(FOTO) Posledice obilnega deževja na območju Maribora: Štrinajst plazov in skrbi zaradi napovedi novih padavin

Jana Juvan Jana Juvan
15.05.2023 16:50

Mariborski gasilci so zaradi močnega deževja posredovali več kot 30-krat, ob tem se je sprožilo vsaj 14 plazov, zaprte so štiri ceste, zalite številne kleti. Skrbi zaradi slabe vremenske napovedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pod plazom je v Malečniku nastal dvometrski odlomni rob, zato lahko ob naslednjem deževju tam nastane jezero in porine plaz naprej čez oporni zid nekaj metrov nižje ob cesti.
Igor Napast

Zelo so veseli sončnega dneva, je izjavo za medije začel Samo Robič, poveljnik Civilne zaščite Maribor. Cel vikend so namreč skupaj z gasilci imeli precej dela zaradi obilnega deževja, ki je zajelo državo. Ker vremenska napoved za naslednje dni kaže padavine, ostajajo v pripravljenosti.

Igor Napast

Največ težav jim povzročajo plazovi, od petka so jih na območju mariborske občine našteli že 14. "Trije imajo vpliv na objekt, zato zadeve pozorneje spremljamo tudi s strokovnjaki. Evakuacije za zdaj niso bile potrebne," je razložil Robič. Plazovi povzročajo tudi težave s cestami, zato so postavljene štiri zapore cest - dve v Malečniku in dve do posameznih objektov v Rošpohu oziroma Kamnici. Poskušali bodo vzpostaviti začasno prevoznost, za sanacijo pa bo trajalo dalj časa. Vremenska napoved za prihodnje dni je namreč slaba. "Že v teh dneh je velika obremenitev na zemljino. Čeprav upamo, da ne bo tako hudo, apel občanom, naj delujejo samozaščitno in se držijo navodil pristojnih služb, tudi zapor in omejitev gibanja, ker vendarle gre za to, da ne prihaja do novih nesreč in poškodb," je sklenil Robič.

Kako so nastali plazovi

Gasilci so v preteklem vikendu posredovali več kot 30-krat, je povedal Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor. Ob 14 plazovih še pri 14 zalitih kleteh ali zamakanju streh ter pri štirih drevesih, ki so padla na cesto ali na hiše. Tudi gasilcem največ preglavic povzročajo plazovi. Pomagajo s prekopavanjem,pri odvodnjavanju odvečne vode, ki prihaja iz zemljine na razmočenih tleh, in prekrivanju plazov s folijo. "Poskušamo vsaj omejiti plaz. Če pride v naslednjih dneh še večja količina dežja, bo lahko še huje, pripravljamo se na to," je pojasnil Osojnik.

Cesta v Malečnik bo najverjetneje še nekaj dni zaprta, nato bodo po čiščenju in ojačitvi najbrž vzpostavili enosmerni promet.
Igor Napast

Metod Krajnc, gradbenik in član štaba civilne zaščite za področje plazov, je razložil, kako so plazovi nastali. "Kjer je podzemna voda našla izhode, so parni pritiski padli, tam ni tako nevarnega potenciala. Nevarno je recimo pod Urbanom, kjer je plaz zdrsnil v potok in lahko zajezil cel potok. Lahko pride do 'murastega toka'. Tam je zato nepredvidljivo, kaj se bo zgodilo," je opozoril. Povedal je, da je za prihodnjo noč napovedano 50 do 60 litrov padavin na kvadratni meter. "Če to preračunamo, je to 500 do 600 ton dodatne obtežbe po hektarju. Glavnina odteče površinsko, gre pa sigurno od 20 do 30 odstotkov v globino. Zato parni tlaki narastejo in ceste zdrsnejo. Tipičen primer tega je tukaj za nami," je dejal in pokazal proti plazu v Malečniku, zaradi katerega je zaprta cesta.

Gradbenik Metod Krajnc opozarja, da so marsikje za posledice deževja zaradi neustreznega odvodnjavanja krivi ljudje.
Igor Napast

Ljudje marsikje sami krivi

Krajnc je pojasnil, da je pod plazom nastal okoli dvometrski odlomni rob, zato predvideva, da bo ob naslednjem deževju tam nastalo jezero, ki bo lahko porinilo plaz naprej čez oporni zid nekaj metrov nižje ob cesti, dokler ne bodo izvajalci zadeve počistili. Drevesa so odstranili, kar je bila največja nevarnost za morebitne mimoidoče. Zdaj bodo morali počakati, da voda odteče, nato pa pristopiti k celoviti sanaciji in postaviti podporno konstrukcijo, saj se bo odlomni rob plazu sicer širil proti hišam, je ocenil Krajnc.

Primož Osojnik, Metod Krajnc in Samo Robič
Igor Napast

In na splošno opozoril, "da smo ljudje marsikje sami krivi zaradi neustreznega odvodnjavanja tako na infrastrukturi kot na zasebnih objektih. Če vodo spustiš dva ali tri metre od hiše, pride po žlebovih voda z dvesto ali tristo kvadratnih metrov strehe v nekaj sekundah na teren. Glede na to, da se za Maribor v prihodnje pričakuje še okoli 27 odstotkov večje nalive, je to takoj še 20 do 30 litrov več vode na sekundo. Hitro lahko izračunamo, kaj to pomeni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta