(FOTO) Kako je Maribor vstopil v praznični čas: Previdno, tiho in skromno

Jasmina Cehnar
27.11.2020 18:26
Zaključek letošnjega leta je z nekaj pravljičnosti in svetlobe odprlo Vilinsko mesto, prižig luči predvidoma naslednji petek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Kako nenavaden vstop v praznični čas. Namesto pompoznega prižiga luči, sprevoda z laternami, otroškega zborovskega petja, kolednikov, vonja po kuhanem vinu, vrveža in smeha Maribor v veseli december stopa zlagoma, previdno, tiho in skromno. Kot prvo se je odprlo Vilinsko mesto, ki mestu kljub omejitvam znova prinaša nekaj pravljičnosti, ustvarjalnosti, svetlobe in doživetij.

Vetrinjski dvor se je znova preobrazil v Vilinski dvor. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

V Vetrinjskem dvoru Zvezdna pravljica

In kaj vse je za zdaj videti? Vsekakor je treba tudi letos zaviti v Vetrinjski dvor, ki se je z inovativno okrasitvijo znova preobrazil v Vilinski dvor. Vilinke in vilinci so se tokrat ozrli v zvezdno nebo in iz vejevja, slik, zgodb in mitov spletli Zvezdno pravljico, v kateri obiskovalci srečajo ozvezdja Labod, Zmaj, Bik, Veliki medved ... Medtem je na Židovskem trgu, v Usnjarski ulici in na Lentu zasijala Lumina, svetlobne postavitve, ki so rezultat različnih umetniških projektov in delavnic. Pet instalacij vsekakor popestri večerne sprehode, ki so praktično edina dovoljena prostočasna aktivnost v javnem prostoru. Vilinsko mesto, ki so ga zgradili Narodni dom, zavod Mars in Društvo Hiša!, pripravlja tudi koncerte, vendar seveda ne pred publiko, pač pa je živim prenosom mogoče prisluhniti virtualno, v udobju domačega kavča. V petek je nastopila Katja Šulc x Kalu, naslednja je, znova v petek, na vrsti zasedba Simpatico.

Na Židovskem trgu je zasijala Lumina. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Posebnega programa na ulicah za zdaj ni, si pa lahko večer v mestu popestrite z interaktivnimi sprehodi, na katerih se animirate sami - lahko se podate na lov za zakladom z reševanjem križanke ali pa mesto raziskujete s pomočjo katerega od paketov, ki so ga pripravili v Rajzefibru. Navodila so dosegljiva na spletni strani Vetrinjskega dvora. Narodni dom je za konec leta pripravil tudi program uličnega gledališča Ana Mrzla, vendar ta hip ne vedo, ali bo izvedljiv. "Program bomo sproti spreminjali glede na to, kaj bo dovoljeno," poudarja Marko Brumen, producent Vetrinjskega dvora, in obiskovalce poziva, naj za ažurne informacije spremljajo njihove spletne kanale.

Tadej Regent

Božični sejem načeloma bo

Za nekaj več vzdušja bo poskrbela tudi mariborska občina s praznično okrasitvijo, ki bo obogatena s svetlobnimi skulpturami, prazničnimi foto točkami in urbanimi gozdički, ki jih bodo lahko okraševali tudi prebivalci mesta. "Poskrbeli bomo, da bo mestno jedro zasijalo v privlačni praznični podobi in bo ponudilo kakovostne vsebine, katerih obseg in način izvedbe bomo sproti prilagajali veljavnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa," sporočajo z občine.

Tadej Regent

Praznične luči na Glavnem mostu so včeraj že zagorele, slavnostni prižig luči pa je prestavljen za en dan in bo predvidoma v petek, 4. decembra, ko naj bi na Glavnem trgu vse do 30. decembra živela božično-novoletna tržnica. A to je trenutni plan, ki še ni dokončen, pravijo na MOM, kjer bodo končen izris Čarobnega decembra predstavili v torek, ko naj bi bilo tudi dokončno odločeno, ali bodo na Trgu Leona Štuklja postavili drsališče in snežni tobogan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta