(FOTO) Pahor v Mariboru: "Vlade ne podpiram, vlade ne podiram." Možnost predčasnih volitev ocenjuje kot slab scenarij

Igor Selan
31.03.2021 15:22
Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Mariboru srečal s predstavniki dijakov Prve gimnazije, UKC in civilne zaščite ter obiskal Dom Danice Vogrinec
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik republike Borut Pahor je pred domom Danice Vogrinec skupaj z direktorjem Markom Slavičem in stoletnico Jožico Ošlak posadil dve jablani Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Maribor je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor. Ob koncu obiska je odgovarjal tudi na vprašanja o aktualni politični situaciji v državi, a torkovega dogajanja, ko vladni koaliciji ni uspelo odstaviti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ni želel komentirati: "Izvolitev predsednika državnega zbora je v izključni pristojnosti poslancev in kot predsednik republike niti s komentarjem ne smem vplivati na njihove odločitve. S predsednikom Zorčičem sva odlično sodelovala, nadejam se, da bova tudi v prihodnje."

Andrej Petelinsek

Pahor možnost predčasnih volitev ocenil kot slab scenarij

Pahor ob tem dejstva, da je v državnem zboru med koalicijo in opozicijo nastala pat pozicija, ni ocenil kot usodnega: "Tudi v prejšnjem mandatu je bila vlada manjšinjska, pa je svoje delo lahko opravljala. Dokler bo ta vlada ocenjevala, da svoje delo lahko opravlja, pri čemer upam, da osredotoča svojo pozornost na finale soočanja z zdravstveno krizo, menim, da lahko sprejema vse nujne ukrepe, da lahko gremo naprej."

Kljub temu možnosti, da bi v kratkem povabil na sestanek vodje parlamentarnih strank, ne izključuje. Možnost, da zaradi situacije v državnem zboru pride do predčasnih volitev, pa je ocenil kot slab scenarij: "Vsak, ki poskuša nepristansko videti politični prostor, lahko razume, da je dobro, da imaš v času krize, politične, zdravstvene, katerekoli druge, operativno vlado. Bolje kot razpisati volitve in odlašati z vzpostavitvijo nove oblasti. Ves čas krize je moj moto - vlade ne podpiram, vlade ne podiram, z njo sodelujem. S katerokoli, tudi s to. Do konca. Samo v sodelovanju vidim moč, da skupaj premagamo to krizo. Zaenkrat smo še vedno v razmerah zdravstvene krize in moramo biti zelo previdni, da ljudje ne bi dobili občutka, da so nam kakšni drugi cilj bolj pomembni od rešitve njihovega položaja, ki jih vedno bolj utruja."

Andrej Petelinsek

V strategijo cepljenja vključiti tudi predstavnike struktur zaščite in reševanja na lokalni ravni

Predsednik republike Borut Pahor je svoj obisk Maribora začel s srečanjem s predstavniki regionalnega štaba civilne zaščite na Mestni občini Maribor, kjer ga je sprejel mariborski župan Saša Arsenovič. Predsednik se je pogovarjal tudi s predstavniki Zdravstvenega doma Maribor, Gasilske brigade Maribor, Centra za socialno delo Maribor, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Rdečega križa in Nadškofijske Karitas Maribor. Predstavniki vseh služb so ga seznanili z aktivnostmi ob obeh valih epidemije in s težavami, s katerimi se srečujejo. Kot je poudarila vodja regijske izpostave Ivana Grilanc, so na predsednika predvsem naslovili prošnjo, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da se v strategijo cepljenja vključijo tudi predstavniki struktur zaščite in reševanja na lokalni ravni.

Predsednik republike Borut Pahor na Mestni občini Maribor, kjer ga je sprejel župan Saša Arsenovič, se je predsednik pogovarjal tudi s predstavniki Zdravstvenega doma Maribor, Gasilske brigade Maribor, Centra za socialno delo Maribor, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Rdečega križa in Nadškofijske Karitas Maribor.
Igor Unuk

V nadaljevanju se je nato srečal z dijaki zadnjega letnika Prve gimnazije, potem pa obiskal še UKC Maribor, kjer sta ga sprejela direktor Vojko Flis ter strokovni direktor Matjaž Vogrin in mu predstavila delovanje ustanove v času epidemije. Ob koncu je nato obiskal še dom starejših občanov Danice Vogrinec, kjer je na platoju pred domom skupaj z direktorjem Markom Slavičem in varovanko doma Jožico Ošlak, ki je pred nekaj dnevi praznovala stoti rojstni dan, posadil dve jablani, prejel priznanje Danica za podporo pri razvoju doma in Matildi Vernik, "heroinji korone po izboru bralk in bralcev slovenskih regionalnih spletnih medijev" za njen prispevek pri premagovanju epidemije podelil jabolko navdiha.

Andrej Petelinsek

"Prekuženost prebivalstva je večja, strokovnjaki nam dajejo upanje, da lahko na prihajajoče poletje gledamo z večjimi pričakovanji," je ob tem dejal Pahor. Da predsednikov obisk razumejo kot priznanje njihovemu delu, pa je povedal Slavič: "Uspelo nam je zajeziti število okuženih pod 60 odstotkov, kar je izjemen rezultat, sploh če upoštevamo, da imamo veliko večposteljnih sob. Če k temu dodamo število cepljenih, teh je trenutno 220, je precepljenost tako velika, da tveganje ni več tako veliko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta