(FOTO) Mestna občina Maribor: S pobotom do skoraj milijona evrov vrednih nepremičnin

Igor Selan
23.06.2021 13:26
Mariborska občina in Zveza mariborskih športnih društev Branik po osmih letih končno rešila vprašanje dolgov zveze do občine nastalih pri gradnji nove tribune v Ljudskem vrtu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novo pridobljeno nepremičnino na Mladinski ulici 32 bo umeščen športni vrtec.
Sašo Bizjak

Mariborska občina in Zveza mariborskih športnih društev (ZMŠD) Branik sta po osmih letih vendarle dosegli dogovor o poravnavi dolga zveze do občine, ki je nastal v obdobju med letoma 2008 in 2013 ob gradnji nove tribune v Ljudskem vrtu. V skladu z dogovorom bi namreč moral ZMŠD kot investitor občini kot financerju po zaključku investicije povrniti DDV, a se to ni zgodilo. Dolg, skupaj z obrestmi, je tako do letos narasel na 571.274 evrov.

ZMŠD bo zdaj svoj dolg do občine poravnal z več nepremičninami, vrednimi 629.037 evrov, razliko, 57.761 evrov, pa bo občina nakazala na račun zveze. "Dolg, ki ga ima ZMŠD do občine, ta zdaj pokriva s poslovno nepotrebnim premoženjem, torej parcelami. Ključ do pobota je sicer bila lanska menjalna pogodba s Termami Maribor, s katero smo v last dobili Langerjevo vilo," je na torkovi seji mestnega sveta povedal župan Saša Arsenovič.

Kot so včeraj dodatno sporočili iz občine, je ta s podpisom pogodbe v stoodstotno last pridobila objekte in zemljišča, s katerimi bo lahko nadgradila športu namenjeno območje v okolici Ljudskega vrta: "Langerjeva vila bo med drugim urejena tudi kot protokolarni objekt za športne namene. V novo pridobljeno nepremičnino na Mladinski ulici 32 bo umeščen športni vrtec, katerega osnovno vodilo bo usmerjenost otrok k športu, predvsem zaradi izjemne infrastrukture, ki je na voljo v neposredni bližini. Vpeljano pa bo tudi območje umirjenega prometa v neposredni bližini obstoječe športne infrastrukture in umik avtomobilov iz športnih površin v parkirno garažo pod pomožnim igriščem Ljudskega vrta."

Nevzdržen upravljalski model

S sklenitvijo pobota so zadovoljni tudi v ZMŠD Branik. Kot je povedal direktor Klemen Bedenik, so dolg priznavali že vseskozi, a vse do zdaj naj ne bi imeli mehanizma, kako ga poplačati. "Sam se s to zadevo ukvarjam že sedem let, sprva še kot vodja občinskega urada za šport. Že takrat sem ugotovil, da je upravljavski model, po katerem je občina 90-odstotni, ZMŠD pa 10-odstotni lastnik vseh nepremičnin v Ljudskem vrtu, nevzdržen. Zato sem že pred leti pripravil projekt razdružitve premoženja, a s prejšnjim vodstvom občine za razliko od sedanjega, ki je zelo konstruktivno, nikakor ni bilo mogoče najti skupnega jezika. V prvi fazi bo zdaj občina prevzela tiste nepremičnine, ki jih potrebuje za izvajanje svojih projektov, mi pa s tem nismo več zavezani, da kot solastniki pri teh projektih finančno sodelujemo. To je win win situacija za vse," je poudaril Bedenik.

Ključ do pobota je bila lanska menjalna pogodba s Termami Maribor, s katero je občina dobila v last Langerjevo vilo.
Andrej Petelinšek

V drugi fazi dokončna razdelitev vsega premoženja

To je po Bedenikovem tudi razlog, da bo občina s podpisom prodajne pogodbe ob pobotu dobila še več nepremičnin, kot znaša višina dolga. "Dejansko je ocenjena vrednost nepremičnin, ki zdaj prehajajo v občinsko last, okrog 900 tisoč evrov, pri čemer bo ZMŠD nepremičnine v vrednosti okrog 270 tisoč evrov, gre za določene zelenice, potke in podobno, občini predala brezplačno, v javno dobro," je dejal Bedenik.

Z omenjenim pobotom pa se dogovori med občino in ZMŠD Branik še niso končali. Kot pravi Bedenik, bodo v drugi fazi razdružili še preostalo premoženje, ki ga imajo v solasti: "Po končanem postopku bomo na nekaterih nepremičninah stoodstotni lastniki mi, na drugih pa občina, tako da bo vsak imel svoje premoženje in ne bo več prihajalo do situacij, kakršnim smo bili zdaj priča več let."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta