(FOTO) Mariborska tržnica: Lastnica meče kmete iz mlečno-mesnega paviljona na cesto

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.01.2022 02:00

S februarjem se izteče najemna pogodba za mlečno-mesni paviljon. Brez strehe ostajajo mesarji in perutninarji, kupci pa brez te ponudbe. Mestne nepremičnine iščejo rešitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Pred dnevi je kot vihar završalo med prodajalci v mlečno-mesnem paviljonu na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu, da s februarjem tam več ne bodo mogli prodajati svojih pridelkov. Šokiranih je bilo trinajst družin, ki so odvisne od prodaje na tem prostoru. Družba Inversio gradnje, zanjo direktorica in posredna lastnica Simona Lebar, namreč ne podaljšuje najemne pogodbe. Poslala je dopis, da se najemno razmerje s 31. januarjem zaključuje, in podala čas primopredaje prostorov. Včeraj je pred prodajalce stopil direktor Mestnih nepremičnin Ranko Šmigoc in jim predočil težavno situacijo, ob tem pa tudi navedel nekaj rešitev, ki jih načrtujejo, a nobena ne bo pripravljena s koncem meseca.

"Mi imamo polne hleve piščancev"

Situacija z mlečno-mesnim paviljonom je zapletena, povezana z marsikatero politično in poslovno potezo v mestu v preteklosti, začenši s prodajo stavbne pravice, a to tamkajšnjim prodajalcem kaj malo pomeni. "Mi imamo polne hleve piščancev. Tem ne moreš povedati, naj prenehajo rasti za mesec, dva, da se razmere uredijo. Mi potrebujemo prostor za prodajo," je konkretno težavo opisala Tina Hudin s Kmetije Hudin. Bernarda Čas, lastnica Mesarije Čas, ki ima prodajno mesto tudi na Vodnikovem trgu, išče možnosti prodaje na Mali tržnici, če bo morala z osrednje tržnice oditi. Njeni prodajalki sta tam pripravljeni delati od jutra do večera, da le obdržita službo. A izpad prometa na Vodnikovem trgu bi bil tolikšen, da se sedaj ukvarja predvsem z vprašanjem, kako ohraniti vse zaposlene.

Od prodaje v mlečno-mesnem paviljonu je odvisnih 13 družin. Tudi vitrine so v lasti najemodajalca Inversio gradnje.

Igor Napast

Prav nič k dobrim odnosom z najemodajalko in lastnico ne pripomore sodni spor, ki teče na sodišču. Občina zahteva izpolnitev pred tremi leti podpisane predpogodbe, po kateri bi občinsko podjetje Mestne nepremičnine za odkup stavbne pravice odštelo 2,5 milijona evrov. Kot je znano, je Konstruktor v slabem finančnem položaju prenesel stavbno pravico na zgrajeni nepremičnini na podjetje Hypo Leasing, ta kasneje na Heta Asset Resolution, ki pa jo je konec leta 2016 prodal podjetju Inversio gradnje iz Ljubljane. Tako so podzemna garažna hiša, trgovinski prostori, gostinski lokali in tudi mlečno-mesni paviljon na območju mariborske tržnice v zasebni lasti.

Kmetija Hudin, kjer se ukvarjajo z vzrejo, zakolom in prodajo domačih piščancev, že leta prodaja na mariborski tržnici in išče vse možnosti, da bi na Vodnikovem trgu še naprej prodajali. 

Igor Napast

)

Igor Napast

Višina najemnine (še) ni med pogoji

Najemna pogodba, sklenjena s Snago Maribor, ki je bila koncesionar tržničnih dejavnosti, se konča z 31. januarjem, Mestne nepremičnine želijo najemati prostor še naprej, če jim pa to ne bo uspelo, si želijo vsaj izprositi čas. Kot pravi Šmigoc, lastnica napoveduje temeljito prenovo paviljona, ki bi bil tako zaprt do septembra. Za Večer na novinarska vprašanja Lebarjeva ni odgovorila. Ni pa prvič, da odpoveduje najemno pogodbo. To je naredila že pred štirimi leti, a je pristala na podaljšanje za višjo najemnino. Šmigoc jo je prosil, da bi zamaknila prenovo za nekaj mesecev, da bi v vmesnem času poskrbeli za rešitev paviljona s prenovo objekta na Koroški cesti 21, ki je v projektiranju in je tako postal prioriteta v občini. "Gospa ni nenaklonjena temu, ima pa svoje pogoje," pravi. Navaja, da je eden od njih v celoti prepovedan promet na platoju z obeh strani, kar bo onemogočalo takšno dostavo blaga. Pot bi bila namenjena le intervenciji. Višina najemnine (še) ni med pogoji. Druga možnost je, da bi izprosili podaljšanje najema vsaj za mesec dni, da postavijo začasni montažni objekt, a ta ne bo postavljen pred koncem februarja.

Igor Napast
Igor Napast

Na najslabšem so perutninarji in mesarji, ki v najboljšem primeru za mesec dni ostanejo brez prodajnega prostora. Kupci, okoli tisoč jih vsako soboto obišče paviljon, pa izgubijo to ponudbo na tržnici. Prodajalcem kruha, testenin in pakiranih mesnih izdelkov bodo na zelenem platoju postavili hiške, ki jih Mestne nepremičnine že imajo. Ponudnike sadja in zelenjave na tržnici pa skrbi, da brez kompletne tržnične ponudbe tudi sami tam nimajo kaj iskati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta