(FOTO) Mariborska klinika za pediatrijo je prenovljena. Ima vrhunsko opremo, dodatne postelje in nova zdravnika

Vida Božičko
17.03.2021 16:20
Po letih slabih razmer in pomanjkanju kadra so v prvem nadstropju klinike za pediatrijo v UKC Maribor končno prenovili prostore enote za intenzivno nego in terapijo otrok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za prenovo enote za intenzivno nego in terapijo otrok so namenili 1,2 milijona evrov. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

"V času hude krize zaradi covida-19 se življenje ni ustavilo," je ob predstavitvi novih prostorov pediatrične klinike dejal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin in izrazil veselje, da se je v tem času obnovil tako pomemben oddelek, namenjen najmlajšim. "Spomnimo se, kakšna kriza je bila na tem področju pred tremi leti, ko je v Ljubljani otroška kirurgija praktično razpadla, to pa je grozilo tudi mariborski otroški kirurgiji in intenzivni enoti," je še dejal.

Obravnava otrok od rojstva do 19. leta starosti

Prenova z nekaj dodatnega kadra je zato korak v pravo smer. Na kliniki so med drugim pridobili pet novih mest za najtežje bolne novorojenčke in nedonošenčke ter novo sobo za izolacijo, obenem pa zaposlili dva dodatna zdravnika. Na oddelku je zdaj sedem zdravnikov specialistov. Skupno ima enota devet intenzivnih neonatalnih mest za novorojenčke, dve postelji intenzivne terapije za pediatrične bolnike in deset postelj intenzivne nege. V prihodnje pa bi radi povečali še pediatrični del za tri postelje, kar bi pomenilo 24 postelj intenzivne terapije in nege, trenutno pa lahko sprejmejo 21 otrok. Vodja za intenzivno nego in terapijo Andreja Štelcar je s prenovo zadovoljna, a upa, da se bo tako kadrovska kot prostorska širitev nadaljevala.

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin: "Država je spoznala, da je zdravstvo prioriteta." Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Državna investicija, ki je bila odobrena leta 2019, dela pa so se začela lansko jesen, je skupno znašala 1,2 milijona evrov. Približno polovica denarja je šla za ureditev prostorov, druga polovica pa za opremo, ki je po besedah predstojnika klinike za pediatrijo Jerneja Dolinška vrhunska. "V Sloveniji imamo zdaj le dve taki enoti in naša je celostna, saj obravnava otroke od rojstva pa vse do 19. leta starosti," je še dejal in dodal, da ob tem s pomočjo helikopterske zdravstvene pomoči sprejemajo otroke iz vse države. "To ni samo enota UKC Maribor, ampak je enota za celo Slovenijo," je poudaril. V omenjeni enoti zdravijo okoli 150 dojenčkov letno, od tega je dve tretjini nedonošenčkov.

Veseli vsake investicije

Še vedno so aktualna tudi prizadevanja za nadgradnjo pediatrične klinike, da bi lahko zagotovili dovolj prostora še za ostale mlade bolnike, pozabljena ni niti ideja o dodatni etaži. "Velikanski problem predstavlja pedopsihiatrija, in to na državni ravni. Potrebe po pedopsihiatriji so enormne in na vse načine se trudimo poiskati rešitev. Ena od teh je nadgradnja, so pa še druge rešitve, o katerih zaenkrat še ne morem govoriti," je dejal Vogrin.

Andrej Petelinšek
Vodja za intenzivno nego in terapijo Andreja Štelcar
Andrej Petelinšek

Bližje uresničitvi je v UKC Maribor izgradnja montažne bolnišnice na parkirišču oddelka za onkologijo, kjer bi sprva namestili bolnike s covidom-19, kasneje pa jo uporabili za bolnike oddelka za infekcijske bolezni, katerega stavbo bodo zaradi dotrajanosti porušili in na njenem mestu zgradili novo. Za montažni objekt je trenutno v teku javno naročilo za izbiro izvajalca gradnje. Do zaključka roka za oddajo so prejeli pet ponudb.

S pomočjo državnih financ pa se izvajajo tudi gradbena dela v kirurški stolpnici. Tam poteka gradnja, ki zajema tudi požarno dvigalo. Za ta namen so s strani ministrstva prav tako prejeli pet milijonov evrov. "Končno se začenjajo koraki v pravo smer. Država je spoznala, da je zdravstvo prioriteta. To je bil trend že pred covidom. Mi smo veseli vsake investicije, zato jo bomo dobro unovčili," je še komentiral Vogrin.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta