(FOTO) Razstava Ob štreki v Mariboru je šele začetek

Nina Ambrož
09.03.2021 16:12
Kilometru in pol dolgi poti od Magdalenskega parka do Europarka, ki je postala stalno razstavišče in sprehajališče, bo sledilo več projektov, napovedujejo na mariborski občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič vabi meščane na sprehod od Magdalenskega parka do Europarka. Foto: MOM
Mom

Predstavniki Mestne občine Maribor in drugi sodelujoči s presežniki in čustvenimi pridevniki opisujejo projekt Ob štreki, ki stoji že nekaj mesecev in ga imenujejo tudi Park2Park. Otvoritev, ki je bila predvidena lani, je zaradi covida-19 odpadla, medtem pa je projekt odlično zaživel, so dejali na virtualni tiskovni konferenci. Gre za peš in kolesarsko pot ter hkrati razstavišče na prostem, ki poteka od Magdalenskega parka ob železniški progi in mimo UKC Maribor do največjega nakupovalnega središča. Župan Saša Arsenovič meščanom sporoča: "Vabljeni na sprehod od parka do Europarka."

Protihrupni zid ob železniških tirih je postal prostor s stalno razstavo Maribor na poti skozi čas. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

​Zgodovina Maribora na slikah

Potem ko so železniški podvoz v Ljubljanski ulici namenili koordiniranim grafitom, so se lotili še nadvoza in okolice. Manj znana steza do Europarkovih trgovin je zdaj še bolj mamljiva in slikovita. Protihrupni zid ob železniških tirih je postal prostor s stalno razstavo Maribor na poti skozi čas. Fotografije in drugi (slikovni) material, ki so ga prispevali posamezniki in različne mariborske ustanove (Univerzitetna knjižnica Maribor, SNG Maribor, Sinagoga, Pokrajinski muzej, Muzej narodne osvoboditve idr.) ter mediji, ponazarjajo 33 ključnih mejnikov v zgodovini mesta.

Andrej Petelinšek

Postavitev ni le okrasek, pomeni tudi možnost za izobraževano ekskurzijo. "Učitelji tja že vodijo učence in dijake," je povedala Jasmina Granduč, vodja likovne šole Artdidakta, ki je zasnovala ureditev zidane ograje. Pri tem sta sodelovala ilustratorka Iza Simončič Ambrožič in galerist Primož Premzl. Za prenovo okolice s sedali in drevjem je poskrbel arhitekt Robert Gostinčar.

Andrej Petelinšek

​Vrednost projekta 604.000 evrov

Podžupan Samo Peter Medved je poudaril, da ga je motivirala ideja "postaviti nekaj izjemno urbanega, ne le funkcionalnega". Tamkajšnji železniški trikotnik namreč predstavlja geometrijsko središče mesta. "Vsi, ki so sodelovali pri projektu, so prispevali kreativne ideje in pozitivno energijo. Začutili so ga tudi ljudje, ki jih srečujem v parku, na igralih. Izjemno zadovoljni so stanovalci blokov v Ljubljanski ulici, ki smo jim zagotovili urejena parkirišča, saj jih prej niso imeli. Urejen je dostop do Dijaškega doma Lizike Jančar," je našteval podžupan.

Simona Mandl in Saša Arsenovič - Europark je prispeval 27 tisoč evrov. Foto: Mom
Mom

Izpostavil je angažma Europarka, ki je prispeval 27.000 evrov. Simona Mandl, center menedžerka Europarka, verjame, da se bodo Mariborčani zaradi nove, urejene steze "raje in dlje zadrževali na našem bregu Drave". Pohvalila je odlično sobivanje z lokalnim okoljem in podprla razvoj Maribora, saj postaja uspešno, moderno in urbano središče.

Andrej Petelinšek

Vrednost projekta Ob štreki, ki sta ga v 85 odstotkih sofinancirala država in Evropski kohezijski sklad, je 442.000 evrov. Nadaljevanje poti do Europarka, ki še ni zaključena, in ureditev parkirišča pred Regionalno razvojno agencijo Podravje - Maribor ob Europarku bosta občino stala še 162.000 evrov. Skupno pomenijo infrastrukturni projekti vložek približno 10 milijonov evrov, pri čemer si občina in država delita breme na pol, je pojasnil Samo Peter Medved. Park2Park je po njegovem šele začetek. "Prepričan sem, da bo ta projekt generiral še več. Snujemo ureditev mobilnostnega vozlišča v železniškem trikotniku, modernizacijo železniške proge, izvedbo primestnega železniškega prometa v smeri proti Rušam, preboj Ulice Pariške komune na Pobrežje …"

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta