(FOTO) "Kako ni dela, če delajo nadure?!" V poljčanskem Eurelu odpuščajo 21 delavk

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.08.2024 13:19

Sindikat in nekaj zaposlenih izpostavlja razmere v družbi Eurel iz Poljčan. Vodstvo nepravilnosti zavrača, odpuščanja pojasnjuje z zmanjšanjem naročil. Konec lanskega leta jih je bilo zaposlenih okoli 300, danes še 262.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pred podjetjem Eurel v Poljčanah se je danes zbralo nekaj delavk, ki so skupaj s Sindikatom Podravje izpostavile težko situacijo in po njihovem več nepravilnosti v podjetju, med drugim domnevne sporne postopke odpuščanj. ​Šele po napovedanem protestnem shodu je vodstvo podjetja na oglasni deski podjetja objavilo obvestilo, da bo jutri, v torek, zbor delavcev, kjer bodo vsem zaposlenim pojasnili situacijo.

Le par še zaposlenih in odpuščenih delavk se je udeležilo protesta. 
Andrej Petelinšek

Podjetje Eurel iz Poljčan se ukvarja s proizvodnjo malih gospodinjskih aparatov in delov zanje. Ta mesec bodo prekinili pogodbe 21 zaposlenim. Predsednik sindikata Milan Mesarič izpostavlja, da ni bilo oblikovanih kriterijev o odpuščanju. Meni, da odpuščajo naenkrat ravno toliko delavk, zaposlene so povečini ženske, da se izognejo sestavi programa presežnih delavcev.  Mesarič vodstvu podjetja očita, da so delavke 1. avgusta obvestili, da bodo njihove pogodbe dali v suspenz in bi jih prerazporedili v podjetje BSH Hišni aparati v Nazarju in pri tem meni, da gre za kršitev delovnopravne zakonodaje, "saj ne moreta biti v veljavi dve pogodbi o zaposlitvi istočasno". ​To podjetje je sicer oddaljeno dobro uro vožnje v eno smer.

Nekatere so v tem mesecu bile tudi odpuščene. Med njimi tudi mama treh šoloobveznih otrok, ki je odpoved prejela v ponedeljek. Mateja Mesarič, tudi njen mož je brezposeln, je bila zaposlena štiri leta. Kot se spomni, je bilo takrat okoli 400 zaposlenih. Mesaričeva (ki ni vi v sorodu s sindikalistom) prizna, da je res upad naročil, a ji situacija ni jasna, kot pravi: "Če je upad, zakaj potem delamo nadure. Obvestili so nas o nadurnem delu in delovnem dnevu, hkrati pa odpuščajo. To ni pošteno. Borim se za tiste, ki še delajo. Odpuščajo in ne gledajo pri tem na noben socialni status. Hkrati pa zaposlujejo tudi nove delavce, ki so prišli v podjetje kasneje."

In pokaže obvestilo o odrejenem nadurnem delu prejšnji teden, dodaja še, da so bile vpoklicane na delo tako minulo soboto kot v petek med praznikom, čeprav je bil ta dan po delovnem koledarju predviden kot dela prost dan. "Če sem delala tri izmene, s potnimi stroški in malico, sem mogoče dobila 1100 evrov," še pove. 

Andrej Petelinšek
Mateja Mesarič (skrajno levo), mama treh šoloobveznih otrok, je bila med odpuščenimi. 
Andrej Petelinšek

Predstavnica sindikata v podjetju odpovedi še ni prejela, se je pa pridružila protestu. "Ne zdi sem mi korektno, kako odpuščajo ljudi. Odpuščajo brez vključevanja sindikata, odpuščajo ženske z dolgim stažem delovne dobe, medtem pa so zaposlovali ljudi za nedoločen čas, ki še eno leto niso zaposleni. Razmere v podjetju so klavrne, odnos je nikakršen. Od žensk, ki so odpuščene, se pričakuje, da bodo delale nadure, kar ni prav. Ženske bi morale delati po 10 ur na dan. Kako ni dela, če delajo nadure," se sprašuje Suzana Pajek. Da se je zelo malo zaposlenih ali odpuščenih udeležilo protestnega shoda, pa Pajkova meni, da je delavke strah povračilnih ukrepov direktorja.

Podjetje razvija, proizvaja in prodaja male gospodinjske aparate
Andrej Petelinšek
Direktor Matjaž Delopst 
Andrej Petelinšek

Podjetje Eurel razvija, proizvaja in prodaja male gospodinjske aparate, je tudi sistemski razvojni dobavitelj velikim podjetjem in na področju elektromehanike. Od leta 2018 ga vodi direktor Matjaž Delopst, ki je predtem bil kratek čas predsednik uprave Peka in še prej direktor v Alpini. Vodstvo podjetja očitke zanika in pojasnjuje, da so zaradi zmanjšanja naročil bili prisiljeni zmanjšati del proizvodnje. "Nas je trenutno 262 zaposlenih, z 21 zaposlenimi smo prekinili pogodbo iz poslovnih razlogov zaradi zmanjšanja naročil, predvsem pri enem kupcu na področju avtomatizacije," pravi Delopst. Novinarje je povabil v sejno sobo podjetja in na krajši ogled proizvodnje. "Ste v urejenem podjetju, ki ima 32 let. Ste v podjetju, kjer se zakonodaja spoštuje. Zelo se trudimo, da dobimo mednarodne kupce. Zato, da se nekdo samopromovira, lahko naredi veliko škodo," je kritičen direktor. Nadure je pojasnil tudi z izpolnitvijo naročil, ko ta pridejo.

Ključ za odpuščanja pojasni kadrovnica Anica Smogavec: "Tam, kjer so bila v programu zmanjšana naročila. Kriterij smo vzeli doseganje normativov in poznavanje dela po operacijah. Naredili smo si nabor ključnega kadra. Ker obstaja možnost, da se bo program vrnil, smo si obdržali delavke, ki poznajo več operacij in da lahko vskočijo in priučijo nove sodelavce." Kot še dodaja kadrovnica, so presežnim zaposlenim ponudili možnost začasnega dela v BSH Nazarje, da bi premostili štiri mesece in bi se po zaključku vrnili v poljčansko podjetje. BSH bi organiziral avtobusni prevoz, a se za to delavke niso odločile.

Delopst je jasen, da so komunicirali ves čas z zaposlenimi. Izpostavi, da ne delajo nadur, pač pa nadomeščajo manko ur za čas, ko so bile doma, ker ni bilo dela. Po njegovih izračunih in predvidevanjih trenutno kaže, da bodo lahko obdržali predviden obseg del in nadaljnjega zmanjševanja zaposlenih ne bo, čeprav je previden. "Nihanja z naročili so vedno bila. Podobna situacija je bila pred leti, ki se je končala tako, da jih je bilo potem v podjetju dvakrat več. Je pa res, da situacija v gospodarstvu danes precej bolj mračna, kot je bila pred leti," pojasni direktor.

Konec lanskega leta je bilo v poljčanskem podjetju okoli 300 zaposlenih. Po naših podatkih podjetje redno izplačuje plače in predlaga obračune, regres je bil izplačan 1000 evrov v dveh delih, marca in junija.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Matjaž Delopst: "Pri številki 65 je prišlo do nejasnosti."
Andrej Petelinšek
Poljčane - Bistriška cesta - Gospodarstvo - Podjetja - odpuščanja - Eurel - odpuščanje delavcev v podjetju - shod delavcev podjetja pod vodstvom Sindikatov Podravja, med drugim zaradi masovnega odpuščanja delavcev in siljenja v nadurno delo - proizvodnja - Proizvodnja -
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Trenutno je v Eurelu 262 zaposlenih.
Andrej Petelinšek
Poljčane - Bistriška cesta - Gospodarstvo - Podjetja - odpuščanja - Eurel - odpuščanje delavcev v podjetju - shod delavcev podjetja pod vodstvom Sindikatov Podravja, med drugim zaradi masovnega odpuščanja delavcev in siljenja v nadurno delo - Ilustracija - Tematika - proizvodnja - delavci - Proizvodnja -
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta