(FOTO) Občina Starše: V poslovni coni v Zlatoličju tudi Harvey Norman

Barbara Bradač
24.06.2021 02:00
Občina Starše je prodala stavbna zemljišča v industrijski coni v Zlatoličju petim podjetjem; med njimi naj bi bil Harvey Norman, ki naj bi tam zgradil svoj logistični center za ta del Evrope.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovna cona Zlatoličje leži na robu občine Starše, neposredno ob avtocesti, med kanalom Hidroelektrarne Zlatoličje, avtocesto Maribor-Ptuj in priključkom na avtocesto v Zlatoličju. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Načrti občine Starše, da v Zlatoličju postavi poslovno cono, so iz dneva v dan bližje realizaciji. Prodali so stavbna zemljišča v industrijski coni v Zlatoličju, gre za območje v velikosti sedmih hektarjev, petim investitorjem, ki bodo tam gradili svoja poslovna središča. "Uspelo nam je prodati skoraj celo poslovno cono, približno sedem hektarjev. Tudi varščine so že bile plačane in gre za resne kupce. Občinske službe sedaj izvajajo geodetsko združitev parcel, da bodo lahko sklenili kupo-prodajne pogodbe, pri čemer ne vidim težav, saj so po vsebini že na nek način usklajene. V bistvu je cona prodana, razen če bi se zapletlo pri plačilu kupnine. Mi od prodaje ne bomo odstopili," pravi župan občine Starše Stanislav Greifoner.

Sredi junija se je zaključilo javno povabilo, na katero se je z zavezujočimi ponudbami odzvalo pet podjetij, ki so kupila pet sklopov zemljišč - kos zemljišča, velikega nekaj čez štiri hektarje, drugega velikosti okoli 1,5 hektarja, tretjega okoli 0,8 hektarja in dva manjša po 0,3 hektarja. Kupci so s sklepom komisije že izbrani, predvideno je, da bodo do konca meseca podpisane vse pogodbe o nakupu in potem vplačane kupnine.

Tadej Regent

Nov logistični center na 2,8 hektarja

Kdo so kupci, župan Greifoner še ne razkriva, da se ne bi kaj zapletlo pred dokončnim podpisom pogodbe oziroma pri plačilu kupnine. A za največji kos zemljišč, okoli 40.000 kvadratnih metrov, se po občini že šušlja, kdo je kupec. Kot smo neuradno izvedeli, gre za podjetje Harvey Norman, ki naj bi v industrijski coni v Zlatoličju na 28 tisoč kvadratnih metrih gradilo svoj logistični center za ta del Evrope.

O kupcu župan molči, pravi, da bo vse znano po 1. juliju, ko je po časovnici predvideno plačilo kupnine. Skrivnostni so tudi pri mednarodni trgovski družbi Harvey Norman in morebitnega interesa oziroma nakupa ne komentirajo. Po naših podatkih pa naj bi Harvey Norman svojo resnost izkazal s 100 tisoč evri vplačane varščine, za celotno zemljišče pa bi, po neuradnih podatkih, plačal milijon evrov. Občina bo s prodajo zemljišč iztržila 1,77 milijona evrov, kar pomeni, da so kupci za kvadratni meter zemljišča plačali 25 evrov brez davka.

Tadej Regent

Že letos bi lahko gradili

Poslovna cona Zlatoličje leži na robu občine, neposredno ob avtocesti, med kanalom Hidroelektrarne Zlatoličje, avtocesto Maribor-Ptuj in priključkom na avtocesto v Zlatoličju. "Pričakoval sem dober odziv kupcev in vanj sem bil prepričan. Lokacija je dobra," je zadovoljen z odzivom župan. Zdaj sledita še ureditev cone s komunalnimi priključki in zagotovitev cestne infrastrukture, predvsem pa izgradnja povezovalnega vodovoda. "Upam, da bo cona v petih do šestih mesecih komunalno tako daleč urejena, da bi lahko kupci že gradili," razmišlja župan Greifoner in upa na dogovor s kupcem, da bi lahko komunalno ureditev prepustili njemu, kar bi bilo navsezadnje hitreje, saj je občina zavezana k javnemu naročanju. V poslovni coni župan predvideva, da bo zaposlitev

dobilo ​od 70 do 100 ljudi, prepričan pa je tudi v druge poslovne sinergije s pozitivnimi učinki na občino in občane. Napoveduje pa že aktivnosti za širitev poslovne cone, saj ima občina v neposredni bližini še nekaj hektarjev zemljišč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta