(FOTO) Prihaja Festival Lent: "Na Večerovem odru najmočnejši program, kar smo jih kdaj imeli"

Jasmina Cehnar
23.06.2021 02:00
Konec tedna bo mestni utrip znova pospešil Festival Lent, ki prinaša tako želeno družabnost in življenje ter se širi čez vse poletje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rockovski Večerov oder na Rotovškem trgu bo tudi letos največje prizorišče Festivala Lent. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Festival Lent ta petek z 270 prireditvami na 36 prizoriščih v Mariboru znova oznanja prihod poletja in mesto obuja v življenje. Devetdnevni festival se z glasbo z balkonov ob poletnih vikendih, večjimi koncerti konec avgusta ter Operno nočjo 3. septembra razteguje čez vse poletje. "Nismo več samo največji, ampak tudi najdaljši festival v Sloveniji," pravi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Upajo, da bodo lahko ponudili dodatne vstopnice

Festivalsko dogajanje se začne z že razprodanim koncertom Gibonnija na Večerovem odru, ki je tudi letos na Rotovškem trgu in je največje festivalsko prizorišče. Po trenutno veljavnih pravilih bo sprejel med 600 in 650 ljudmi. Rukavina izpostavlja, da organizacija koncertov za tako majhno publiko ni ekonomsko vzdržna in še v tem tednu upa na dodatne sprostitve. V tem primeru bodo lahko ponudili dodatne vstopnice. Kar nekaj prireditev je namreč že razprodanih, poleg Gibonnija še koncerti Siddharte, MI2 in Dubioze kolektiva ter štiri komedije, med njimi tudi stand-up Tadeja Toša. Kot je še izpostavil prvi mož festivala, bodo tako nastopajoči kot obiskovalci morali izpolnjevati PCT- pogoj.

Rockovski Večerov oder bo sicer, kot lani, pretežno slovenski. Poleg že omenjenih imen tam nastopajo še Big foot mama, Pero Lovšin, Rudi Bučar, Hamo & Tribute 2 love, srbski S.A.R.S in hrvaški Brkovi, prav tako predskupine. "To je najmočnejši program, kar smo jih kdaj imeli," meni producent Večerovega odra Andrej Težak -Tešky.

V prenovljenem Sodnem stolpu, ki se vrača v festivalsko dogajanje, so največejemu festivalu pri nas podporo izkazali sponzorji. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

​Jazzisti v dobri kondiciji

Uvodni dan bo med drugimi pela še Maja Keuc na Jurčkovem odru pri Vodnem stolpu, kjer se bodo zvrstili denimo še Tadej Vesenjak, Katalena, Tomaž Domicelj & Primož Grašič ter Manuche. V festivalsko dogajanje se vrača tudi atraktivni in pravkar prenovljeni Sodni stolp. "Tega smo zelo veseli. Smo stalnica nekomercialnih glasbenih zvrsti, od kantavtorske glasbe, jazza do etna," je pojasnil producent Gregor Čerič. Med nastopajočimi je izpostavil slovensko zasedbo Noreia, ki preigrava tradicionalno irsko glasbo, domačo zasedbo Oblivion, ki igra glasbo juga Španije in ima tudi plesalko, pa lokalnega matadorja Marka Groblerja z bendom in hrvaškega trubadurja Ibrico Jusića.

David Braun, producent JazzLenta na odru Minoriti, se je medtem odločil, da pripelje skupine, ki so bile v zadnjem letu in pol izjemno aktivne in so zato v dobri glasbeni kondiciji. Izpostavlja mednarodno blues zasedbo Bokante, enega najbolj unikatnih kitaristov, Jamesa Blooda Ulmerja, in kubanski klasični klavirski trio Harolda Lopez-Nusse. Med slovenskimi izvajalci pa skupino P'Jays in Prismojene profesorje bluesa.

Folkart brez eksotike

Folkart bo tokrat krajši, a vseeno pester, zagotavlja njegova producentka Alenka Klemenčič. Eksotike resda ne bo, bodo pa živahnost in barve v Maribor poleg domačinov prinesle skupine iz Češke, Bolgarije, Srbije in Bosne. Med 1. in 3. julijem jih bomo videli na Glavnem trgu, Trgu Leona Štuklja in v Mestnem parku, zaključna prireditev bo v Unionski dvorani.

Vladimir Rukavina na podpisu pogodb s sponzorji
Sašo Bizjak

Kot vsakokrat bo živahno tudi na Art kampu, ki pa se ne seli na zahodni del Mestnega parka, kot je bilo zaradi načrtovane obnove promenade mišljeno sprva, pač pa ostaja na ustaljeni lokaciji. Njegova producentka Urška Košica obljublja zanimiv program za vse generacije, od ustvarjanja do športnega gibanja. Našteli so 650 nastopajočih, samo na odru Triglav bo v devetih dneh 27 produkcij.

Cirkuško obarvano ulično gledališče Ana Desetnica bo tudi tokrat na Glavnem trgu. "Obetajte si norost in absurdne akrobacije," napoveduje producent Marko Brumen. Veliko pozornosti bo gotovo pritegnil Cirkus Korona ljubljanskega Gledališča Ane Monro, pa tudi artisti iz Čila, Gane in Nemčije.

V četrtek Štajerska čaga

V Vetrinjskem dvoru bo zanimiv otroški program, ob večerih pa "veliko zabave, smeha in, upam, čim več prebujanja", izjemno atmosfero obljublja producent odra komedije Slavko Škvorc. Pravi, da performerji prihajajo s svežim materialom, po večini vezanim na trenutno koronasituacijo. Posebej zanimiv se mu zdi nastop Aleksandra Zadela Vzvratno na vso moč naprej!, ki ne sodi zgolj v komedijo, ampak je neke vrste "wake up", budnica, iz katere se lahko gledalci tudi marsikaj naučijo.

Rotovoški trg
Igor Napast

Festival se v bistvu začne že v četrtek ob 21. uri na Rotovškem trgu, ko ga bodo odprle uporniške pesmi uveljavljenega Ženskega pevskega zbora Kombinat. Pridružil se jim bo Moški pevski zbor Slava Klavora, dolga leta prvak mariborskega glasbenega življenja. Že jutri bo tudi razprodana Štajerska čaga: Malo tak v Vetrinjskem dvoru v produkciji Živih dvorišč. Ta bodo v času festivala obiskovalce popeljala na nove, do sedaj zaprte lokacije. Na sporedu so priljubljeni Rajzefirbčni sprehodi, literarni pogovori, glasbeni nastopi, delavnice, razstave, filmski in impro večer. "Živa dvorišča so drugačna, morda bolj intimna in ponujajo lokalne vsebine. Obiskovalci bodo pri nas gotovo spoznali kaj novega o Mariboru," vabi Mateja Meh iz Živih dvorišč.

Sodni stolp
Sašo Bizjak

​Vinsko LENTanje

Skozi ves festival bo poskrbljeno tudi za ljubitelje druženja ob kozarcu žlahtne kapljice. Zavod za turizem Maribor pred Hišo Stare trte namreč pripravlja Vinsko LENTanje, ki bo vsak večer med 19. in 23. uro, ob vikendih pa do polnoči. Pokušati bo mogoče najboljša vina štajerskih vinarjev ob glasbenih nastopih. Direktor zavoda Jure Struc napoveduje, da bodo vinske večere prirejali tudi po zaključku Festivala Lent, vse do konca avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta