(FOTO) Inštitut 8. marec začel zbirati podpise za evropsko kampanjo za varen in dostopen splav tudi v Mariboru

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.04.2024 17:07

Pobuda potrebuje milijon podpisov v najmanj sedmih državah članicah EU

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med prvimi je v Mariboru podpis oddala tudi nekdanja poslanka SD Majda Potrata.
Andrej Petelinšek

Danes je Inštitut 8. marec začel zbirati podpise za pobudo My Voice, My Choice za varen in dostopen splav v Evropi. Njihova ekipa je bila tudi v Mariboru, kjer je med prvimi podpis oddala nekdanja poslanka SD Majda Potrata. Manjkala ni niti Zarja Muršić, ki se je pred tem udeležila tiskovne konference na Dunaju. Koordinatorja za podravsko regijo Borut Kocbek in Mitja Tomažič napovedujeta, da bodo 15. maja v Vetrinjcu ob 18. uri organizirali okroglo mizo na temo splav z gostjo iz Poljske. Pripravljajo pa še druge dogodke.

V številnih evropskih državah je splav sicer zakonit, kar pa ne pomeni, da je dostopen, zlasti zaradi ponekod razširjenega ugovora vesti. Prav tako ponekod, denimo v Avstriji in Nemčiji, splav ni brezplačen. S kampanjo želijo pobudniki EU predlagati sprejetje pravne podlage za vzpostavitev finančnega mehanizma ženskam, ki bi podprl države članice, da bi brezplačno opravile splav ženskam, ki jim splav ni dostopen in bi ga financirala Evropska komisija, je pojasnil Kocbek. 

Kampanja bo po številnih krajih v Sloveniji trajala naslednjih sedem tednov, cilj pa je zbrati 100.000 podpisov v Sloveniji, čeprav je prag precej nižji, 5640. Če bo pobuda v enem letu prejela milijon izjav podpore iz najmanj sedmih članic EU, se bo Evropska komisija morala odzvati in odločiti, ali bo ukrepala glede zahteve. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta