(FOTO) Samo za pogumne: V Maribor po 19 letih spet prihaja dan letenja

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.02.2024 12:57

Graditelji in neustrašni piloti letečih skulptur vseh vrst se bodo lahko 1. septembra na Lentu pomerili v tekmovanju doma izdelanih letalnih naprav Red Bull Flugtag.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

V Maribor prihaja tretji slovenski Red Bull Flugtag, tekmovanje doma izdelanih letalnih naprav, ki se bo odvijal na Lentu na prvi šolski dan, torej 1. septembra. Prvi tovrstni dogodek se je v Mariboru zgodil že 12. junija 2005, ko so se graditelji in neustrašni piloti letečih skulptur vseh vrst prav tako pomerili v skokih oziroma poletih v Dravo, leta 2012 pa je Flugtag gostila Ljubljana, ko so ekipe tekmovale nad Ljubljanico na Špici.

12. junija 2005 si je prireditev Red Bull Flugtag na Lentu v Mariboru ogledala množica ljudi.
Boris Vugrinec

Ekipe imajo po besedah organizatorja še dovolj časa, da se prijavijo in izdelajo svojo letalno napravo ter se pomerijo v projektriranju, gradnji in pilotiranju le-te. Skupaj s pilotom končni izdelek ne sme biti težji od 200 kilogramov, s skoraj sedem metrov visoke vzletne ploščadi pa mora vzleteti brez pomoči motorjev ali drugih virov energije, denimo elastike. Edina dovoljena pomoč je moč pilota in njegove posadke.

Boris Vugrinec

Ker gre za ekipno tekmovanje, mora vsako ekipo sestavljati pet polnoletnih članov, en med njimi mora biti pilot. Cilj tekmovanja je, da letalna naprava s pilotom nad vodo poleti čim dlje, seveda pa bodo gledalci še bolj veseli dobre (beri: zabavne) predstave. Največji aplavz so zmeraj poželi najbolj spektakularni padci v reko, veliko naprav na startu je namreč takšnih, ki dosežejo nižjo dolžino poleta, kot je razdalja ploščadi do vodne gladine. Sodniška žirija bo ekipe točkovala, tekmovalci pa jih bodo prejeli za kreativnost letalne naprave, kreativnost nastopa celotne ekipe in dolžino poleta.

Boris Vugrinec
Boris Vugrinec

Red Bull Flugtag je sicer zelo popularno tekmovanje, doslej se je odvilo že v petdeset državah po vsem svetu, skupaj pa je bilo izvedenih okoli 170 dogodkov. Prvič so na ta način poleteli leta 1992 v Avstriji, je sporočil organizator, leta 2003 pa so v Angliji zabeležili kar 350.000 gledalcev. Najdaljši polet do sedaj meri 78,64 metra, postavili pa so ga leta 2013 v Los Angelesu v ZDA. 

Boris Vugrinec
Sašo Bizjak
Boris Vugrinec
Boris Vugrinec
Boris Vugrinec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta