(FOTO) Namesto novoletnega voščila šivilje prejele direktorjev predlog o odpovedih

Nina Ambrož Nina Ambrož
03.01.2020 11:15

Direktor tekstilnega podjetja April, ki ne izplačuje plač in regresa, je tik pred silvestrovim zaposlenim poslal pošto, da jih ne potrebuje več, in jim predlagal, naj same vložijo izredne odpovedi delovnega razmerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavke Aprila so včeraj ostale pred zaprtimi vrati podjetja.
Andrej Petelinšek

Šiviljam v mariborskem tekstilnem podjetju April je praznične dneve pokvarilo šokantno sporočilo direktorja. Namesto novoletnega voščila so prejele dopis, spisan tik pred silvestrovim (30. decembra), nedavno imenovanega direktorja za organizacijo, splošne in pravne zadeve Davida Šege, sicer razvpitega nekdanjega mariborskega odvetnika. Sporočil jim je, da jih podjetje ne potrebuje več, in jim predlagal, naj same sprožijo postopek izredne odpovedi delovnega razmerja. Težave z neplačili obveznosti do zaposlenih in neprimeren, ponižujoč odnos poslovodstva podjetja, ki je zraslo na pogorišču Pika, se vrstijo že nekaj časa. Kršitve je ugotovila tudi inšpekcija, a konkretnega učinka ni bilo.

Šivilje delale nadure. A za koga?

Kljub vsemu so se šivilje danes zarana odpravile na delo. Ostale so pred zaprtimi vrati tovarne v Melju in na mrazu potrpežljivo čakale. "Decembra smo dobile zadnji del septembrske plače." Pravijo, da jim delodajalec že nekaj mesecev ni plačal niti socialnih niti zdravstvenih prispevkov. Regresa niso videle že enajst let, dodajajo. Počutijo se izigrano. "Po več desetletjih dela v Aprilu in njegovih predhodnikih najbolj bolijo očitki o lenuharjenju, šlepanju." Tako jih žali vodstvo, potožijo.
Ko so včeraj poklicale vodjo proizvodnje, ni bila zgovorna. Dejala je, da je na Hrvaškem. Obrnile so se tudi na ključnega človeka Aprila, ustanovitelja družbe in lastnika Ljuba Javorška, ki jim je po telefonu zabrusil: "Kar ste si skuhale, to požrite. Dela za vas ni."

Andrej Petelinšek

Javoršek zagrozil s tožbo in naštel krivce

"S firmo nimam nič več," je bil po telefonu odrezav Ljubo Javoršek, ko so ga delavke vprašale, zakaj so prejele poziv k izrednim odpovedim in zakaj jih ne odpusti podjetje April samo. Izrednih odpovedi, ki terjajo poseben postopek in pri katerih je težko iztožiti odškodnine, same ne nameravajo podati. Zanimalo jih je tudi, zakaj vodstvo ne predlaga stečaja, če torej ni dela in je s firmo April konec - po podatkih Gvina ima od 21. novembra lani blokirana oba transakcijska računa. A jim je Javoršek odvrnil, da jim tega ne bo razlagal. Lastnik Aprila in karate mojster je Večeru najprej zagrozil s tožbo. Povedal je, da je s 1. januarjem upokojen, nato pa med žaljenjem in povzdigovanjem glasu naštel krivce za razmere v Mariboru in Aprilu: "Novinarji, inšpektorat, sindikat, zdravstvo, banke in nespoštovanje delovnih obveznosti."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta