(FOTO) Na Gruškovju v koloni tudi po 12 ur in več

Igor Selan Igor Selan
14.03.2020 15:08

Bolj kot čakanje na čakajoče na mejnem prehodu s Hrvaško vpliva negotovost, ali bodo sploh smeli čez mejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med večurnim čakanjem na prestop meje se ljudje sprehajajo po avtocesti
Sašo Bizjak

Zaradi ukrepov povezanih s koronavirusom na mejnih prehodih prihaja do zastojev. Najdaljši je na mejnem prehodu Gruškovje, kjer je kolona tovornih vozil dolga že več kot 10 kilometrov, tovornjaki na avtocesti stojijo vse do izvoza za Ptuj, po uradnih podatkih prometno informacijskega centra čakalna doba za prestop meje znaša kar 18 ur. Izjemno dolgo, tudi po 12 ur in več, pa na prestop meje čakajo tudi vozniki osebnih vozil. Ti so ogorčeni, prestrašeni, nekateri tudi v stiski, saj, kot pravijo, jih nihče ne obvešča o dogajanju, prav tako jih nihče ni oskrbel s pitno vodo in hrano. "Čakamo že od pol dveh zjutraj, smo na poti domov v Srbijo. Še dobro, da smo se pred prehodom ustavili na bencinski črpalki in natočili gorivo, ker bi nam zdaj drugače trda predla. Ne vemo kaj se dogaja, ali na meji komplicirajo Slovenci, ali Hrvati, a nam je po vsem tem času že tako ali tako vseeno, želimo samo, da čim prej prečkamo mejo in nadaljujemo svojo pot. Upam, da nam bo po vsem tem čakanju to sploh uspelo," je povedal eden od čakajočih. Da naj bi njihovi kolegi, ki so mejo ponoči prečkali na manjšem mejnem prehodu Bregana, bili že doma v Bosni in Hercegovini, pa je povedal drugi čakajoči. Večina jih je zelo nestrpnih, svoje nejevolje nad dolgotrajnimi mejnimi postopki ne skrivajo. Drugače je med vozniki tovornih vozil. Na počivališču Dravsko polje skupina turških voznikov mirno čaka, da se promet na mejnem prehodu sprosti. "Koronavirus problem, ja. Vsaj 15 ur, če ne več, bomo čakali. Ampak Slovenija je urejena država, verjamem, da bo vse v redu," po srbsko pove eden od njih.
Kolona osebnih vozil, ki je še nekaj ur nazaj bila dolga kar tri kilometre, se je sicer okoli opoldneva skrajšala na en kilometer. Kaj se v Gruškovju dogaja oziroma kakšni točno so razlogi za tako dolg čakalni čas za prestop meje, zaenkrat še ni znano. Dežurni policist na mejnem prehodu nas je po informacije preusmeril na predstavnika za stike z javnostmi mariborske policijske uprave, ta pa na urad vlade za komuniciranje. A se na uradu javlja le telefonski odzivnik, ki javlja, da naj pokličemo v času uradnih ur od ponedeljka do petka.
Je pa minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec preko twitterja sporočil, da si bo razmere na mejnem prehodu popoldan ogledal z ekipo: "Verjamem, da je za voznike dobro pokrbljeno. Najti moramo ustrezne rešitve, da vsem prizadetim pomagamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta