(FOTO) Mariborski mestni tek uspel: Še vreme je vzdržalo. Tekači pravijo, da je bilo idealno

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.09.2021 11:35
Zadovoljna tudi organizatorka Športna zveza Maribor, ki je 6. Mariborski mestni tek organizirala ob pomoči mariborske občine
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Po enoletnem premoru se je Mariborski mestni tek vrnil v središče mesta. 280 tekačev se je letos odločilo za udeležbo in se po skupinskem ogrevanju, za katerega je poskrbela olimpijka Helena Javornik, s Trga Leona Štuklja podalo na pet- oziroma desetkilometrsko progo.  Izpolnjevanje PCT pogoja je verjetno koga odvrnilo od udeležbe, čeprav je Športna zveza Maribor organizirala brezplačno testiranje. Leta 2019 je namreč teklo več kot 800 tekačev. Lani so organizirali virtualni tek, a so si organizatorji in tekači edini, da to še zdaleč ni primerljivo. "Izjemno smo veseli, da se je tekaški dogodek vrnil v mesto, po enoletnem premoru. Najstarejši tekač je star precej čez 70 let, veliko je predšolskih otrok," je povedala Maja Bezjak iz Športne zveze Maribor, ki je 6. Mariborski mestni tek organizirala ob pomoči mariborske občine. Župan Saša Arsenovič je s strelom naznanil štart še predtem pa v popotnico povedal: "Tečete sami proti sebi, vse druga ne šteje."

Saso Bizjak

Največ tekačev je ubralo krajšo pot, pet kilometrov po mariborskih mestnih ulicah. "Šest, sedem let tečem. Mladi so me prepričali, ko so me povabili na maraton v Ljubljano. Po teku se zelo dobro počutim. Pa malo se podružimo, dobre volje smo vsi," je povedal Zvonko Rajh iz Brunšvika. "Tek mi fizično in psihično pomaga. Je kot terapija," pa je povedala Vanja Vugdelija, ki komaj leto in pol živi v Mariboru. Tako je bil zanjo tokratni tek prvi v Mariboru, pripravlja se na ljubljanski maraton, zato so njene noge pretekle 10 kilometrov. "Leta 2010 sem zbolela za rakom na dojki, nato sem življenje vzela v svoje roke. Bolezen me je predramila. Prej sem hodila v planine, po operaciji, po bolezni pa se aktivno ukvarjam s športom. Zadala sem si, da prehodim prehodim vsaj 100 kilometrov na mesec. Samo, da hodim in tečem, to je zame bistveno, da sem in da sem na teh tekaških dogodkih, ker so tukaj sami pozitivni ljudje. Rezultat sploh ni važen," pravi Ferida Haznadar, ki se je iz Mežice pripeljala na mariborski tek.

Saso Bizjak
Medaljo je dobil prav vsak!
Barbara Bradač

Najhitrejši na desetkilometrski progi je za razdaljo potreboval 32 minut in 11 sekund. Mariborčan Vito Kunstek je presenečen nad časom, pravi, da ni bilo veliko konkurence, zato si je sam začrtal tempo. Je rekreativni športnik, pravnik po poklicu, ki tek usklajuje s službenimi obveznostmi. "Službeni izzivi so predvsem miselno naporni, velikokrat prikovani na stol. Vse to tek spremeni in da veliko pozitivnega. Začel sem že med študijem za sprostitev. Vedno je vsak tek novi izziv," je po prihodu v cilj povedal zmagovalec, ki je letos preteklel že vsaj deset tekov in še kakšnega bo, saj je jesen tekšaki del leta. "Živim ob Dravi in imamo idealno traso na levem bregu. Upam, da čimdlje ostane neasfaltirana, ker to je ključno za tekače. Imamo res lep teren in to je treba izkoristiti," je še povedal, medtem ko je prejemal čestitke. 

Saso Bizjak

Zmagovalci so sicer vsi. Prav vsi prijavljeni so prišli na cilj. Eni s hitrejšim tekom, drugi s počasnejšim korakom. Teka se je udeležila tudi 60-letna Mariborčanka Štefka Vegan, ki je zaradi klopne bolezni pred leti ohromela in je udeleženka številnih tekov in maratonov na invalidskem vozičku. 

Štefka Vegan 
Barbara Bradač
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta