(FOTO) Nova poslovilna dvorana na pobreškem pokopališču

Tatjana Vrbnjak
06.05.2021 02:00
Dve veliki investiciji Pogrebnega podjetja Maribor: v novi poslovilni dvorani na pobreškem pokopališču bodo omogočene bolj intimne poslovilne slovesnosti, na Dobravi pa gradijo prizidek k upepeljevalnici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritev nove poslovilne dvorane na pobreškem pokopališču bo predvidoma v juniju. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Neposredno ob pobreškem pokopališču je zrasla nova poslovilna dvorana. Projekt je že v sklepni fazi, gradbena dela z uporabnim dovoljenjem za objekt bodo zaključena do konca maja, montažo opreme in otvoritev pa načrtujejo za junij. Z investicijo, ki je vredna 460 tisoč evrov in so zanjo najeli dolgoročni kredit, so v Pogrebnem podjetju Maribor poleg novega objekta s poslovilno dvorano zagotovili tudi nove poslovne prostore za sprejem žalujočih, prenovili obstoječe pisarne in uredili okolico. Avtor projekta je arhitekt Mihael Miholič.

​Mrliške vežice ostajajo v uporabi

"V novi poslovilni dvorani bodo omogočene bolj intimne poslovilne slovesnosti, z manjšimi vplivi motečega hrupa ob prometni Cesti XIV. divizije in vremenskih nevšečnosti. V dvorani bo 72 sedežev za udeležence pogrebne slovesnosti, nameščena bo sodobna avdio in video oprema. Sedanje mrliške vežice na pokopališču Pobrežje, ki so arhitekturno zaščitene, ostajajo v uporabi tudi nadalje. V njih se bodo zbirali svojci pred pogrebom, nadaljevanje pogrebne slovesnosti, s pogrebnim moštvom in zunanjimi izvajalci za izvedbo celotnega obreda, pa bo v novi poslovilni dvorani. Na ta način se protokol pogrebne slovesnosti usklajuje s konceptom na pokopališču Dobrava," pojasnjujejo v Pogrebnem podjetju Maribor.

Tako bo videti nova poslovilna dvorana.
Marles

​Pri upepeljevanju nastaja zamik

Druga velika investicija, ki so jo v Pogrebnem podjetju Maribor pričeli januarja letos in bo zaključena predvidoma julija, pa sta zgraditev prizidka k upepeljevalnici na Dobravi in nakup nove peči za kremiranje. V Sloveniji smo po številu upepelitev v svetovnem vrhu, upepeljenih je kar 80 odstotkov vseh pokojnikov, v urbanih okoljih je delež še višji.

Gradnja prizidka k upepeljevalnici na Dobravi se bo končala predvidoma julija. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

"Ob naraščajočih trendih smo potrebo po dodatnih kapacitetah zaznali že pred koronavirusom, ob drugem valu korone pa so bile te potrebe še izrazitejše, saj se je število smrti povečalo za tretjino, v enem mesecu pa smo beležili kar več kot 50-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani," pravijo v Pogrebnem podjetju.

​Čeprav ob povečani umrljivosti delajo podnevi in ponoči, ob sedanjih kapacitetah pri upepeljevanju nastaja zamik, dodajajo. "Tako čas od smrti do pogreba traja malo dlje, kot je običajno, svojci pa želijo pogreb čim prej. Časovna komponenta je v procesu pogreba pomembna komponenta, značilna za naše običaje. V Sloveniji imamo namreč nekoliko drugačne običaje, v pogrebni slovesnosti se poslovimo od žare in ne od trupla pred upepelitvijo. V tujini na primer to slovo spada v čas pred upepelitvijo, nato pa se dejanje pokopa izvede s časovnim zamikom in zgolj v prisotnosti najožjih svojcev ali pa samo grobarjev."

Nova peč bo omogočila povečanje števila dnevnih upepelitev in s tem zmanjšanje čakalnih vrst ob povečani umrljivosti. Hkrati bo, saj je tehnološko bolj dovršena, prispevala k manjši obremenitvi okolja, je tudi energetsko varčnejša. In kaj bo s sedanjimi pečmi? "Obstoječe kremacijske peči bodo po kasnejšem temeljitem remontu tudi nadalje v uporabi do izteka njihove življenjske dobe," so pojasnili v Pogrebnem podjetju Maribor.

Vrednost tega projekta je 670 tisoč evrov (izgradnja prizidka 162 tisoč, dobava peči 508 tisoč evrov).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta