(FOTO) Kombinatke dvignile občinstvo na noge in pesmi posvetile mariborskima humanitarcema

Jon Knez
25.06.2021 13:15
Če je na Primorskem navada, da ob pesmi Vstala Primorska, občinstvo vstane, je bilo tudi sinoči tako, le da ni vstala Primorska, temveč Štajerska, kot so v šali dejale Kombinatke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Večerov oder je bil sinoči, dan pred uradno otvoritvijo Festivala Lent rezerviran za revolucionarne pesmi. Nastopila sta Moški pevski zbor Slava Klavora in Ženski pevski zbor Kombinat, bolj poznane kot Kombinatke.

Koncert so točno ob 21. uri odprli Klavorčani, ki jih vodi dirigent in zborovodja Aleksander Čonč. Po desetih minutah in parih pesmih, med katerimi je bila tudi udarniška Nabrusimo kose, so oder prepustili Kombinatkam s spremljevalnim mini ansamblom, kitaro, harmoniko in kontrabasom pod taktirko zborovodkinje Mateje Mavri. Po uvodni pesmi so povedale, da so presrečne, da spet nastopajo. ''Nimate pojma kako lepo je spet bit na odru pred publiko. Pesem združuje in opogumlja,'' so še dejale in nadaljevale še bolj udarno.

Igor Napast

Pele so pesmi v slovenskem, italijanskem, ruskem in tudi hrvaškem jeziku. Sodelovanje občinstva, med katerim ni manjkalo znanih obrazov, so prvič pridobile z rusko pesmijo Katjuša, ko je več sto glava množica ploskala in pela s priljubljenim zborom. Še večji val navdušenja je požela Bella ciao, italijanska delavska pesem, ki izvira že iz 19. stoletja, v času druge svetovna vojne pa je postala himna italijanskih partizanov. Od takrat je nepogrešljivi del repertoarja na koncertih revolucionarnega značaja.

Igor Napast

Partizansko pesem Bratje, le k soncu svobodi, so Kombinatke preimenovale v Sestre, le k soncu svobodi in jo posvetile mariborski zdravnici in humanitarki Ninni Kozorog, med drugim tudi dobitnici Večerovega Boba leta 2019 ter ji s tem izkazale spoštovanje in zahvalo za njeno požrtvovalno delo.

Igor Napast

Drugemu mariborskemu humanitarcu Uporniku Borisu Krabonji je bila posvečena Pesem upora, ki so jo pospremile z besedami, ''da si ne moremo dovoliti, da ljudje, ki so celo življenje garali, zdaj ne morejo preživet z mizerno penzijo,'' in opozorile na stiske ljudi. Pesem upora je avtorska pesem in himna Kombinatk, ki jo je napisala Mariborčanka Ksenija Jus. Pesem je hkrati tudi himna demonstracij, ki se odvijajo ''proti pokvarjenim političnim elitam in drugim nepravilnostim v Sloveniji,'' so še povedale.

Igor Napast

Poslušalci niso bili prikrajšani za še druge partizanske pesmi, kot so Bilečanka, Bandiera rossa, Na juriš, Hej tovariši in Hej brigade. Pri slednji so se jim pridružili še pevci Slave Klavore. Če je na Primorskem navada, da ob pesmi Vstala Primorska, cela dvorana vstane, je bilo tudi sinoči tako, le da ni vstala Primorska, temveč Štajerska, kot so v šali dejale Kombinatke.

Igor Napast

Po uradnem delu je sledil tudi bis, ko so pevke, oblečene v rdeče in črne majice za konec skupaj z občinstvom zapele še Internacionalo, himno socialističnega delavskega gibanja, ki prav tako izvira iz konca 19. stoletja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta