(FOTO) Pust Vetrinjski: Maske pregnale dež, zime ni bilo treba. Katere so bile nagrajene?

Branka Bezjak Branka Bezjak
10.02.2024 21:48

Vetrinjski dvor je znova napolnilo veliko raznolikih pustnih mask, s katerimi so družine pokazale veliko ustvarjalne spretnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvonagrajeno čudovito podvodno življenje (desno) v družbi družinske maske barvice 
Andrej Petelinšek

Zabavno, poskočno in tudi poučno sobotno popoldne so znova preživeli obiskovalci pustovanja, ki ga v Vetrinjskem dvoru zdaj že po tradiciji pripravlja Zavod Mars. Začeli so leta 2016, le v koronskem letu dogodka ni bilo, sicer pa vsako leto, pove Hana Repše, zadovoljna, da jim je s programom ponovno uspelo pritegniti veliko družin, na dvorišču je igrala zasedba No name blues band.

Za poslikave obraza je bilo veliko zanimanja. 
Andrej Petelinšek

"Mislim, da se je lepo zapolnilo - kljub vremenu. Ljudje so kljub nekaj kapljicam vztrajno plesali pred odrom na dvorišču. Če bi deževalo, bi lahko v dvorani pripravili disko rajanje. Toda mislim, da je pomembno, da spodbujamo kakovostno glasbo v živo. Kdaj ima kakšen band pomislek, češ da niso za otroke. Toda ne potrebujemo takšne glasbe, ki je neposredno za otroke, potrebujemo kakovostno glasbo, ki jo damo poslušat otrokom, in ta rokenrol je super," je dejala predstavnica Zavoda Mars.

Andrej Petelinšek

Program pustovanja se v osnovi z leti ne spreminja veliko. Običajno so v ponudbi ustvarjalne delavnice, delujoča kuhinja, v kateri so se tokrat pekle slastne miške, da se je od pulta vila vrsta čakajočih, pri poslikavah obraza je bila prav tako nenehno gneča, upreti se ji niso mogli niti očetje. A vsebina delavnic je seveda zmeraj drugačna, z novimi vsebinami. Cilj je preplesti zabavo z ustvarjanjem in ljudskimi izročili. Tokrat so v posebni raziskovalnici otroci s čarovnico Majo spoznavali različne stvari, povezane z naravo in letnimi časi. Na delavnici pa so ustvarjali ropotuljice, glasbila, da preženejo zimo. 

Ustvarjali so z naravnimi materiali.
Andrej Petelinšek

"Pomembno je, da urimo to, podpiramo ustvarjalnost otrok. Mi spodbujamo, da starši in otroci ustvarjajo tudi doma, tukaj pa dobijo kakšen navdih. Veliko preveč so otroci pred zasloni, veliko je napisanega o tem, kako škodljivo je to. Ne zanikamo tega, tudi mi delamo delavnice, povezane z digitalnimi mediji, ampak želimo spodbuditi, da se tudi v družinskm krogu več ustvarja. Tako da naslednjo soboto pričenjamo sobotne delavnice za družine. Na prvi se bomo posvetili tkanju z modno oblikovalko. Zmeraj bo ob tem še aktivna igralnica, še nekaj kulinaričnega zraven za vzdušje, da naša izba postane dnevna soba," je še razložila Hana Repše.

Andrej Petelinšek

Da je v družinah še veliko ustvarjalne žilice in da skupni čas radi preživijo ob ustvarjanju, so dokazali številni obiskovalci z doma narejenimi maskami. Komisija je težko izbrala najboljše, zato so nekatere pohvalili, da bi zajeli širši krog tistih, ki so vložili veliko truda v izdelavo maske. Nagrajenci so prejeli bon za obisk delavnic ali rojstni dan v Marsovi izbi. Kar celo leto se bo lahko delavnic udeleževala petčlanska družina Radšel. Še zadnje ure so lovili in dajali ideje na kup, kako čim bolj avtentično prikazati podzemni svet, natančneje koralni greben, ki pa ga vedno bolj prekrivajo smeti, je povedala mama Anja, ki je bila v vlogi potapljačice, ki te smeti odstranjuje.

Andrej Petelinšek

"Ko smo na morju, se vedno radi tudi potapljamo - in otroci so v Indoneziji videli, kakšne težave so s smetmi, zato so oni dali zamisel za našo masko," je še povedala. Drugo mesto je zasedla družina, oblečena v like iz Rdeče kapice. V kategoriji skupinskih mask je tretje mesto zasedla Pika Nogavička, njen konj in oče mornar. Pri posamičnih maskah so nagrade šle Backu Jonu, vitezu, prvo mesto je zasedel pralni stroj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta