(FOTO) Na Kmečkem prazniku v Svečini okronali novo vinsko kraljico

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.09.2021 19:00
Dvodnevno praznovanje je v soboto med svečinske griče privabilo več kot 140 pohodnikov, danes pa so po trgatvi vaške trte okronali še novo vinsko kraljico, 25-letno Lucijo Mukenauer, ki, kot se za te kraje spodobi, prihaja iz vinogradniške družine
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lucija Mukenauer (levo) je bila okronana za novo svečinsko vinsko kraljico. Devetnajsta svečinska vinska kraljica je pozirala v družbi Neže Jarc (desno), mariborske vinske kraljice.
Igor Napast

"Prelepo vreme, čudovita narava, odlična družba in lokalne dobrote. Si lahko človek sploh želi še kaj lepšega?" je na glas razmišljal eden od udeležencev tradicionalnega pohoda po Svečinskih goricah, ki je zaznamoval začetek dvodnevnega tradicionalnega praznovanja v Svečini, 39. po vrsti, ki so ga organizatorji letos naslovili z "malo drugače", predvsem zaradi obnove več kot 800 let starega vaškega središča, kjer so se po navadi zvrstile osrednje prireditve. Projekt pohodnih poti Vinotour Svečina - Ratsch je skupaj s Piko Radmilovič iz Turističnega društva Svečina vnovič upravičil naslov najlepših in najboljše vodenih poti, speljanih mimo več kot 50 dvorišč vinogradnikov, tako na slovenski kot na avstrijski strani, zanj je Svečina leta 2014 dobila tudi nagrado. Za Radmilovičevo, ambasadorko nordijske hoje in svečinskih vin, je bil to dvanajsti pohod, organiziran v sklopu kmečkega praznika, ki se ga je tokrat udeležilo več kot 140 pohodnikov.

V Vinotoču Pliberšek so pohodnike pogostili z žlahtno kapljico iz njihove vinske kleti.
Tadej Regent

Kmečki praznik poznajo, Svečine pa ne

Svoja vrata so na široko odprli lokalni ponudniki: vinogradniki, kmečki turizmi ... V Hiši Elšnik je bilo v soboto toliko obiskovalcev, da ni bilo več proste mize, saj so Elšnikovi poleg pohodnikov morali poskrbeti še za lačne želodce skupine, ki je prišla nazdravit Abrahamu. Nič drugače ni bilo v Vinotoču Pliberšek, kjer so svojim gostom postregli z žlahtno kapljico iz svoje vinske kleti ter z narezki, ki nikogar niso pustili ravnodušnega. Kajti hrana je za vsakega od nas zelo pomembna, so prepričani Pliberškovi, katerih slogan je: "Smo to, kar mislimo in jemo!" O svečinskem Kmečkem prazniku pravijo, da je tradicija, za katero vedo tudi onstran slovenskih meja. "Manj znana pa je Svečina, zanjo nekateri v Mariboru še niso slišali," je svoja opažanja z nami podelila Nataša Pliberšek.

Prelepi razgledi, mir, svež zrak, dobra hrana in vino, vse to obljubljajo Svečinske gorice. 
Sanja Verovnik
Igor Napast

Da je med gosti Svečinskih goric čedalje več Avstrijcev, čeravno imajo na svoji strani vinsko cesto z močno tradicijo, pa nam je zaupala Milena Vrezner iz istoimenske turistične kmetije. Svojim gostom so ponudili dobrote, ki jih, kot pravi gospodarica, naredi po starih, dobrih receptih svoje mame in stare mame. Ponosna na tradicijo domačije, ki jo obdaja 3,5 hektarja vinogradov, je vesela, da se odnos Slovencev do lokalno pridelane hrane spreminja. "Danes kupijo vse, kar je domače - še marmelado, po kateri nekdaj sploh ni bilo zanimanja," je zadovoljna Vreznerjeva. V času lockdowna jim ni bilo lahko, a gostom tudi ne, je še pripomnila: "Mi smo pogrešali goste, oni pa nas!"

Lucija Mukenauer in županja Kungote Tamara Šnofl.
Igor Napast

Igor Napast

Prihajajo tudi gostje iz druge strani meje

Na posestvu Valdhuber, bolj znanem pod imenom Vino Valdhuber, še eni od sobotnih pohodniških postojank tik ob državni meji z Avstrijo, so z letošnjim obiskom več kot zadovoljni. "Vse več ljudi ceni čas, ki ga preživijo v naravi, spoštujejo lokalno hrano in vino ter s tem tudi nas, pridelovalce. Tudi počitnice v neokrnjeni naravi so postale atraktivne. Sicer še vedno pri tem prevladujejo avstrijski gostje, ki radi zaidejo na našo stran vinske poti, saj sta jim všeč naša hrana in vino, a je tudi slovenskih gostov vedno več," je svoje vtise strnila Dijana Valdhuber. Vinarji pa so zadovoljni tudi z letošnjo trgatvijo: "Čeravno smo z obiranjem grozdja v naših vinogradih, ki se razprostirajo na osmih hektarjih, šele na polovici, lahko povemo, da je grozdje kakovostno in odličnega okusa."

Svečinčani so še kako ponosni na svoje vino, pa tudi na kmečko praznovanje, ki v njihov kraj in na Svečinske gorice pripelje tako domače kot tuje ljubitelje žlahtne kapljice. 
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast

Svečinci dobili najmlajšo vinsko kraljico doslej

Da bo letina dobra, so nam včeraj, drugi dan Kmečkega praznika, zatrdili tudi trgači grozdja na svečinski tradicionalni trgatvi vaške trte. Nabrano grozdje so nato, kot narekuje tradicija, še blagoslovili s svečano mašo v cerkvi sv. Andreja, nato pa so, kot se za vinski praznik spodobi, Svečinci dobili tudi novo kraljico. Krono si je ob svečinskem gradu na glavo nataknila Lucija Mukenauer, potomka vinogradniške družine Mukenauer, ki se ponaša z več kot stoletno tradicijo vinarjenja. Da ji je laskavi naziv v veliko čast, nam je zaupala 25-letnica, ki je za razliko od svojih predhodnic precej mlajša in tudi neporočena. A to je za dobro poznavalko vin in eno od treh hčera vinarske družine iz Svečine še dodaten izziv, da svečinsko žlahtno kapljico predstavi v drugi luči: "Ne samo kot izdelek, temveč kot veliko več!" Praznična nedelja se je v Svečini zaključila s sproščenim druženjem ob glasbi in s povabilom na jubilejni, 40. Kmečki praznik, ki bo čez eno leto.

Tadej Regent
Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta