v hladno vodo ni bila zgolj osvežitev v vročem sobotnem popoldnevu, ampak so vse skupaj vzeli čisto zares. Eni so pred pričetkom tekmovanja globoko dihali, drugi telovadili, tretji strmeli nekam v prazno ter se skušali skoncentrirati in v mislih ponavljali svoj skok.

"Čeprav sem s Starega mostu v Dravo skočil že več kot petedesetkrat, me je pred vsakim skokom še vedno zelo strah. Čutim, kako se mi poviša srčni utrip, zato se poskušam zbrati in pomiriti," je pred tekmo odkrito priznal domačin Aleš Karničnik, ki je tudi soorganizator skokov v Dravo, ki v Mariboru pod okriljem Športnega društva Adrenalin K.O. potekajo že 21 let.

Andrej Petelinšek

Skoki v reko sredi mesta

Zvest mariborski prireditvi je danski veteran Jimmy Andersen, skokov se je tokrat udeležil že šestič, prav tako je v Mariboru že slavil. Takšnih skokov se brez strahospoštovanja ni mogoče lotiti, je opozoril in dejal, da sam višino zelo spoštuje, kot tudi reko in je nikoli ne izziva. Prvič pa je v Maribor iz Lienza prišel tekmovalec nove generacije Matthias Hofer, ki kar ni mogel skrivati svojega navdušenja nad skoki, čeravno nam je priznal, da ga je bilo kot otroka strah tako višine kot globine. "Noro! Super je," je ponavljal, ko se je v Dravo pognal drugič. Pri tretjem skoku pa je atrdil, da ni lepšega občutka kot leteti po zraku in izginiti v globini reke. Da je mogoče z višine 15 metrov skočiti tudi v bazen, a občutek vseeno ni enak temu, ko skočiš v reko, pa so razlagali trije tekmovalci iz Srbije. Eden od njih, Marko Pavlović v Kragujevcu organizira skoke v bazen, ki, kot je dejal, privabijo mnoge tekmovalce, predvsem pa ljubitelje adrenalina, ki sicer ne bi skakali, radi pa pri tem opazujejo druge. V Mariboru je bil Pavlović že nekajkrat in vedno znova ga navduši to, da je mogoče skakati v reko dobesedno v centru mesta.

Andrej Petelinšek

In prav to je ena od prednosti skokov s Starega mosta, je opozoril organizator dogodka Dušan Češić, ki si želi v prihodnosti še več posluha za pomoč mariborske občine, saj sami pridobivajo sredstva, potrebna za organizacijo dogodka, kar pa, kot poudari Češić, ki je napovedal višanje skakalnice iz 15 na 20 metrov, ni mačji kašelj. Prav tako bi si v Mariboru želeli tri- ali petmetrsko skakalnico za trening, je dejal Aleš Karničnik, saj gre pri skokih v vodo za adrenalinski šport, ki zahteva gimnastično predznanje in veliko vaje, na kar nas je opozorila tudi sodniška peterica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta