(FOTO) Kako do knjig v Mariborski knjižnici: Samo po sistemu izberi - naroči - prevzemi

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
03.11.2020 02:00

Mariborska knjižnica se je običajnemu obratovanju, ki je knjižnicam dovoljeno, odpovedala zaradi premajhnih prostorov in zaščite zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knjižni pult je sedaj kar pri vhodu v osrednjo knjižnico Rotovž, kjer lahko bralci zgolj prevzamejo gradivo. Vračanja knjig v tem času ni.
Sašo Bizjak

Od ponedeljka so lahko slovenske knjižnice spet odprte. Kljub temu enote Mariborske knjižnice ostajajo fizično nedostopne in še naprej delujejo na prilagojen način, ki velja že od prejšnjega tedna, ko so zaradi slabšanja zdravstvene slike začeli veljati zaostreni ukrepi.

"Nimamo rožnatih prostorskih razmer, poleg tega menimo, da moramo v tem trenutku paziti na zaposlene in navsezadnje tudi uporabnike. Je pa dostop do knjižnice vseeno omogočen, vsi imajo možnost priti do gradiva," je direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak pojasnila, zakaj v primerjavi z nekaterimi drugimi slovenskimi knjižnicami bralcem ne omogočajo dostopa do knjižnih polic. Kot je dejala, so denimo v Mestni knjižnici Ljubljana to lahko storili zaradi modernih, velikih prostorov, neprimerljivih z denimo prenatrpano knjižnico Rotovž.

Sašo Bizjak

Čitalnica zaprta, bibliobus stoji

Gradivo v mariborski knjižnici je tako še naprej možno naročiti preko telefona, elektronske pošte ali sistema Moja knjižnica. Ko je pripravljeno, naročnik prejme klic oziroma obvestilo o prevzemu, ki je opravljen brezstično pri vhodu v knjižnico. Vračanje izposojenega gradiva ni možno, posledično ni zamudnin in opominov.

Enote Mariborske knjižnice v okoliških krajih gradivo predajajo po običajnem delovnem času, v večjih enotah v mestu in v knjižnicah v Hočah in Rušah pa so delovni čas nekoliko skrajšali, da bi po besedah direktorice "ustvarili rezerve pri zaposlenih". Denimo enote Rotovž, Nova vas in Tabor so tako odprte med 9. in 17. uro, ob sobotah pa ne obratujejo. Lahko pa v soboto bralci nemoteno naročijo gradivo in ga nato v ponedeljek prevzemajo.

Medtem je čitalnica na Rotovškem trgu do nadaljnjega zaprta, ker je premalo prostora, da bi lahko zagotovili varno zadrževanje ljudi v prostoru. Trenutno tudi še ne vozi bibliobus. V pogonu bo morda že ta teden, zagotovo pa v naslednjem, pravi Turjakova: "Bomo pa na avtobus spustili samo eno osebo."

Sašo Bizjak

Izposoja knjig padla za četrtino

Tak sistem bo veljal vsaj še ta teden, nato se bodo v Mariborski knjižnici sproti prilagajali ukrepom in epidemiološki situaciji. "Ves čas iščemo načine, ki bi bili najbolj primerni, najbolj prijazni in tudi najbolj varni. Želimo si, da bi čim prej normalno delovali," je ob tem navedla sogovornica, ki poudarja, da si ne želijo izgubiti stika s svojimi uporabniki, še zlasti ne v teh zahtevnih časih, ko je dostop do knjige toliko bolj dragocen.

Sašo Bizjak

​Po njenih podatkih je izposoja v koronačasu upadla za približno 25 odstotkov. Po koncu karantene se je delež sicer izboljševal vsak mesec, vendar so bile številke vseeno precej nižje kot prejšnja leta. "Nočemo, da bi ljudje povsem izgubili stik s knjigo. Tudi zato zelo oglašujemo vse elektronske poti do knjižnice, izposojo e-knjig, dostop do podatkovnih zbirk, omogočamo tudi elektronski vpis. Skratka tisti, ki želijo na daljavo uporabljati knjižnico, jo lahko v polnosti ves čas," je še poudarila Dragica Turjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta