(FOTO) Promenada v mariborskem Mestnem parku bo sijala novo, ne le rdeče

02.09.2021 18:02
Osrednjo pot glavnega mariborskega parka od Mladinske ulice do Treh ribnikov so začeli obnavljati. Dela bodo potekala štiri do pet mesecev, a bo park kljub temu prehoden za sprehajalce
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - mestni park - promenada - - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Promenada glavne zelene oaze sredi Maribora, enega najlepših mestnih parkov v Sloveniji, ki obsega več kot 50 hektarjev in okrog 1600 dreves, naj bi čez nekaj mesecev sijala v lepši, sveži podobi. Saša Arsenovič, župan mestne občine Maribor (MOM), je danes sklical novinarje, da napove in predstavi obnovo skrhane, obrabljene poti od Mladinske ulice do začetka Treh ribnikov vključno z območjem (občinske) gostilne Pri treh ribnikih in arkadne hiše. Izvajalec prenove Makro 5 gradnje na osnovi projekta, ki ga je izdelalo podjetje Arhiteza, tako pričenja z deli, ki naj bi jih končal do konca leta. Kaj to pomeni za sprehajalce in kakšna bo nova promenada?

V originalu so bile rdeče vrtnice

"Dobre novice v čudovitem vremenu vsak dan kar dežujejo," je pesniško začel župan. "Park, biser tega mesta in večkrat nagrajen v svoji zgodovini (Borut Pečenko, Tom Pirkmajer, Niko Stare in Jože Požauko so za ureditev sprehajališča ob ribnikih prejeli Plečnikovo nagrado, op. na), je zaveza, da z njim ravnamo skrbno in v skladu z zeleno politiko," je dejal Arsenovič.

Maribor - izjave za medije ob uvedbi izvajalca v delo pri projektu Celovita ureditev promenade v Mestnem parku, sodeloval bo tudi mariborski župan Saša Arsenovič; začetek promenade Mestnega parka - - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Aleš Klinc iz Sektorja za komunalo in promet MOM je pojasnil, da je bila izvedba prenove zaupana koprskemu podjetju Makro 5 gradnje. "V času gradnje oziroma v roku štirih do petih mesecev, odvisno od vremenskih razmer, bo potrebnih nekaj odrekanj v smislu dostopnosti parka. Zaradi gradbenih del bodo deli parka zaprti za obiskovalce v treh fazah," Klinc razlaga, da si bodo gradbinci kopanje po promenadi razdelili na tri območja in tri časovna obdobja. To pomeni, da bo park kljub temu ves čas prehoden iz vhodne do zahodne smeri, saj bodo urejene vmesne prehodne poti.

V strukturo oziroma gabarite promenade se ne bo posegalo. Na 690 metrih dolge promenade in skupno površini dobrih 12.000 kvadratnih metrov bodo zamenjani tlaki, stopnice in robni elementi. Uredili bodo vodovod in elektroinštalacije. Slednje zlasti za izvedbo prireditev, ki se vse pogosteje odvijajo v parku. Obnovljene bodo tudi fontana in zasaditve. Krajinski arhitekt Niko Stare, avtor ureditve Treh ribnikov in zgornjega, novejšega dela sprehajališča, je predlagal čim bolj enovite rastlinske zasaditve, zato da se ohranita avtentičnost prostora in estetika. Izstopale naj bi rdeče vrtnice, saj "so bile takšne že v originalu", pravi Stare, vendar bodo na promenadi še druge barve in vrste, da ustrežejo tudi okusu ljudi.

Sašo Bizjak

Arhitektka Mateja Katrašnik, družbenica mariborskega podjetja Arhiteza (lastniško ga obvladuje gradbenik Sašo Pocajt, tudi direktor), ki je zasnovalo obnovo promenade, je omenila, da so "pri projektiranju upoštevali prvotno zasnovo spodnjega dela promenade kot tudi zasnovo zgornjega dela. Pri tem smo sodelovali s Staretom ter pri zasaditvah rozarija in zgornjega dela promenade upoštevali njegove ideje."

Cena obnove je fiksna

"Izvajalec je podpisal pogodbo in vse cene, ki so v pogodbi, so fiksne in podražitve investicije ne bo," pravi Aleš Klinc in zatrjuje, da aneksov ne bo in da bo cena prenove promenade kljub trendom v gradbeništvu in rastočim cenam gradbenih materialov zagotovo ostala enaka. Kako bo gradbinec pokrival stroške, ni stvar občine, meni občinski uradnik in zagotavlja, da bodo podizvajalci pravočasno in pošteno poplačani.

​Mariborsko županstvo računa, da bo celotni projekt obnove promenade stal 3,6 milijona evrov. Ta znesek bo v večjem deležu pokrit z evropskim denarjem, saj je občini uspelo pridobiti 2,3 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, iz državnega proračuna naj bi priteklo skoraj 600 tisočakov.

Sašo Bizjak

Podjetje Makro 5 gradnje je z občino sklenilo pogodbo v vrednosti 2,86 milijona evrov. Primorci so bili izbrani v postopku javnega naročanja med štirimi ponudniki (Nigrad v partnerstvu s Pomgradom, Lesnina MG oprema s hrvaškim GP KRK in Tlakovci Podlesnik), ker so bili najcenejši. Podjetje lastnika Rajka Žiganteja je zadnja leta precej uspešno pri pobiranju velikih javnih poslov. Recimo v Mariboru je bilo izbrano za dozidavo stadiona Ljudski vrt, Ljubljana mu je podelila izgradnjo Centra Rog, sodelovalo je tudi pri prenovi ptujske tržnice.​

Sašo Bizjak

Županstvo bi v akvarij-terarij rado vrnilo kavarno

Obnova promenade je začetek prenove celotnega Mestnega parka in "mozaik v celotni sliki ureditve javnega prostora ob Dravi preko srednjeveškega dela mesta v park in iz parka v zeleno zaledje", tudi proti Račjemu dvoru, je širši načrt občine opisal Saša Arsenovič. "Razmišljamo o Rosenhillu (Rožnem gričku, leta 1896 umetno narejenem hribčku levo od promenade, ki velja za posebno točko zaljubljencev, saj so tja že pred drugo svetovno vojno na zmenke s svojimi dekleti prihajali vojaki, oficirji in drugi pari, op. na), mostičkih in kolesarjih, ki jim povezava danes v parku formalno ni dovoljena. Velik izziv so tudi igrala in bazen, ki to več ni," je našteval. "Ko bomo končali s potjo do ribnikov, je v načrtu vizija poti na Piramido in njena ureditev kot mestnega parka, o čemer se pogovarjamo s štirimi ministrstvi. Kar se tiče akvarija, si želimo, da objekt spravimo v blišč nekdanjih časov in s takratno kavarniško vsebino," je napovedal župan. Pojasnil je, da bi za akvarij-terarij občina rada našla drugo lokacijo, a "pred letom 2024, ko bo spet na voljo kohezijski denar, o tem ni za sanjati".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta