(FOTO) Ob Evropskem dnevu parkov po Mestnem parku v Mariboru: Bodimo pozorni na korenine, čeprav jih ne vidimo

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.05.2024 13:37

Skozi čas so park velikokrat prizadele različne ujme, večjo škodo je utrpel ob napadu smrekovega lubadarja. 46 dreves je bilo posekanih pred dvema letoma, doslej nadomeščenih polovica, ki so jih omogočili različni donatorji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ob Evropskem dnevu parkov je po Mestnem parku v Mariboru potekal voden ogled. Karin Bejo, vodja vzdrževanja parkovnih površin pri Nigradu je peščici zbranih povedala, da je vse od prve zasnove pred približno 150 leti park doživel mnogo sprememb, a marsikatero drevo v njem stoji še iz časov prve zasaditve: "Na spodnjem delu Mestnega parka imamo velike tulipanovce, divje kostanje ob Maistrovi ulici, platane ob promenadi in za akvarijem, tudi divji kostanji v drevoredu ob stavbi Akvarija-terarija, vsa ta največja drevesa imamo iz tistih časov."​

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Z vzdrževanjem in urejanjem parka se trudi po najboljših močeh glede na razpoložljiva sredstva. Z odnosom meščanov in meščank je zadovoljna, le želi si, da bi bili na drevesne korenine bolj pozorni. "Zbijanje talne podlage je tisto, kar lahko skrajša življenjsko dobo starih dreves. Včasih se nam zdi, da naša teža ne predstavlja izzivov za drevo, pa, če nas toliko in toliko hodi po zelenicah in se zbija vlažna površina iztisne se zrak in se korenine dušijo. Pozabljamo, da kolikor je drevesa nad zemljo, ga je tudi pod zemljo. Bodimo pozorni na korenine, čeprav jih ne vidimo," ponazori. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Ogled ob dnevu parkov je bil nekoliko donatorsko naravnan. Skozi čas so park velikokrat prizadele tudi takšne in drugačne ujme, nenazadnje je zaradi neurja lani v parku padlo tudi več starejših dreves, večjo škodo pa je park utrpel ob napadu smrekovega lubadarja. Mestna občina Maribor je konec leta 2022 zaradi okužbe posekala 46 smrekovih dreves. Doslej je bila nadomeščenih približno polovica dreves, ki so jih omogočili s prejetimi donacijami. Donirali so Rotary klub Maribor, ​Lions Maribor, Soroptimist klub Maribor, Europlakat in Štajerski avto dom. Donatorji so lahko tudi fizične osebe. Bejo je tako povedala, da je ena družina ob rojstvu prvega sina donirala poljski javor, h koreninam so položili časovno kapsulo. 

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta