(FOTO) Otroci na obisku pri županu Arsenoviču: "Zakaj v Mariboru ni več bazenov?"

Ana Lah Ana Lah
21.07.2022 17:15

Otroci, ki počitnice preživljajo v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, so na občini obiskali župana Sašo Arsenoviča in ga zasuli z vprašanji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci si želijo več čistilnih akcij, solidarnosti, živali, igral, električnih avtomobilov, nižje cene, enakopravnosti med ljudmi ...
Igor Napast

V Dvorani generala Maistra na mariborski občini tokrat niso sedeli mestni svetniki, ampak blizu sedemdeset radovednih otrok od prvega do petega razreda, ki počitnice preživljajo v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor. Na občino so prišli na pogovor z županom Sašo Arsenovičem.

Med čakanjem so debatirali, kaj bi naredili, če bi bili župani, in česa si želijo v občini. Pravijo, da ne bi imeli roparjev, korone in vojne v Ukrajini. Želijo si več čistilnih akcij, solidarnosti, živali, igral, električnih avtomobilov, nižje cene, enakopravnosti med ljudmi in manj dela, nasprotujejo sekanju dreves in opozarjajo, da bi morali saditi nova, zavarovali bi tudi ogrožene živalske vrste. Predlogov ni zmanjkalo.

Igor Napast

Boljša energija kot v mestnem svetu

Ko se jim je pridružil župan Arsenovič, je od vznemirjenja kar završalo. "Dober daaan!" so ga pozdravili, da je kar zadonelo. Župan je sedel na čelo mize, vklopil mikrofon in odzdravil: "Redki so trenutki, ko je v tej dvorani tako dobra energija. Ko je tukaj mestni svet, je malo drugače, ne, dragi sodelavci? Upam, da boste ostali tako dobre volje in navihani, kot ste zdaj."

Sledila so resna vprašanja. Alino je zanimalo, zakaj je tako drago v našem mestu. "Kaj smo na seji mestnega sveta?" se je pošalil župan in vprašal: "Kaj pa je tako drago?" Vse, so odvrnili otroci. "Kaj vse?" je nadaljeval. Neki otrok pa je zavpil: "Sladkarije!" "Sladkarije niso dobre za vas, zato so tako drage. Ne smete jih veliko kupovati," je svetoval župan.

Eleno je zanimalo, zakaj v Mariboru ni več bazenov in vodnih igral. Župan je izpostavil Mariborski otok in napovedal celovito prenovo kopališča jeseni, kopališče Pristan je obnovljeno, bo si pa občina v prihodnosti prizadevala za več življenja ob reki. Omenil je še, da bo občina v kratkem postavila devet novih igral v različnih delih mesta.

"Redki so trenutki, ko je v tej dvorani tako dobra energija," je komentiral župan Arsenovič. 
Igor Napast

Pasji parki in več karier

"Kaj ste si želeli postati kot otrok?" je zanimalo Zaro. "Vse živo: gasilec, vojak, potem to, kar sta delala moja starša, torej pravnik ali živinozdravnik, potem je tenis terjal vedno več pozornosti. Za razliko od večine iz svoje generacije sem tudi potem delal več zelo različnih poklicev in vsak me je kaj novega naučil, kar se mi zdi super. Tudi vi boste tekom življenja opravljali več poklicev, ker danes velja, da se moramo učiti celo življenje. Pomembno je, da karkoli boste počeli, boste delali z veseljem in z voljo do učenja," je odgovoril.

Igor Napast

Na Anino vprašanje, zakaj v Mariboru nimamo več pasjih parkov, je Arsenovič odvrnil, da prej ni bilo nobenega, zdaj pa imamo enega, drugega še načrtujejo. "Zakaj pa sploh rabimo pasji park?" je vprašal Ano. "Nekje sem prebrala, da ima vsaka druga družina psa in da je za psa dobro, da se igra z drugimi psi," mu je odgovorila. "Mislil sem, da si družina kupi psa zato, da se z njim ukvarja, ne pa ga pusti v pasjem parku," je nadaljeval župan in smeje dodal, da park bo.

Otroke je še zanimalo, kdaj bo ZPM dobil nove prostore. "Imate lepo stavbo, je pa res, da smo razmišljali o tem, da bi tam bila stanovanja, vam bi pa poiskali kaj novega," je odgovoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta