(FOTO) Labodja družina na Lentu s sedmerčki: Ne ogrožajmo jih s svojim vedenjem

Jasmina Cehnar
04.05.2021 17:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub temu da je možnost preživetja labodjega naraščaja v urbanem okolju načeloma nekoliko slabša kot v naravi, za zdaj uspeva vsem sedmim mladičkom. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Minuli konec tedna je Mariborčane razveselila novica, da se je iz enega od labodjih gnezdišč na Lentu uspešno izvalilo sedem mladičkov, in meščani jih zavzeto spremljajo tudi prek družbenih omrežij ter opozarjajo, naj bodo vozniki in obiskovalci Lenta še bolj previdni kot doslej.

Igor Napast

Labode je pod svojo zaščito vzela tudi Mestna občina Maribor. Da jih skrbi za dobro počutje in varnost naraščaja najbolj priljubljene mariborske družine, so sporočili in zapisali, da so labodi ranljivi tudi v vodi. "Občanka nas je obvestila, da je bila konec tedna priča, ko sta dva suparja, verjetno nenamerno, zapeljala med odrasla laboda in njune mladiče. Zato občane znova prosimo, da labode občudujejo s primerne razdalje in jih ne ogrožajo s svojim vedenjem," na odgovorno ravnanje apelirajo z občine, kjer so poskrbeli, da so bila labodja gnezda tudi letos ograjena in opremljena z opozorili, naj ljudje teh živali ne vznemirjajo, pse pa naj imajo na povodcih.

Igor Napast

Kot je za Večer nedavno povedal varstveni ornitolog Tilen Basle iz Društva za opazovanje ptic, sta uspešno gnezdenje sredi betona in preživetje mladičev odvisna predvsem od ravnanja ljudi, ki so labodov edini sovražnik. Izmed mladičev, ki so se na Lentu izvalili v preteklosti, jih je po njegovih besedah na dolg rok preživelo manj, kot je to običajno v naravi, verjetno zaradi prometa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta