(FOTO) Kakšen je časovni stroj skozi otroške oči

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
07.05.2024 17:35

Projekt Velike stvaritve malih mojstrov Pokrajinski muzej Maribor pripravlja že dvajseto leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odprtje razstave Velike stvaritve malih mojstrov v viteški dvorani Mariborskega gradu.
Saso Bizjak

V Pokrajinskem muzeju Maribor so odprli občasno razstavo Velike stvaritve malih mojstrov, umetniško delo otrok iz 21 osnovnih šol in desetih vrtcev, ki so v okviru natečaja ustvarjali na temo Časovni stroj. Prispelo je 350 risb, slik in grafik, na ogled je najboljših sto. "Otroci so slikali zelo raznolike motive, od parnih lokomotiv in starih telefonov do podmornic in visokih koles. Nekaterim je bilo zanimivo prikazati, kako so se določeni vsakdanji predmeti modernizirali skozi čas," je dejala Ivana Umek, muzejska pedagoginja in vodja projekta, ki letos poteka že dvajseto leto in ga v muzeju vidijo kot enega svojih uspešnejših. V vseh teh letih je v njem sodelovalo skoraj štiri tisoč otrok, dobil je tudi Valvasorjevo nagrado, je povedala Mirjana Koren, direktorica muzeja.

Sašo Bizjak

Ob okrogli obletnici so projekt geografsko in starostno razširili, saj so poleg mariborskih osnovnih šol tokrat sodelovali tudi šole iz širše regije in vrtčevski otroci, pri čemer so za partnerja pritegnili Vrtec Ivana Glinška. Poleg tega je prispela dela prvič ovrednotila strokovna komisija, v kateri so bili tudi profesorji mariborske pedagoške fakultete. "Izbrana dela izkazujejo ne samo vidik motivnega elementa, ampak tudi izjemno kakovostno likovno-tehnično spretnost in raziskovanje likovnih elementov," je dejala profesorica Jerneja Herzog, članica komisije. Otroci so v okviru natečaja ustvarjali pod vodstvom mentoric in mentorjev, poseben izziv je bil tematiko približati predšolskim otrokom, a so uspešno sodelovali tudi  najmlajši iz prvega starostnega obdobja, je povedala Julijana Kološa, vzgojiteljica v Vrtcu Ivana Glinška.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta