(FOTO) Mariborski mestni svet: Med lastnike Lekarn vstopa še pet občin

Igor Selan
22.04.2021 21:14
V mestnem svetu zadovoljstvo, da je občina lani dosegla rekordno realizacijo prihodkov, pomisleki ob zmanjšanju deleža v Mariborskih lekarnah in vprašanja glede skokovitih napredovanj nekaterih zaposlenih na občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seje mariborskega mestnega sveta še vedno potekajo na daljavo. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Več mestnih svetnikov je od župana Saše Arsenoviča na seji mestnega sveta terjalo odgovore na vprašanja v zvezi z zaposlitvami in plačami zaposlenih, ki so se na občini zaposlili v času njegovega mandata in naj bi domnevno v sistemu javne uprave napredovali hitreje, kot to dopušča zakonodaja, o čemer je pisal spletni medij Lokalec.si. Da bo mestna uprava preučila, ali so svetniki sploh upravičeni do tovrstnih pojasnil, je odgovoril Arsenovič in dodal: "Mesto se končno premika v pravo smer, kar brez dobrih kadrov ni mogoče. Na te zaposlene sem zelo ponosen, dosegljivi so praktično 24 ur na dan."

​Da je ljudi, če dobro delajo, treba nagraditi, a da se v javnem sektorju dobro ve, kako se jih razvršča v plačne razrede in kako lahko napredujejo, se je na odgovor župana odzvala Tatjana Frangež (Levica).

Sejo sta vodila Rosana Klančnik in Saša Arsenovič.
Andrej Petelinšek

Enajst milijonov za sofinanciranje investicij

Precej več zadovoljstva so svetniki izrazili ob poročilu o zaključnem računu občine za lansko leto. Občina je namreč lani dosegla rekordno realizacijo prihodkov, ti so znašali kar 120,9 milijona evrov. Leto poprej je realizacija znašala 109,6 milijona, leta 2016 pa le 88 milijonov evrov. "Zelo zadovoljni smo predvsem z realizacijo transfernih prihodkov, ta znaša 11 milijonov, saj so to prihodki, ki jih občina dobi od EU ali države za sofinanciranje investicij. V preteklih letih so se namreč ti prihodki gibali od tri do pet milijonov," je povedala vodja službe za proračun Mateja Cekić.

​Da ga kljub temu skrbi realizacija investicij v komunalne zadeve, je izpostavil Miha Recek (samostojni): "Komunala predstavlja tretjino proračuna, realizacija pa je zgolj 67-odstotna. V komunalo, v boljše življenje občanov, se torej vlaga premalo." Da se 67 odstotkov realizacije res sliši malo, a da absolutne številke govorijo drugače, je odgovorila Cekićeva: "To je namreč področje, v katero občina vlaga največ."

Juhart: Maribor bo letno izgubil 100 tisoč evrov

Svetniki so v prvem branju sprejeli odlok o ustanovitvi javnega zavoda Mariborske lekarne, s katerim med ustanovitelje zavoda poleg mariborske in petih okoliških občin vstopajo še občine Ruše, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Šentilj in Sveta Ana, v katerih ima zavod svoje lekarne, a doslej niso bile med njegovimi ustanovitelji. Da je taka rešitev za Maribor izjemno slaba, saj se mu ustanoviteljski delež s sedanjih 84 odstotkov zmanjša na 74 odstotkov, zaradi česar bo letno ob 100 tisoč evrov od dobička, je opozoril Primož Juhart (LPR).

Andrej Petelinšek

​Da vstop petih novih občin v ustanoviteljstvo Mariborskih lekarn zahteva zakon o lekarniški dejavnosti iz leta 2013, je odgovoril občinski odvetnik Gregor Živko in dodal, da bi, če bi deleže razdelili v skladu z zakonom, Maribor dobil še manj, zgolj 64-odstotni delež, a da so v pogajanjih z občinami Hoče - Slivnica, Rače - Fram, Duplek, Starše in Miklavž dosegli, da so se svojim deležem odrekle v enaki višini kot mariborska občina. Sprejem odloka je zagovarjala tudi Jelka Kolmanič (samostojna), sicer predsednica sveta Mariborskih lekarn: "V novih občinah lekarne ustvarijo kar dobrih 40 odstotkov dobička. Ker ustanoviteljstva kar osem let nismo uredili, so te grozile, da bodo koncesijo podelile drugim interesentom. To je bilo torej nujno treba urediti."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta