(FOTO) Inšpekcija odločila, da je Kočo na Trikotni jasi treba porušiti

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
04.09.2020 06:06

Gradbeni inšpektor je odredil tudi takojšnje prenehanje opravljanja dejavnosti. Lastnik Iztok Tomšič pravi, da se bo pritožil in da je že sprožil postopke za legalizacijo objekta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V teh dneh bo gradbeni inšpektor pred Kočo na Trikotni jasi namestil tablo, na kateri bodo zapisani njegovi ukrepi.
Sašo Bizjak

Inšpekcijski postopek za v pomladnih mesecih prenovljeno Kočo na Trikotni jasi je končan. Rezultat pa drastičen - gradbeni inšpektor je namreč lastniku kompleksa Iztoku Tomšiču, ki se na Mariborskem Pohorju pojavlja tudi kot ponudnik številnih programov pod blagovno znamko Enjoyment Pohorje, odredil rušitev in to ne samo nove terase, kot je bilo pričakovati, ampak kar celotnega objekta.

Kočo mora porušiti v pol leta

Spomnimo, Tomšič se je v času karantene lotil obnove priljubljene izletniške postojanke na Mariborskem Pohorju, ki jo je pred dvema letoma za 26.000 evrov kupil iz stečajne mase Športnega centra Pohorje. Očistil je okolico, kočo dodatno obil z lesom in prebarval, postavil igrala ter zgradil veliko teraso s pogledom v dolino. Po nadzoru inšpekcije je bilo pričakovati, da bo imel težave zaradi terase, ne pa tudi z zakonitostjo same koče. Ta sicer, kot smo poročali, nima gradbenega dovoljenja, stoji pa tudi na gozdni parceli v lasti države, a je šlo, kot so zatrjevali sogovorniki, za kontejnerske objekte, ki naj bi jih bil Športni center Pohorje leta 2005 postavil v skladu s tedanjo zakonodajo.

Sašo Bizjak
Inšpektor je ugotovil, da koča kot gostinski objekt gradbeno dovoljenje potrebuje. 
Sašo Bizjak

Nedovoljene gradnje ni treba vedno odstraniti

A vse to še ne pomeni, da bo na Trikotni jasi poslej samo še trava. V vsakem inšpekcijskem postopku namreč obstaja možnost, da lastnikom nedovoljene gradnje ni treba odstraniti.

Sašo Bizjak

Koča ostaja še naprej odprta

​Na Mestni občini Maribor so potrdili, da bo novi občinski prostorski načrt sprejet predvidoma prihodnje leto, s tem pa tudi želena sprememba, ki so jo v osnutek prostorskega načrta vnesli že pred Tomšičevo vlogo. Lastnik koče mora sicer urediti še lastništvo z upraviteljema zemljišča, to sta Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ter Slovenski državni gozdovi. V končni fazi mora biti postopek o legalizaciji sprožen na Upravni enoti Maribor. Kljub odločbi inšpektorja, da je dejavnost treba prenehati opravljati takoj, koča še naprej ostaja odprta. Tomšič pojasnjuje, da se bo v tem delu na odločbo pritožil, ker mu dejavnost omogoča preživetje. Od septembra tako med drugim vsako soboto ob 10. uri ob koči pripravljajo brezplačno rekreativno vadbo za ljudi vseh starosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta